Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 08 2014, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep.

Onderwerpen:

, ,

Appeltaart-speculaaskoeken

Over een paar nachtjes zet ik weer voet op Nederlandse bodem. Hoewel ik nog niet echt iets mis – buiten dan familie en vrienden natuurlijk, ik bedoel op eetgebied -, begint zich in mijn hoofd toch wel een verlanglijstje te vormen van dingen die ik zeker wil eten. Goed brood kan ik hier best vinden en ik heb nog steeds een stuk oude kaas dat mijn ouders in mei meenamen. Dus die vaste bruine boterham met oude kaas waar ik altijd na een vakantie naar verlangde, die staat er niet op. Al mis ik soms dat dunne, luchtige brood van mijn bakker. Dat is toch het lekkerste om tosti’s mee te maken. Drop idem. Heb ik ook nog. Al begint de bodem van de pot nu wel in zicht te raken.

Samen met Meneer Eediete kwam ik tot het volgende lijstje. Je mag raden wie wat erop heeft gezet! ;-) En help eens, wat zouden jullie missen als je niet meer in Nederland zou wonen?

Dingen die we willen eten als ik weer terug in Nederland ben:
– iets van een Chin.Ind.Restaurant
– roti kip en moksi meti
– knoflookpinda’s huismerk AH
– lekkere aardappelen (Opperdoezer!!!! Zijn ze er nog?)
– frikandel pindasaus/speciaal en kaassoufflé
– Vlaamse friet pindasaus/andalouse
– Hela curry
– vanille- en chocoladevla
– speculaasjes met roomboter op dat dunne bakkersbrood
(vanaf hier later nog toegevoegd:)
– haring
– kibbeling
– bonbonbloc
– stroopwafels van de markt + zak koekkruimels

Tja, gezonde dingen zoals groenten en fruit kunnen we hier in Californië gewoon volop krijgen. En gek genoeg slopen er ook van die dingen in die we in Nederland zelden aten, maar die nu ineens op het lijstje terecht kwamen. Ik bedoel, vla. Wie eet dat nog?

koeken

Om de buurvrouw die voor de katten zal zorgen als wij weg zijn te verwennen, maakte ik deze koeken. Gekke naam, heerlijke koeken!

Recept: Appeltaart-speculaaskoeken
Voor ca 10 stuks

Je hebt nodig:
1/3 cup amandelen, in reepjes
4 ringen gedroogde appels
1/2 cup boter, op kamertemperatuur
2/3 cup suiker
1 cup amandelmeel
1 volle el speculaaskruiden
snuf gemalen kaneel
snuf zout
1 tl bakingsoda

Dit doe je:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan. Na een minuut of vijf kleuren ze lichtbruin en lijken ze te gaan bewegen in de pan. Haal de pan van het vuur.
Snijd de appelringen in heel kleine stukjes.
Klop de overige ingrediënten met een mixer tot ze aan elkaar gaan plakken. Voeg de amandel en appel toe en klop nog heel even door. Vorm nu met je handen een bal van het deeg.
Maak 10 balletjes en druk deze tot koekjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Leg ze een eindje uit elkaar, ze zullen nog wat groeien.
Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar. Voor heel brosse koeken kan je ze met de ovendeur open in de oven laten afkoelen tot je het blik vast kunt pakken (na ca. 30 min).

Ik hoop dat je net zo geniet van deze knapperige koeken als mijn buurvrouw die gelijk alle benodigde ingrediënten ging kopen! (De speculaaskruiden kreeg ze van mij.)

.

Je kunt dit recept delen via: 

9 reacties

  1. Es
    08/22/2014

    Ik denk dat ik toch ook een kroket uit de muur trek bij de FEBO. Ook niet heel gezond, maar ja….
    En alvast heel veel plezier in Nederland!

    • Edith
      08/25/2014

      Een kroket, ja, die stond niet op het lijstje, omdat die nog wel zelf te maken valt… Maffe reden eigenlijk, want wie doet dat? (ooit wel gedaan trouwens hoor…)

  2. Elsa
    08/23/2014

    Mmmmmmm ik zou lekker gaan rondstuinen op Strijp S en daar alle nieuwe lekkere winkeltjes en restaurants gaan proeven

    • Edith
      08/25/2014

      Helaas daar heb ik te weinig tijd voor. Ik heb een appartementje in Utrecht en kom maar 1 dagje naar Eindhoven. Ons oude huis bekijken, met vrienden borrelen en eten, druk zat dus! ;-)

  3. Elsa
    08/23/2014

    O ja ook nog stroopwafels van de markt;-)

    • Edith
      08/25/2014

      Uiteraard! En de koekkruimels..

  4. Erica
    08/25/2014

    Afhankelijk van het deel van de wereld waar je zit mis je andere zaken. Mijn zusje ging steevast voor een frikandel, en mistte vooral varkensvlees. Karbonades en worst moest ze meteen in NL.

    • Edith
      09/02/2014

      Ja, dat kan ik me voorstellen Erica. In Israël is varkensvlees natuurlijk een no go. Zoals je op mijn lijstje al zag, is het vooral het Nederlandse fast food dat ik hier in Californië niet kan krijgen.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn