Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 15 05 2009, en geplaatst in de categorie tips, truuks & weetjes.

Onderwerpen:

,

Verse amandelen

En bij een andere groentenboer zag ik een doosje met groene harige vruchtjes staan. Ze waren ongeveer zo groot als druiven, maar dan iets puntiger en met een harig jasje. De groenteboer en een andere klant vertelden me dat dit verse amandelen zijn. Of ik die nog nooit gezien had? Nou, nee dus! En wat doe je er dan mee, vroeg ik hen. Gewoon zo op eten, even dippen in wat zout en dat is het. Okay, dat wilde ik dan wel eens uitproberen en ik rekende 2,75 euro voor het bakje af.

verse amandelen

Thuisgekomen waste ik er een paar voor de zekerheid af en stopte er 1 in mijn mond. Knapperig, vlezig, harig, maar vooral bitter van smaak! Niet iets dat nu direct lekker is. Maar ja, dat vond ik van olijven ook niet, dus zette ik nog even door. De tweede doopte ik in wat zout en dat voegde wel iets toe aan de verder saaie smaak. Bij de derde en de vierde was ik al wat meer aan de smaak gewend en viel het bittere niet meer zo op. Maar dat hele doosje opeten, dat leek me wat teveel.

Dankzij Google leerde ik dat de amandelen die ik gekocht had nog onrijp zijn. In dat geval zijn ze namelijk nog zacht van binnen (hier). Amandelen in dit stadium worden ook wel natte amandelen genoemd. Vooraan in het midden op de foto zie je bij de doorgesneden amandelen al wel dat het binnenste de ons bekende noot is. We hebben hier dan ook te maken met een steenvrucht. De pit wordt beschermd door de harde bast (nu nog wit en zacht) en daaromheen zit vruchtvlees (las ik hier). Rijpe amandelvruchten barsten open en geven hun pit bloot. Of ze worden daarvoor gedroogd, zo las ik hier.
Dat drogen, dat wilde ik wel eens proberen. Op de foto hierboven zie je rechts het eindresultaat als je de hele vrucht een paar uurtjes in een oven van ca 80 graden laat liggen: de vrucht droogt helemaal uit.
Hieronder zie je links het resultaat als je het pitje uit het omhulsel snijdt en dan laat drogen: ook uitgedroogd. De amandelen vooraan heb ik doorgesneden laten drogen en dan zie je ook heel mooi dat het witte deel mooi bruin kleurt en die stevige harde bast gaat worden. Maar verder worden het geen amandelen zoals we die kennen uit de winkel. Dit experiment is dus niet zo geslaagd.
Misschien dat deze amandellikeur me beter gaat bevallen.

verse amandelen

Leuk om te weten vond ik dat amandelen een belangrijke rol spelen op Griekse bruiloften. De bitterzoete amandelen symboliseren dat een huwelijk zowel goede als slechte tijden heeft. De gasten krijgen allemaal een oneven aantal amandelen, die over het bruidsbed zijn uitgestrooid, zodat er één overblijft, waarmee uitgedrukt wordt dat het paar nu één is en niet gescheiden kan worden. Maar of dit met deze groene of met ‘gewone’ gedroogde amandelen wordt gedaan, daar ben ik niet uit.
En wel omdat de term verse amandelen ook wel gebruikt voor verse gedroogde amandelen, die je niet lang kunt bewaren vanwege hun hoge vetgehalte. Googlen op groene amandelen leerde me dat dit vaak een andere benaming is voor pistachenoten. Maar op die term natte amandelen is weer niets te vinden.

.

8 reacties

 1. Rob Mackaay
  12/13/2009

  Hallo Edith,

  Met veel plezier je verhaal over de amandelen gelezen. Nou heb ik in de tuin een mooie amandelboom die elke twee jaar veel vruchten draagt. Inmiddels heb ik al wel een paar kilo van die lekkere dingen. Het omhulsel gaat aan de boom al open, soms vallen de pitten er dan uit, soms komt het hele omhulsel naar beneden. En daar zit ik dus: met heel veel bruine, aan één kant heel scherpe pitten. Nou heb ik in het verleden gehoord dat je die minstens een jaar moet drogen, omdat er anders een stofje in zit dat je lichaam niet fijn vindt. Goed, we zijn nu (voor de eerste lading) twee jaar verder. En ik kan maar niet besluiten, wat ermee te doen. In de oven? Hoe lang dan en hoe heet? Of gewoon koud met een notenkraker erop af?
  Google gaf nog geen antwoord, dus ben benieuwd, wat jij ervan vindt.

  Hartelijke groet van Rob Mackaay

 2. Edith
  12/14/2009

  Ha Rob, ik zou je graag willen adviseren, maar op mijn balkon heb ik geen amandelboom. Ik als ik jou was even contact opnemen met een goede groentenboer of tuinierder. Sorry dat ik je niet verder kan helpen.

 3. Ginette
  07/08/2014

  Hallo,
  vreemd: bij mijn weten worden de amandelen nooit met de schil gegeten als ze vers zijn! Je moet de pel eraf halen en de zuiver witte dingen opeten!!
  Misschien helpt het als je enkele recepten leest van Alain Ducasse Natuur desserts! Erg lekker hoor met verse fruit!!

  • Edith
   07/08/2014

   Als zowel de groenteboer in mijn blog het vertelt, als (een maand of twee geleden) ook een verkoper op de farmers market hier in Californië, dan kan het heus Ginette. Probeer het eens, zou ik zeggen!
   Misschien dat ze gepeld wat minder bitter zijn en Alain Ducasse daar meer van houdt, dat weet ik niet. Iets voor volgend seizoen om te proberen.

 4. Mustafa
  04/01/2016

  Onrijpe amandelen kan je zo opeten. Met schil en zachte pit en al. In Turkije kennen wij dit en eet men als tussendoortje. Persoonlijk vind ik de it niet lekker dat is bitter. De groene schil eromheen is zuur en knapperig. Erg lekker als tussendoortje en nog gezond ook.
  Thee van trekken helpt tegen maagkramen. Zo de schil opeten helpt tegen huideczeem.

 5. mustafa
  05/01/2016

  Dag Edith,
  Idd zijn deze nog groene amandelen. Het zijn amandelen die net
  Na de bloei worden geplukt. Mijn ouders kochten t altijd in nederland. Ik snapte nooit dat ze daarvoor zoveel geld uitgaven. Vond ze nooit echt lekker. Totdat een keer mijn moeder ze uit Turkije vers geplukt uit de dorp meenamen. Toen was ik verslaafd aan. Probleem van de groene amandelen hier dat ze te laat geplukt worden of narijpen waardoor de schil hard en de amandel al volgroeit zijn. Dan zijn ze idd bitter. Rob ik heb nooit gehoord dat de amandelen nog een jqar moeten wachten. Zecworden daar gewoon van de boom gegeten.

 6. Nicolien
  04/28/2017

  Fijn, deze info over de amandelen, zojuist wat uit Spanje meegenomen. Rob, ik weet dat je walnoten moet laten liggen voor zo’n 6 maanden ivm blauwzuur.

 7. Joske
  09/13/2018

  waar kan ik verse amandelen in hun schil kopen

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn