Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 19 12 2008, en geplaatst in de categorie etentjes thuis, ~ soep.

Aardperensoep met spek en hazelnoten

Mijn koksmaatje van afgelopen maandag vroeg me om het recept van de aardperensoep omdat ze deze als amuse voor haar Kerstdiner wil serveren. De soep had ik al eens eerder gemaakt, maar ik heb er toen niet over geblogd. Ook het recept van toen ben ik kwijt, maar dat geeft niet. Het is net als bij iedere andere gepureerde soep een kwestie van het gaar koken van de ingredienten, deze pureren en dan nog op smaak brengen met room. Een iets groter probleem zou het kunnen zijn om aan aardperen te komen. Ze liggen over het algemeen niet in de supermarkt en ik vond ze zelf ook alleen bij de gespecialiseerde (en daarom mijn favoriete) groentenboer hier in Lombok. Maar in groententassen wil hij deze maanden ook graag verschijnen.
Aardperen zijn een vreemdsoortige knol die enigszins zoet en lichtverteerbaar is. Daarom is het bij uitstek geschikt voor een soepje in een menu. De knol staat ook wel bekend onder de Franse naam topinambour en het Engelse Jerusalem artichoke. En die smaak, van artisjok, heeft het ook wel. Ze zijn alleen stukken minder bewerkelijk.

Aardperensoep met spek en hazelnoten
voor 4 flinke kommen

* 500 gr aardperen
* 1 kleine ui, 1/2 dunne prei
* 3/4 liter groentenbouillon (of van kip)
* 1 dl room (misschien iets� meer)
* citroensap
* 50 gr hazelnoten (gepeld)
* 50 gr ontbijtspek

Snipper de ui en snijd het wit van de prei in dunne ringen. Bak ze zachtjes in een klont boter tot ze glazig zien.
Schil de aardperen en snijd ze in kleine stukken. Bewaar ze onder water met wat citroensap (tegen het verkleuren). Laat ze uitlekken en bak ze even mee met de prei en de ui.
Giet de warme bouillon erover en kook de aardperen in een 15 a 20 min gaar (als je er met een mes makkelijk in kunt prikken, dan zijn ze gaar).
Hak de hazelnoten fijn en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin.
Veeg de koekenpan schoon met een keukenpapiertje en bak hierin in porties de plakjes ontbijtspek tot deze krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Breek de spek in kleine stukjes.
Pureer de soep. En voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als je ‘m te dik vindt. Breng op smaak met de room, peper en zout. Laat nog even doorwarmen, maar niet meer koken.
Serveer de soep en zet de hazelnoten en spek in aparte kommetjes op tafel zodat je gasten deze er zelf over kunnen strooien.

2 reacties

  1. Dennis
    09/10/2009

    Ben wel benieuwd waar die groentenboer zit. Kom ook uit Utrecht en heb eigenlijk een adres nodig waar ik die aardperen kan vinden.

  2. Edith
    09/10/2009

    Ik ga voor dit soort producten altijd naar PersPolis op de Kanaalstraat. Maar het is nu nog geen seizoen voor aardperen, daarvoor moet je tussen oktober en maart zijn, Dennis. Aldus deze kalender: http://www.milieucentraal.nl/Domeinen/Algemeen/Files/HTML/groentefruitkalender.html

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn