Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 07 06 2009, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis, ~ maaltijdsalades.

Salade van rauwe biet

“Jonge of zomerbietjes zijn rauw te eten.”, dat las ik ooit ergens. Maar van het zelf uitproberen kwam het maar niet. Tot ik in de plattelandswinkel gister ook kneiterverse rode bietjes zag liggen. Het blad was nog mooi en gaaf en zag er eetbaar uit. Dat zouden de bieten dan ook zijn, dus nam ik een bosje van drie rode bieten mee.

rode bietjes

Het blad van de rode biet had ik wel al eens eerder in een salade van verschillende slasoorten gemengd. Dit blad is wat stugger dan sla, maar door het blad van de bieten even te laten manineren in een dressing wordt ze al iets zachter. De rode bieten zelf zal ik wel op een andere manier verwerkt hebben.
Waar ik de opmerking over het eten van de rauwe bieten ooit gelezen had, dat wist ik niet meer, dus verzon ik zelf maar deze salade. Met de stevige en pittige blauwschimmel-geitenkaas die ik ook in de landwinkel kocht.

salade bietjes

Salade van rauwe biet

* 2 verse jonge rode bieten, met het blad er nog aan (zie hierboven)
* stukje blauwschimmelkaas, eventueel net als ik van de geit
* 1 el appelciderazijn
* 3 el van je lekkerste olijfolie
* peper en zout

Haal de bladeren los van de bieten en kies de mooiste en jongste uit. Verwijder de nerf, scheur het bietenblad in stukjes was ze en slinger ze droog.
Schil intussen de bieten, halveer ze en snijd ze met een dunschiller of kaasschaaf in heel dunne plakjes. Ik heb het getest, hoe dunner hoe lekkerder in de salade.
Maak in een kom een dressing door de azijn goed te mengen met peper en zout en hier langzaam de olie doorheen te kloppen tot een romige emulsie ontstaat.
Marineer hierin rode bieten en hun blad, daar worden ze iets zachter van.
Leg op ieder bord de salade van rauwe biet en verdeel er de kaas over.

3 reacties

 1. Nee ik ken ze niet. Heb je hun linkjes voor mij? Zou ik heel leuk vinden! Bietjes zijn lekker vooral op zuur vind ik ze lekker!

 2. Edith
  06/08/2009

  Ik heb al op je site zelf gereageerd, maar je kunt ook even in mijn (absoluut incomplete) lijst van foodbloggers kijken, zie: http://www.eediete.nl/keuken/?page_id=5

 3. Yvon
  06/10/2009

  Ziet er prachtig uit, jammer dat het met biet en mij niet wil klikken :-(

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn