Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 06 2014, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

Onderwerpen:

, , , ,

Wortel-pistache-hummus

Kwaliteit. Iedere keer kan er ik toch weer door verrast worden. Aangenaam, uiteraard. Ik had het al met aardbeien, later met kaas, goed vlees, en nog tal van hier onbeschreven producten. Vialone Nano risottorijst bijvoorbeeld. Of DeCecco pasta, om een paar favorieten te noemen. En nu ben ik in de ban van zongedroogde tomaatjes.

Je weet wel, die roodbruine, uitgemergelde looileren lapjes die ineens in iedere salade verschenen. Overgewaaid uit Italië waar de zon echt nog bij het droog te pas kan komen. Maar zoals het altijd gaat met dingen die populair worden; de industrie met eurotekens in hun ogen wil haar graantje meepikken en wij zijn dan de dupe. Na enige tijd verdwenen de tomaatjes gelukkig dan ook spoorslags van het menig menu.
De volhouders hielden het bij de tomaatjes op olie, die meestal een stuk zachter zijn. Maar ook het weken van de betere tomaatjes (want die zijn er ook wel) in een mengsel van rodewijnazijn en water is een oplossing. Of je maakt ze zelf.

Op de Farmers Market ontdekte ik een boer die dat laatste voor me doet. Of hij de hier altijd schijnende zon gebruikt, of de tomaatjes bij het drogen toch nog een handje helpt, dat is me niet helemaal duidelijk geworden. Sommig van zijn gedroogd fruit (oh, die perziken! die peren! die …) is volledig door de zon gedroogd. Zijn tomaatjes zijn een stuk droger dan als ik ze zelf maak, maar vol en tomatig van smaak.

Deze hummusachtige spread maakte ik naar aanleiding van een discussie over het gebruik van wortelpulp dat je overhoudt als je wortels door je sapcentrifuge jast. Het recept van Lepeltje Liefde is lekker, maar probeer ook deze eens!

.

Dit is de wortelspread zoals ik die van Lepeltje Liefde namaakte

Dit is de wortelspread zoals ik die van Lepeltje Liefde namaakte

RECEPT: Wortel-pistache-spread
Lekkere frisse, hummus van wortel en pistachenoten

Dit heb je nodig:
* 8 (zon)gedroogde tomaten
* 1,5 el rodewijnazijn
* 3 el heet water
* 40 gr gepelde pistachenoten
* 175 gr wortelpulp (of geraspte wortel)
* 5-6 el avacaodo-olie of olijfolie
* snufje zout

Dit doe je:
Week de tomaatjes in de rodewijnazijn en water. Een minuut of tien minimaal, langer mag ook.

Hak de pistachenootjes fijn en maal ze met de tomaatjes kort in de keukenmachine. Doe de wortelpulp, 1 eetlepel van het weekvocht, driekwart van de olie en zout erbij en maal tot het een fijne spread is. Voeg naar believen meer weekvocht (voor een frissere smaak) en de rest van de olie toe.

Bij mij bleef het een wat brokkelige mix, die wat lastig smeer, maar in je mond wel smeuïg voelt.

TiP: Lekker om dik in een opengesneden pitabroodje te smeren, er wat feta over te verbrokkelen en dit in de oven (of broodrooster als de pita daarin past) te verwarmen!

.

Je kunt dit recept delen via: 

8 reacties

 1. Lies
  06/09/2014

  Leuk om te zien wat jij met het recept hebt gedaan! Klinkt zo aantrekkelijk (ben gek op pistachenoten) dat ik het zeker een keer ga uitproberen :)

  • Edith
   06/10/2014

   Hier nog een fan van pistachenootjes, Lies. En aangezien ik net een grote zak gepelde (!) had gekocht bij de supermarkt-met-lidmaatschap hier, leek het me een prima combi. En dat was het!

 2. […] and tought they would make a great spread. Googled around, but couldn’t find much except this carrot pistachio hummus (in Dutch). I wanted a simple spread like the Cashew Nut Tzatziki Spread instructable I made, so I tried a […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn