Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 04 06 2014, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep.

Onderwerpen:

, , ,

Feestelijke no waste-flappen

Als receptschrijver zijn er zo van die onverwachte zaken waarmee je rekening moet houden. De apparatuur die je lezers gebruiken, bijvoorbeeld. Nu weet iedereen wel dat de ene oven de andere niet is. Maar daar valt meestal wel uit te komen. Als iets goudbruin de oven uit komt, is het meestal wel in orde. Ook de meeste receptvolgers weten dit.
Een discussie in de keuken van Lepeltje Liefde deed me realiseren dat er nog meer apparaten zijn die verschillen kunnen opleveren. Sapcentrifuges!
De nieuwe slow juicer die ik hier in Californië kocht stort aanzienlijk drogere pulp uit dan de Magimix die ik in Nederland had. De wortelspread waarover we discussieerden zou bij mij met wat extra meer olie in het recept gemaakt moeten worden, vermoedden we. En inderdaad, dat kon het wel gebruiken. Ik maakte overigens ook nog een andere, heel frisse  wortelspread, dat recept volgt.
Ook de pulp van zes rimpelende appeltjes kwam gortdroog uit de machine gevallen. Ook zonde om weg te gooien, dus maakte ik er deze pulp-appelflappen van. Een volgende keer gooi ik het klokhuis niet in de sapcentrifuge, om een iets zachtere pulp over te houden. Al zal je dat nauwelijks proeven, in deze no-waste-flappen.

Het was een fijne lekkernij om het op de kop af 8-jarig bestaan van Edith’s keuken en deze 797ste blogpost mee te vieren. En het feit dat mijn Engelstalige blog Edie eats later vandaag online gaat (straks, in de ochtend Californische tijd!).

no-waste appelflappen

no-waste appelflappen

RECEPT: Appelpulpflappen
Voor ca 8-10 lekkernijen

Dit heb je nodig:
* 8-10 plakken bladerdeeg
* 200 gr appelpulp
* 65 gr rozijnen (een handje)
* 1 tl kaneelpoeder
* 3 el suiker
* 2-3 el room of melk

Dit doe je:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de bladerdeeg ontdooien.

Wel de rozijnen in een beetje heet water. Een minuut of tien moet genoeg zijn om de rozijnen iets te laten groeien.

Meng de kaneel, de helft van de suiker en de gewelde rozijnen door de appelpulp. Maak de pulp, indien nodig, iets smeuïger met wat weekvocht van de rozijnen, maar niet te. Proef even of het aangenaam in je mond is.

Verdeel de pulp in een hoek van de plakjes bladerdeeg. Bestrijk het deeg rondom met wat water en vouw de bladerdeeg diagonaal dicht. Druk stevig aan, gebruik hiervoor eventueel een vork. Besmeer de bovenkant van de driehoeken met de room en strooi er de rest van de suiker over.

Bak de appelflappen in ca 30 minuten af in de oven, of tot het bladerdeeg mooi goudbruin ziet.

.

Je kunt dit recept delen via:

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn