Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 15 07 2014, en geplaatst in de categorie ~ pasta.

Onderwerpen:

, , ,

Courgette in een identiteitscrisis

“Ik weet het echt niet meer.” zei mijn nieuwe buurvrouw. Na een uitgebreide rondleiding door haar moestuin stonden we voor een groepje planten die wat weg hadden van een courgette- of een pompoenplant. Beide was mogelijk, aangezien ze erg op elkaar lijken. “Het is waarschijnlijk een Italiaans ras. Vorige week plukte ik er eentje die nog klein was, en de schil was zacht en eetbaar. Ik weet niet of dat voor deze ook geldt.” En de buurvrouw duwde me een uit de kluiten gewassen .. tja, courgette of pompoen in handen. De vorm had wel wat weg van die laatste, terwijl de groene kleur duidde op het eerste.

Nieuwsgierig sneed ik er thuis een plak vanaf. Mooi stevig vruchtvlees, het kon nog alle kanten opgaan. Bij de volgende plak weer weer dat stevige vruchtvlees zichtbaar, maar alleen langs de randen. In het midden zat, net als bij pompoenen, een groot gat met zacht vruchtvlees en de zaden. Daarna sneed ik de pompoen ongeveer in het midden door en holde al het vruchtvlees eruit.

Terwijl ik bezig was de zaadjes uit te zoeken om deze te kunnen drogen, schoten mijn gedachten naar Spaghetti al Parmigiano, waarvoor de binnenkant met whisky wordt geflambeerd om de kaas te laten smelten. De spaghetti die daarna in de kaas wordt geroerd neemt een beetje van de kaas op. Het inspireerde me tot dit:

courpoenpasta carbonara in courgette

.

Spaghetti Carbonara uit een uitgeholde courpoen
Voor 2 personen

Dit heb je nodig:
* 1 uit de kluiten gewassen courgette/jonge pompoen
* 3 volle el verse groene kruiden (zie hieronder)
* 1 flinke teen knoflook
* olijfolie
* 50 gr ontbijtspek (bij voorkeur aan het stuk)
* 1 kleine ui
* 50 ml witte wijn
* 100 ml room
* spaghetti voor twee personen
* 2 eieren
* 50 gr Parmezaanse kaas, evt extra als garnering

Dit doe je:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de courgette/pompoen doormidden. Schraap het zachte vruchtvlees rondom de pitten eruit. Hak de groene kruiden en knoflook fijn en meng met zoveel olijfolie dat het een licht vloeibaar mengsel wordt. Wrijf de binnenkant van de courgette met de helft van dit mengsel in. Zet de courgette op een bakplaat en gaar in de oven tot de courgette zacht en gaar genoeg naar je smaak is. Dit is afhankelijk van de grootte van je courgette en jouw smaak.

Tip: Je kunt hiervoor verschillende groene kruiden nemen, mits ze stevig zijn. Ik had een mengsel van citroentijm, rozemarijn, lavendel, dragon en oregano.

Snijd het spek in kleine dobbelsteentjes en bak ze in een droge koekenpan op halfhoog vuur. Haal ze uit de pan en bak in het achtergebleven bakvet (en evt wat extra boter) de gepelde en gesnipperde ui. Laat deze op je allerkleinste pitje zachtjes garen. Voeg de wijn toe en laat op iets hoger vuur bijna volledig inkoken. Doe de room en de rest van de kruidenolie erbij en laat deze 1 minuut inkoken. Zet daarna het vuur uit.

Ja, ik ben me bewust dat er discussie is of je Pasta Carbonara met of zonder room moet maken. Ik ben daarin vooral pragmatisch. Als ik een restje room heb dat op moet, dan gebruik ik dat. Anders voeg ik een extra ei in plaats van de room uit dit recept toe.

Breng intussen een pan met ruim water aan de kook. Zout het en kook de spaghetti.

Klop de eieren los en roer de helft van de kaas erdoor. Maal een paar keer met je pepermolen erover en wacht nu tot de pasta en de courgette klaar zijn.

Doe de spek weer terug bij het ui-roommengsel en zet het vuur eronder nog even aan, zachtjes, genoeg om het mengsel te verwarmen. Giet de spaghetti af, roer er de room door en daarna de eieren. Serveer de pasta in de gare courgette met rest (en evt meer) van de kaas.

Eet de pasta uit de courgette, met af en toe een hapje courgette.

Het deel van de courpoen dat je niet op krijgt, kan je pureren met wat bouillon voor een heerlijke soep.

.

Update: Het is zo mogelijk nog verwarrender. In de VS hebben ze meerdere namen die door elkaar worden gebruikt voor courgette, ook wel zucchini, en pompoen. Die wordt met pumpkin en squash aangeduid. Squash gebruikte de buurvrouw. En dan zijn er nog gourds=kalebassen. Allemaal van dezelfde familie, samen met meloen en komkommer.
Bij het eten merkte ik dat de vrucht qua structuur meer weg had van een pompoen, een onrijpe pompoen: knapperig en een beetje vlezig zoals ananas (maar dan zonder diens sappigheid en smaak). De schil vond ik te stug om te eten. Vandaag in de winkel zag ik een vergelijkbare courgette,  die Italiaanse courgette werd genoemd, maar op internet ook summer squash! Maar dan wel ongeveer 1/6e van het formaat van mijne.

Je kunt dit recept delen via: 

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn