Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 05 09 2014, en geplaatst in de categorie recepten, ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

Onderwerpen:

, , , , ,

Snoezelen over eten

Ik ben een soezelaar. Een dutter. Een snoezer. Niet iemand die makkelijk vroeg uit bed te krijgen is. Laat staan vroeg uit zichzelf wakker wordt. Zich zelfs verbaasd dat er mensen zijn voor wie het omgekeerde geldt, die voor dag en dauw, in het donker nog, al klaarwakker zijn en actief worden. Mocht ik een keer op zulk ongans tijdstip wakker worden, dan draai ik me met alle liefde weer om. Maar niet deze week.
Al een paar dagen ben ik om klokslag half 6 wakker. Een uurtje tweets uit Nederland lezen – jullie zijn dan al goed halverwege de middag, totdat mijn ogen weer zwaar worden en ik toch nog even kan slapen tot de wekker gaat. Gister was de jetlag al weer een stukje minder en werd ik rond kwart over 6 wakker. Meneer Eediete was direct opgestaan toen hij wakker werd en scharrelde wat door het huis. Ook poes Japi werd actief en mauwde luidkeels dat hij naar buiten wilde. Sprong bovenop me om zijn wens nog eens extra duidelijk te maken. Niet nodig, in dit houten – want kan aardbevingschokken beter opvangen dan een stenen – huis houden de muren nauwelijks geluid tegen.
Na een aai over zijn bol (van de poes!) te hebben gegeven, duwde ik hem weg (want hij bleef blèren) en greep naar mijn telefoon. Maar al snel legde ik het ding weer neer en wilde mijn bed uit rennen. Ik had een idee wat ik zou maken met de winterpenen die ik twee dagen geleden had gekocht zonder er direct een bestemming voor te weten.

chips van wortel

Chips van wortel

RECEPT Chips van wortel
Een lekkere spicy snack of leuk bijgerechtje bij couscous bijvoorbeeld

Je hebt nodig (voor 1 bakplaat):
1/2 tl zonnebloemolie <- let op, ik heb een Amerikaans teaspoon-maatlepeltje gebruikt
1/4 tl gemalen komijnzaad
1/4 tl gemalen korianderzaad
1/8 tl chilipeper <- of minder als je niet zo van pittig houdt
1/8 tl piménton (Spaans gerooktpaprikpapoeder)
1 winterpeen (van ca. 110-120 gram)
snuf je zout

Verdubbel of -trippel de hoeveelheden gerust, die oven staat toch al te loeien.

Dit doe je:
Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Maak een marinade van alle ingrediënten met uitzondering van de wortel en het zout. Doe dat in een ruime kom, zodat je daarna de marinade goed door de wortel kunt husselen.

Schrap of schaaf de winterpenen schoon en snijd ze in lange dunne linten. Dat kan zowel met een kaasschaaf als met een dunschiller. Met een kaasschaaf kan je ook bredere wortels te lijf en ook de laatste linten er goed afschaven omdat het blad dun is. Met een dunschiller kan je dunnere plakken schaven, zeker zo’n hoefijzertje is ideaal.
Nog een tip: schaaf een lint, draai de wortel 180 graden en gebruik het zo ontstane vlakke stuk om de wortel stevig op je plank te kunnen laten liggen.

Hussel de wortel door de marinade.

Rooster de wortellinten maximaal 10-12 minuten in de oven. Leg ze hiervoor op een met bakpapier beklede plaat en hang vanaf minuut 5 ongeveer voor het ovenraampje om ze goed in te gaten te houden en de (wat dunnere) linten die neigen te verbranden uit de oven te vissen. Gebruik hiervoor een knijptang.

Strooi er wat zout over, laat ze even afkoelen en genieten maar.

Let op: geloof niet alles wat ze op internet schrijven, maar dit wel: echt knapperig zullen ze niet worden. Behalve dan de stukjes die uitdrogen en tegelijk zwart kleuren. Maar die wil je weer niet eten.

.

Je kunt dit recept delen via: 

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn