Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 05 06 2009, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

De aspergevergelijking

Afgelopen dinsdag reed ik van Landgraaf terug naar huis. Het zonnetje scheen heerlijk en ik wat weinig zin om de snelweg af te jakkeren. Dus dook ik er vanaf en ging een stukje binnendoor. Net zo lang tot ik een bordje “Asperges te koop” zag staan. In welk dorp dat was, weet ik niet meer. Wel dat ik in een klein schuurtje terecht kwam achter een woonhuis in een doodgewone straat.
De vrouw in het schuurtje hielp de klant voor me, ik begon een praatje met de oude baas achter de sorteermachine. Hij legde uit hoe de vuile asperges aan de ene kant op de band worden gelegd, waarna ze in een onzichtbaar deel door de machine worden schoongeboond. Schoon komen ze er dan aan de andere kant uit, waarna hij ze sorteert in 4 of 5 klassen. Vroeger ging dat allemaal met de hand. Dat was wel veel werk, maar toen leverden asperges nog flink wat op voor de teler, aldus de bijna tandeloze man. Toen gingen ze allemaal naar Duitsland, maar nu worden ze vanuit Duitsland geimporteerd.
Waarop hij nog een lang en warrig verhaal begon over een dorpje in het voormalige Oost-Duitsland waar hij een jaar of 10 geleden eens op bezoek was. Twee broers hadden het hele dorp, waar voorheen geen asperge gekweekt werd, tot aspergedorp omgetoverd. Wat nu precies de clou van zijn verhaal werd mij door zijn Limburgse dialect, het geluid van de sorteermachine en zijn (schoon?)dochter die me kwam vragen wat ik wilde kopen, niet helemaal duidelijk. Ach, de man had een mooi moment: hij kon lekker ouwehoeren en intussen naar mijn decollete gluren, wat hij dan ook volop deed.

Ik besloot eens te experimenteren met de (witte) asperges en verschillende bereidingswijze naast elkaar te proeven. Een deel van de asperges kookte ik op gebruikelijke wijze. Een ander deel haalde ik na een paar minuten uit het kookwater om ze daarna op de grill verder te garen. En een derde deel legde ik met wat olijfolie in een ovenschaal en roosterde ik in ca 25 minuten in een oven van 180 graden. De traditionele wijze vond ik het lekkerste, op deze manier zijn de asperges op hun sappigst. Daarna kwamen de gegrilde asperges die lekker zoet werden door de Maillardreactie die ontstaat (o.a.) bij het grillen. De asperges uit de oven werden op deze manier te droog, hetgeen je kan voorkomen door ze af te dekken, zoals ik eerder al deed toen ik ze in de Slowcooker bereidde.

De tweede kilo aten Meneer Eediete en ik met een risotto. Daarbij liet ik me inspireren door dit recept van de Eetschrijver. Maar ik grilde de asperges ipv dat ik ze bakte.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn