Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 11 12 2008, en geplaatst in de categorie recepten.

Geroosterde hutspot

Omdat mijn halve familie in Leiden woont, is hutspot voor mij altijd onvermijdelijk gelinkt aan geschiedenis en feest. Het hiernavolgende geschiedenislesje leidt een recept voor een moderne en tegelijkertijd ouderwetsche versie van hutspot in. Het moderne zit ‘m in het roosteren van de groenten, het ouderwetse in het gebruik van de pastinaak (maar dat is tegenwoordig ook weer überhip).
Leiden werd in 1573 belegerd door de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog. Het doel van de Spanjaarden, onder leiding van Alva, was om de stedelingen door uithongering te dwingen (weer) voor de Spaanse zaak te kiezen. Het eerste deel van het beleg van oktober 1753 tot en met maart 1754 hield de stad stand, omdat zij dankzij een waarschuwing vooraf gehamsterd hadden. Maar in mei waren de Spanjaarden weer terug en belegden Leiden opnieuw. Maar nu waren er uit zuinigheid geen voorraden ingeslagen en bijna eenderde van de Leidse bevolking overleed (mede dankzij de Pest). In september begonnen de Geuzen flink terug te slaan en her en der dijken door te prikken. In de nacht van 2 op 3 oktober bereikte het water dankzij een storm ook Leiden en de Spanjaarden sloegen op de vlucht.
Het verhaal gaat dat een kleine weesjongen Cornelis Joppenszoon in het verlaten Spaanse legerkamp een ketel met hutspot vond. Een hutspot niet met wortel (want die waren in de 16e eeuw bestonden nog niet zo wijd verbreid, de oranje versie was nog niet gekweekt), maar met de minstens zo zoete pastinaak. En de aardappel zat er ook al niet in, maar wel veel bonen. De volgende ochtend arriveerden de Geuzen over het water met haring en witte brood. En zo ontstond de traditie om deze gerechten op 3 oktober te eten als het Leids ontzet gevierd wordt.

Geroosterde hutspot

* 500 gr combinatie van winterpeen en pastinaak
* 500 gr aardappels
* 1 ui (of twee kleine)
* 2 el ahornsiroop
* 5 a 5 el olijfolie
* 2 el tijm, peper en zout

Schil de groenten en snijd ze in even grote parten/repen. De aardappels mogen in iets kleinere stukken dan de wortel en pastinaak, dan zijn ze allen tegelijk gaar.
Meng de overige ingrediënten en hussel de groenten hierdoor. Leg de groenten in een ovenschaal en gaar ze ca een half uur in een oven van 200 gr.

Je kunt er ook voor kiezen om de aardappels in een puree te verwerken en alleen de wortel, pastinaak en ui te roosteren. Ik at het met een geroosterde kip.

(Met dank aan wikipedia voor de details.)

3 reacties

  1. […] Wil je meer weten over deze niet zo oer-Hollandse schotel of hier eens een hedendaagse variant van uitproberen, lees dan hier verder. […]

  2. […] Roasted potato-carrot-parsnip mash (hutspot met pastinaak) with baked (possible caramelized) onions and veggie ‘meatballs’ or burger. […]

  3. […] I considered changing plans and serve yesterday’s guests potato mash with endive for dinner instead of the planned hutspot but decided against it: the idea of cooking the dish I hated so much as a child was way more exciting! Up until this week I have never, ever made it myself. So it felt like a real challenge to try this new recipe. […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn