Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 05 01 2009, en geplaatst in de categorie ~ toetjes.

Familierecept: bitterkoekjespudding

Het thema van de foodlogevent van deze maand, gehost door MrOoijer, is Het lekkerste familierecept. En dat komt mooi uit! Ik was al van plan om te schrijven over een echt familierecept en kan dat nu gelijk in dit foodlogevent-thema doen.
Dit recept voor bitterkoekjespudding is het favoriete recept van mijn vader. Niet dat hij hiervoor zelf de keuken induikt, dat liet hij aan wijlen mijn oma en nu aan mijn tante over. En zij kwijt zich met net zoveel liefde aan deze taak als mijn oma dat deed. Zelf heb ik het nog nooit gemaakt. Jarenlang hield ik niet van bitterkoekjes en nog steeds ben ik niet heel erg dol op pudding. Maar deze bitterkoekjespudding is wel lekker! Dus bij deze een recept dat ik zelf nog niet eerder maakte.
Het recept is overigens al eerder gepubliceerd en wel in het boekje Kookideetjes. De huisvrouwenclub van mijn tante heeft ter viering van haar 50-jarig bestaan dit receptenboekje uitgegeven. Voor de bundel van de overigens zeer bloeiende vereniging (130 leden en 33 op de wachtlijst!) zette een groot deel van de leden haar favoriete recept op papier. Het meest opvallende uit dit ringbandje is dat het begint met 6 recepten voor likeuren (tja, huisvrouwen he? ;-) en dat er veel kip, zalm en witlof in de recepten gebruikt worden.

Bitterkoekjespudding
voor een puddingvorm van 1 liter

* 2 zakjes bitterkoekjes
* 1 l melk
* 6,5 el kristalsuiker
* scheut rum
* 8 el custard

Bedek de bodem van de puddingvorm met ca 5 bitterkoekjes en sprenkel de rum erover.
Breek de overige bitterkoekjes in kleine stukjes.
Doe de suiker, custard en een scheut melk in een kom en roer tot de suiker en custard opgelost zijn.
De rest van de melk en de gebroken bitterkoekjes in een pannetje aan de kook brengen.
Blijf roeren en voeg als het mengsel kookt de in de custard-suikermelk toe.
Breng weer aan de kook (blijf roeren).
Vul hiermee de puddingvorm en laat opstijven in de koelkast.

update: het overzicht van alle familierecepten vind je hier.

.

9 reacties

 1. Tanja
  01/05/2009

  Ik ben er ook niet echt dol op dus moet ik misschien dit recept proberen. Die huisvrouwenclub spreekt me wel aan: elke dag op bezoek bij een ander om de zelfgemaakte likeurtjes te proeven :-)

 2. Edith
  01/06/2009

  Dat zal de reden van de wachtlijst zijn ;-)

 3. Yvon
  01/11/2009

  Ik ben ook niet zo van de pudding, maar wel van de bitterkoekjes. Ga ik zeker proberen dit!

 4. RozeMarijn
  01/11/2009

  Leuk! Rum is het vereiste? Kan er ook amarettosiroop (zonder alcohol dus) in, vind je?

 5. RozeMarijn
  01/11/2009

  een vereiste…

 6. Edith
  01/12/2009

  Ik denk dat dat ook wel zou kunnen. Probeer ‘t eens uit ;-)

 7. flavourites
  01/23/2009

  Hi Edith,

  Leuk, je posting met de recensie op mijn blog. Heb zelf het boek ook gelezen en inderdaad… in het Nederlands wat saai. Maar in het engels is het echt grappig. Je kunt ook gewoon haar blog nog teruglezen, die staat er nog. juliepowell.blogspot.com

 8. A
  04/04/2010

  Eerst even het recept probeeren voordat je het op je blog zet. Dit werkt dus heelemaal niet!

 9. Edith
  04/06/2010

  Hoezo niet A.? Zelf heb ik nog steeds dit recept nooit gemaakt, maar mijn oma, moeder en verschillende tantes zweren er echt bij!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn