Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 30 05 2009, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/, ~ groenten/vlees/vis.

Moorse kebab

Het is alweer twee weken geleden dat ik op een woensdag afreisde naar Heemstede. (Koken met) Karin had voor collega’s een workshop georganiseerd bij Keurslager Wim Kuijk, die ons van alles zou leren over de anatomie van een lammetje. Speciaal voor de gelegenheid had hij twee hele lammetjes, waaruit het merendeel van de ingewanden al ontbraken, bij zijn vaste leverancier in de Beemster besteld. De beestjes waren zo’n 2 maanden uit (het waren dus nog zuiglammetjes) en twee dagen daarvoor geslacht. Slager Wim liet ons zien hoe hij het lammetje in kleinere delen uitbeent, terwijl zijn collega Arjen er de delen uitsneed die je in de toonbank ziet liggen.
Na afloop nam ik voor een speciaal prijsje een volledige bout mee. Arjen had de schenkel al losgesneden en het belangrijkste bot eruitgehaald. De bout had hij vervolgens gevacumeerd, zodat ik het nog een tijdje kon bewaren in de koelkast voordat ik ermee aan de slag zou gaan. Het voordeel hiervan was dat het vlees ook nog wat verder zou besterven en nog malser en lekkerder zou worden.
De bout verdeelde ik zelf in kleinere stukjes om te braden en van de reststukjes maakte ik deze Moorse kebabs voor op de barbecue. Ik volgde het recept uit het boek De keuken van Spanje en Portugal, omdat ik mezelf voorgenomen had toch eens vaker uit kookboeken te koken. Helemaal tevreden was ik er niet over, de smaak ervan was te sterk op het nog warme vlees. Zodra het vlees iets meer afkoelde klopte het wel.

Moorse kebabs

* 250 gr lamsbout
* 2 el olijfolie
* 1/2 tl gemalen komijnzaad, 1 tl (scherpe) paprikapoeder, 1/4 tl kurkuma, 1/4 tl gedroogde tijm, peper en zout

Maak een marinade van olijfolie en de specerijen.
Snijd het vlees in blokjes en marineer het vlees hierin, bij voorkeur een nacht.
Reig het vlees aan metalen pennen of houten sateprikkers en rooster het op een barbecue.
Het vlees is zeer mals, en dus snel klaar.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn