Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 22 12 2008, en geplaatst in de categorie etentjes thuis, ~ groenten/vlees/vis.

Varkensrollade gevuld met in port gewelde pruimen

Deze rollade maakte ik twee Kersten geleden ook al eens. Maar daarna kwam het er niet meer van en werd gebraden lamsbout mijn ideale etentjes-groot-stuk-vlees. Tot het etentje van vorige week maandag, toen kwam deze op tafel.
De slager vertelde me dat ik ca 150 gram per persoon nodig had en ontbeende een groot stuk van 2 kilo van de varkensnek. Het bot kreeg ik ook mee, om later in de erwtensoep mee te kunnen laten trekken. Toen hij hoorde dat ik er een gevulde rollade van wilde maken, bood hij aan om ‘een zak’ van het vlees te maken, zodat het vullen makkelijk zou zijn en ik de pruimen niet uit het vlees zouden glippen als deze zou opbinden. Alleen de open kant van de zak hoefde ik met sateprikkers dicht te maken en dat zou voldoende zijn. En daarin kreeg hij gelijk!

* stuk procureur (= varkensnek)
* 2 tenen knoflook
* handvol gedroogde pruimen
* port
* paar takjes rozemarijn
* peper en zout

Verwijder de pitten uit de pruimen, doe ze in een pan en giet er zoveel port op dat de pruimen onder staan.� Laat even aan de kook komen en laat of een nacht marineren of houd ‘m warm en dan zijn de pruimen na een paar uur wel doordrenkt met de port.
Hak de knoflook fijn, rits de blaadjes van de rozemarijn en meng ze met peper en zout en de pruimen en port. Vul hiermee het vlees (zie hierboven).
Je handen zitten nu onder de port en wrijf hiermee nog even de buitenkant van het vlees in en masseer wat peper en zout in het vlees.
Braad het vlees rondom bruin aan in een flinke klont boter.
Steek dan de kerntemperatuurmeter in het midden van het vlees (pas op dat je ‘m niet in de pruimen steekt) en gaar het vlees in een warme oven.
Ik zette de oven op 150 graden en had zeker 2 uur nodig voor het vlees op� 55 graden was. Heb je geen kerntemperatuurmeter, schaf er dan 1 aan of vraag je slager om advies.
Keer het vlees geregeld.
Haal het vlees uit de oven en houd het nog een half uur warm onder alufolie. Dan kunnen alle vloeistoffen in het vlees zich weer gelijkmatig verdelen en spat het niet uit het vlees als je het aansnijdt. Met een kern van 62 graden is het vlees van binnen nog een klein beetje rose en heerlijk mals. Durf je dat niet aan, haal dan je vlees bij 62 graden uit de oven en snijdt het aan als het van binnen 70 graden is.
Laat intussen het vrijgekomen sap en port inkoken en serveer het bij het vlees.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn