Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 19 09 2014, en geplaatst in de categorie ~ maaltijdsalades.

Onderwerpen:

, , , , , , , ,

Masseer je boer .. eh.. boerenkool

Kale = kool.

Dat stond er op de button van een van de kassières bij Whole Foods. Het is bedrijfsbeleid dat iedereen zijn eigen persoonlijkheid via zijn schort mag uiten, het liefste via buttons. Ik mocht er een foto van maken, maar waarom ik dat wilde was toch wat lastig uitleggen. Uitleggen dat het een dubbeltalige waarheid als een koe is, vond ik wat ver gaan. Hij vond het vooral een leuke zelfverzonnen woordgrap, om de c door een k te vervangen.
Als Tim hier had gewoond, had hij het vast niet over quinoakutten gehad, maar kalekutten. Goed, laten we daar maar niet verder op ingaan. Kale is volgens Amerikanen hét wondermiddel voor een gezond, oh pardon, healthy leven. De superfoods der superfoods. Kale is omnipresent. Zelfs in een bierhal waar ze alleen maar bergen vlees serveren staat er een salade met boerenkool op de menukaart. En zoveel fabrieksdressing dat al het gezonde gelijk teniet wordt gedaan, maar het gaat blijkbaar om het idee.
Dus ik vond dat ik er toch maar eens aan moest geloven. In Nederland had ik wel eens een hapje rauw uit de struik genomen, maar dat overtuigde me toen niet. Hier in Californië verkopen ze echter naast onze krullerige boerenkool ook varianten die aanzienlijk gladder en minder taai zijn. Dinosaur kale wordt de variant genoemd die ik kocht. Google vertelt me dat dit cavolo nero (oh, palmkool!) is en die is in Nederland op sommige boerenmarkten te koop, dan wel goed zelf te telen.

Normaal gesproken meng je de dressing als laatste door de salade om te voorkomen dat deze helemaal zacht wordt door de zuren die in de dressing zitten. Bij boerenkool begin je er juist mee. Door de dressing daarnaast niet alleen over de bladeren te gieten, maar deze er ook lekker met je handen in te masseren breek je de taaie structuur nog een beetje extra af. In dit recept combineer ik wat andere ingrediënten waarop je ook moet kauwen, zodat de salade mooi in balans is. Smaakgewijs vullen zoet (pastinaak, chutney), zuur (citroensap), zout (spek, kaas) en umami (idem) de bittere kool goed aan.

recept Salade palmkool, pastinaak en sjalottenchutney Edith Dourleijn

Salade palmkool, pastinaak en sjalottenchutney

.

RECEPT: CAVOLO NERO SALADE MET GEGLACEERDE PASTINAAK EN EEN SNELLE SJALOTTENCHUTNEY
Een lekkere kom vol voor 1 persoon

Dit heb je nodig:
1 flinke tak boerenkool of 6 bladeren cavolo nero (palmkool)
1 el tahin
1/2 el citroensap (vers) + extra
1/2 el olijfolie
35 gr macadamianoten (ongezouten bij voorkeur)
4 plakjes ontbijtspek
1 kleine pastinaak (ca. 160 gr)
1 + 1/2 tl ahornsiroop (maple syrup)
60 + 30 ml water
2 flinke sjalotten
flinke klont boter
1 kleine peer
30 gr pittige blauwe kaas

Dit doe je:
Masseer de boerenkool. Trek de bladeren van stengels, een beetje zoals je tijmblaadjes van de takjes ritst, maar dan met iets meer kracht. Snijd de bladeren in kleinere stukjes. Meng tahin, citroensap en olijfolie tot een dressing en kneed deze goed door de boerenkool. Doe het met liefde, of met de boosheid die eruit moet. Laat lekker een tijdje intrekken.

Pak je koekenpan. Verhit hem en rooster hierin de macadamianoten tot ze lichtbruin kleuren en lekker gaan ruiken. Hak ze iets fijner. Bak de spek in de hete pan tot deze krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier.
Zorg dat intussen de pastinaak schoongemaakt is, ik schil ‘m altijd. Snijd in stukjes van ongeveer 1 centimeter en bak ze in het achtergebleven bakvet rondom bruin aan (voeg evt nog wat boter toe). Voeg 1 eetlepel ahornsiroop en 60 milliliter (ca 4 eetlepels) water toe en laat op laag vuur rustig garen.

Maak de snelle sjalottenchutney. Halveer en pel de sjalotten en snijd ze in (halve) ringen. Verwarm de boter in een steelpannetje en bak hierin de sjalotten op halfhoog vuur onder zeer regelmatig roeren tot ze glazig zien. Als ze beginnen te verkleuren voeg je de rest van de ahornsiroop en water toe en laat afgedekt op laag vuur rustig verder garen.

Bereid de laatste ingrediënten. Maak de peer schoon, snijd in 4 stukken, verwijder het klokhuis en snijd de vrucht in heel kleine blokjes. Verkruimel of snijd de blauwe kaas in even grote stukjes.

Maak je bord op. Leg de boerenkool in een diep bord. Verdeel de nog warme pastinaak, peer, spek, noten en blauwe kaas erover. Schep als laatste de sjalottenchutney op het bord en knijp voor wat extra pit nog wat sap uit de citroen. Maal er desgewenst ook nog wat peper en zout over.

Geniet ervan! Vegetariërs kunnen de spek prima weglaten. Of de veganistische versie zonder blauwschimmelkaas ook lekker is, dat denk ik niet. Ik zou de friszure smaak ervan erg missen. Maar goed, daar hebben veganisten misschien geen last. Probeer het gewoon!

.

Je kunt dit recept delen via:

4 reacties

 1. Jasmine Oosterman
  03/15/2017

  Hahah, top woordgrap, jammer dat de foto niet bij die artikel staat! En lekker gerechtje, dat wordt smullen.

  • Edith
   04/07/2017

   Wat raar dat ie de foto bij jou niet laat zien, Jasmine!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn