Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 09 2014, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Onderwerpen:

, , , ,

Maistortilla’s maken zonder tortillapers. Het kan!

Mijn kookstijl omschreef ik eerder al als ‘nieuwsgierig’. Rare peulvruchten, zoete citroenen, restjes verwerken (1,2,3) of een bekende techniek toepassen in een heel andere stijl, daar heb ik lol in. Ontdekken hoe deze ingrediënten smaken, wat mogelijkheden ermee zijn, op deze manier spelen met je eten is wat mij het meeste inspireert.
Maar ik ben daarin weer niet obsessief. Een idee kan jaren in mijn hoofd sluimeren, voordat ik het uitprobeer of een experiment aan ga. Of dat ik mijn versie van het recept vervolmaak. Mexicaanse maistortilla’s maken is zo’n projectje. Drie jaar geleden deed ik mijn eerste poging. Zonder de benodigde vereiste masa harina en zonder tortillapers. Voor die laatste vond ik toen direct bevredigende oplossing, maar de maïsmeel die ik gebruikte was niet de goede. Ik had natuurlijk stad en land af kunnen zoeken of Google en de postbode aan het werk kunnen zetten, maar dat deed ik niet. Ik ben behept met een enorme portie geduld. [dit hoef je niet serieus op te vatten, luiheid is ook wel een omschrijving die naar mijn hoofd geslingerd krijg.] Uit de keuken is niet uit het hoofd, mede dankzij mijn oud-cursiste Elise die het vlammetje levend hield.
Een tijdje geleden liep ik toevallig tegen een pak (instant) masa harina aan, en het vuur laaide direct weer op.

Het enige moeilijke aan dit recept is het verkrijgen van de juiste masa harina. Het kneden duurt maar 2 minuten en het uitrollen van de tweede tortilla doe je als de eerste in de pan ligt. De derde rol je uit als de tweede bakt. Enzovoorts. Als je vulling al op een pitje staat te sudderen, is het echt de moeite waard om dit recept eens zelf te proberen. Ondanks dat je hier in Californië pakken met 100 (niet op de foto overigens) kant-en-klare maistortilla’s gewoon in de supermarkt kunt kopen.

tortillas supermarkt

RECEPT: MEXICAANSE MAISTORTILLA’S
Voor 8 kleine tortilla’s (eigenlijk taco’s, die in Mexico zacht zijn!)

Dit heb je nodig:
* 1 cup masa harina
* 2/3 cup water
* flinke snuf zout

Dit doe je:
De instructies op de verpakking waren duidelijk: kneed water en meel met een snufje zout tot een soepel deeg. Af en toe liet de bal een scheur zien en maakte ik mijn handen nat onder de kraan. Ook bij het verdelen van het deeg in kleinere bollen, brokkelde het af en toe af. Dat is inherent aan mais, dat niet zoals tarwe gluten bevat die voor een mooi, zacht en elastisch deeg zorgen. Gewoon weer even bij elkaar kneden met vochtige handen, dus. De balletjes deeg legde ik onder een natte, doch schone theedoek.

Rol de bolletjes een voor een uit met een deegroller. Ook nu gebruikte ik bakpapier voor het uitrollen. Mijn Mexicaanse bijbel* suggereert stevige plastic zakjes. Beide werkt. Bij het bakpapier kan het gebeuren dat het papier gaat kreukelen en zo kleine scheurtjes in het deeg veroorzaakt. Wiebel daarom niet teveel met je deegroller heen en weer tijdens het uitrollen. Duw liever eerst een kant op, draai het papier met deeg een kwartslag en rol opnieuw. Ga zo een paar keer rond. Heb je toch een klein scheurtje, kan je deze heel voorzichtig weer aandrukken om deze te dichten, als je de tortilla’s in de pan legt.

Verwarm een koekenpan met dikke bodem of een bakplaat op het fornuis. Bak de tortilla’s (zonder vet) kort aan beide kanten tot het deeg gaar is en je huis ruikt naar een Mexicaans restaurant. Als het goed gaat, moet de tortilla opbollen als je de tweede kant bakt.

Bewaar de gebakken tortilla’s opgestapeld in een schone theedoek tot ze allemaal klaar zijn.

Beleg ze met je favoriete ingrediënten, vouw ze dubbel en geniet. Of gebruik ze als lepel door er een  stukje vanaf te scheuren en hiermee je eten op te pakken om naar je mond te brengen.

* The essential cuisines of Mexico van Diana Kennedy

.

 Je kunt dit recept delen via: 

1 reactie

  1. Kelly
    04/02/2017

    Beste Edith en lezers,

    U kunt nu echt verse en ambachtelijk bereidde maistortillas kopen bij Tortilleria Taiyari, de eerste authentiek Mexicaanse tortillabakkerij in Nederland (Uithoorn). De tortillas worden gemaakt van biologische en non-gmo mais, die in de bakkerij worden verwerkt tot vers maisdeeg. De tortillas zijn van nature glutenvrij en bevatten geen conserveringsmiddelen. Een betere kwaliteit maistortilla is er niet te krijgen, oa de Mexicaanse ambassade en verschillende taco bars gebruiken deze Taiyari tortillas.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn