Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 18 12 2008, en geplaatst in de categorie etentjes thuis, ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/, ~ soep.

Amuse: Bietensoepje met wodka en chilipeper [rood]

Een pittig bietensoepje serveerde ik als amuse. Klein genoeg om ‘m lekker wat pit te geven en twee heel andere gerechten ernaast om de smaakpapillen weer een beetje tot rust te laten komen. Maar wel twee gerechtjes die goed op konden tegen deze smaakexplosie. Maar nu eerst de bietensoep.
Het lekkerste wordt deze als de bieten roostert (zoals ik hier beschrijf), maar ze in de schil koken kan ook heel goed. Heb je hiervoor geen tijd, neem dan kant-en-klaar gekookte rode bieten (kroten zeiden wij thuis altijd).

Bietensoepje met wodka en chilipeper
voor ca 10 amusesoepjes van 50 cl� of 2 grote kommen soep

* 250 gr rode biet (vers)
* 1/2 liter groentenbouillon
* scheutje wodka
* paar eetlepels creme fraiche
* snufje chilipeper en zout
* bovenste blaadjes van takjes munt

Boen de rauwe bieten schoon en doe deze in een pan kooud water. Kook de bieten gaar. Dat kan een uurtje duren, maar dat is afhankelijk van de grootte van je rode bieten. Testen doe net als bij aardappels: als een mes er soepel doorheen gaat, dan zijn ze gaar. Maar test niet te vaak, dan geven de bieten hun kleurstoffen af aan het kookwater en niet aan je soep.
Giet de bieten af en pel de� schil eraf (pas op, ze zijn heet!).
Pureer de rode bieten met wat warme bouillon en verdun de soep met de rest van de bouillon.
Breng op smaak met wodka, chilipeper en zout.
Schenk in kleine glaasjes, leg er voorzichtig een theelepeltje creme fraiche in en garneer met een klein blaadje munt.

2 reacties

  1. Viola
    10/26/2010

    Wat een heerlijk soepje! Thanks voor dit receptje. ben sinds kort vegetarier (wel vis) en op zoek naar lekkere vegetarische gerechten. Deze is een blijvertje!

  2. Edith
    10/27/2010

    Top Viola, geniet ervan!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn