Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 25 06 2014, en geplaatst in de categorie ~ couscous/bulgur.

Onderwerpen:

, , , , ,

Achterlopende speltsalade

Negen uur loop ik hier achter. Als ik mijn bed in rol, vallen jullie eruit. En tijdens mijn ontbijt lees ik jullie tweets over het avondeten. Dat levert soms al vroeg voldoende inspiratie voor de rest van de week op.
Afgelopen week verraste een niet-twitterende vriendin me met een foto van haar eten. Gemaakt met de laatste druppel ‘van die lekkere olijfolie’ die ze van mij kreeg omdat ik de fles niet mee mocht nemen naar Californië. Het zag eruit alsof het een goede bestemming had gekregen.

En ik kreeg inspiratie voor mijn gerecht die avond. Spelt, een grove graansoort dat je ongeveer een half uurtje moet koken, vormde zowel de basis voor haar als mijn gerecht. Maar verder verschilden onze gerechten zoals ook wij van elkaar verschillen. Hieronder staat mijn versie.

spelt venkel erwt salade

RECEPT: SPELTSALADE MET VENKEL, DOPERWTEN EN KOMKOMMER
Vegan maaltijdsalade voor 2-3 personen

Dit heb je nodig:
* 80 gr spelt
* ca 500 ml groentebouillon
* 200 gr doperwten (gedopt)
* handje
* 1/2 venkel
* 1/4 rode ui
* 1 sinaasappel
* 1/2 el gemalen korianderzaad
* snufje pimenton (Spaans gerookt paprikapoeder)
* rasp en sap van halve limoen
* 1 zeer rijpe avocado
* 1/2 komkommer
* 2 lente-ui
* peper en zout

Doe doe je:
Kook de spelt in de bouillon in ca 30 minuten gaar. Kook de laatste minuten de doperwten mee.

Scheur de rucola in stukjes en verdeel over een platte schaal. Snijd de venkel in heel dunne reepjes (gebruik een mandoline), en daarna weer in wat kleinere stukjes. Bewaar het venkelgroen. Verdeel over de rucola, evenals de in dunne reepjes gesneden rode ui.
Snijd de partjes uit de sinaasappel en vang het sap op. Snijd de partjes in kleinere stukjes en verdeel met het sap over de rucola-venkel. Schil de komkommer en snijd in de lengte in 4 of 6 parten. Snijd ze daarna overdwars in kleine stukjes.

Prak de korianderzaad, pimenton en limoenrasp en -sap door de avocado en roer dit mengsel door de gare spelt. Proef of het nog wat meer limoen (sap voor het zuur, rasp voor de bitter) kan gebruiken.

Pluk de sinaasappelpartjes uit de salade. Meng alle overige ingrediënten, peper en zout en garneer de speltsalade met de partjes sinaasappel, de in stukjes gesneden lente-ui en wat van het venkelgroen.

TiP: Je kunt het gerecht aanvullen met wat brokjes zachte geitenkaas, maar dat is niet echt nodig.

.

Je kunt dit recept delen via: 

3 reacties

  1. Martika
    08/10/2016

    Bedankt! Net de salade gemaakt en gegeten. Heerlijke, mooie smaken! Ik had geen gerookte paprikapoeder, maar heb nog wat gerookte amandelen over de salade gestrooid.
    (Klein detail: Bij de benodigdheden ontbreekt de rucola)

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn