Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 28 04 2009, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

De eerste

Degenen die mij op Twitter volgen wisten het vrijdag al: op heel korte termijn zouden er asperges gegeten worden in Huize Eediete. Zaterdag reisde ik af naar Venlo, at daar meer dan heel behoorlijk in Brasserie Sur Place, maar daar was nog geen sprake van asperges (vanaf deze week gaan die het menu in).
Dus nam ik zelf asperges mee en vandaag stonden ze op het menu. Gewoon, op de traditionele manier bereid. Dat las ik de afgelopen tijd overigens wel vaker, dat ze eerst klassiek worden gemaakt, waarna de experimenten kunnen losbarsten. Het is toch altijd weer even wennen, om na 10 maanden deze groenten weer te eten…

Klassieke asperges

* 1 kilo witte asperges
* ca 500 gr lekkere aardappelen
* 4 eieren
* 2 ons dikgesneden beenham
* 100 gr boter
* evt vers gehakte peterselie

Schil de asperges rondom goed. Begin zo’n 3 a 4 centimeter onder de punt tot aan de onderkant. Ga liever 2 keer rond dan ergens een dun sliertje achter te laten. Dat is echt smerig!
Snijd het houtige uiteinde eraf, dat kan met 1 cm gedaan zijn, als ze ouder zijn moet je er wel 3 afsnijden.
Leg de asperges in ruim kokend gezouten water, kook ze 5 minuten en draai dan het gas dicht. Laat de asperges nog ca 20 minuten staan tot ze gaar zijn.
Schil en kook intussen ook de aardappels. En kook ook de eieren in een aparte pan hard (of iets minder hard).
Smelt in weer een ander pannetje de boter.
Serveer de asperges met de aardappelen, plakjes ham en de gekookte eieren. Giet de gesmolten boter over de asperges en garneer naar wens de asperges met peterselie.

2 reacties

  1. Yvon
    04/30/2009

    Van een kennis kreeg ik een tip die ik nog nooit had gehoord, volgens hem legt de chef-kok van Sanz de asperges in een braadslede met boter, water, wijn, peper, zout en aromat (!) en stopt dat in met een theedoek (?).

  2. Edith
    04/30/2009

    Ja, dat van die theedoek, die ken ik ook. In restaurantkeukens gebruiken ze van die langwerpige RVS-bakken die je ook op het vuur kunt zetten. Met een natte theedoek bovenop de asperges houd je ook de bovenste nat en bescherm je ze tegen uitdrogen (en het water zal dan ook wel wat minder snel afkoelen). Die bakken hebben nl geen deksels.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn