Tot ik het Maarten ‘t Hart het hoorde zeggen, had ik er nog nooit bij stilgestaan. Via Uitzending gemist volg ik trouw zijn avonturen in zijn moestuin. En ineens was daar die uitspraak. “Als je sperziebonen langer laat hangen, ontwikkelen ze de witte zaadjes die in de peul zitten tot de witte boontjes die we kennen van de tomatensaus.” Verrek! Natuurlijk, die gedroogde boontjes moeten eerst ook nog vers aan een plant hebben gehangen!
Bij erwten weten we dat, kapucijners, tuinbonen (die heten dan ineens favabonen), borlottibonen, en nu dus ook van die witte bonen.
Een dag later had ik precies zo’n aha-momentje. Bij de supermarkt lag een heel vreemd gevormd boontje, nog in het dunne, papierachtige schilletje. Gabanzo beans, vermeldde het bordje. Ik pakte er eentje uit de doos, kneep erin en een boontje liet zich zien. Kikkererwt. Verse kikkererwt!
Het groene, grillig gevormde boontje smaakte erg naar verse doperwt, maar wat steviger, minder melig. Een flinke schep ging mee naar huis. Met een soort erwt weet ik wel raad.
RECEPT: Salade met gegrilde courgette en verse kikkererwten
Maaltijdsalade voor 2 personen
Dit heb je nodig:
* 1/2 tl venkelzaad
* 1 tl tijm
* peper en zout
* 300 gr verse kikkererwten
* 6 el olijfolie
* 4 el pijnboompitjes
* 1 courgette
* 1/4 krop sla
* 100 gr zachte geitenkaas
Dit doe je:
Vijzel de venkelzaad met tijm, peper, zout fijn.
Dop de verse kikkererwten. Je houdt ruim 200 gram over. Verhit 2-3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en rooster hierin de kikkererwten met de gevijzelde kruiden licht krokant. Rooster op het einde de pijnboompitjes mee. Pas op de de pitjes en kruiden niet verbranden.
Snijd de courgette halverwege door en daarna in de lengte in dunne plakjes (ca. 2 mm). Giet de olijfolie in een kom en hussel de plakken courgette zo, dat ze volledig met de olie bedekt zijn. Verhit een grillpan voor en rooster daarop de plakjes courgette ongeveer 2-3 minuten per kant. Ze hoeven niet door en door gaar te worden.
Was de sla, slinger ze droog en verdeel over 2 borden. Leg daarover de plakjes courgette. Verdeel de kikkererwten met de pijnboompitjes erover en verkruimel de geitenkaas.
Lekker met (geroosterd) grof gesneden zuurdesembrood en gezouten boter.
Tip: De verse kikkererwten kan je vervangen door 200 gram (verse) erwtjes die je kort even voorkookt. Of peuter sojaboontjes uit hun schil en gebruik deze.
.
Je kunt dit recept delen via:
RT @EdithDourleijn: Nieuw lekkers uit Californië: Een Aha-erwt!: http://t.co/MISp91QGt2
@EdithDourleijn Lijkt me lekker! Waar haalde je die? Ik heb ze nog nooit gezien!
Hier in Californië zag ik ze bij een kleine ‘buurtsuper’ met veel Oost-Europese en Mediterrane producten, maar ook bij de Whole Foods.
RT @EetWeters: Edith Dourleijn: Een Aha-erwt! – Edith’s digitale keuken – @EdithDourleijn – http://t.co/ipB0uUwykk
@EdithDourleijn leuke blog, de aha erwt. En nou weet ik wat ik met verse kikkererwten kan doen :). Lekker recept!
Yummy, verse kikkererwten. [Al zijn het eigenlijk gewoon net erwtjes…] http://t.co/MISp91QGt2
Leuke blog van @EdithDourleijn over ‘aha-erwten': – http://t.co/Fm7TXNM4FV
@bonenbende @weekvandesmaak
RT @barlactica: Leuke blog van @EdithDourleijn over ‘aha-erwten': – http://t.co/Fm7TXNM4FV
@bonenbende @weekvandesmaak
RT @barlactica: Leuke blog van @EdithDourleijn over ‘aha-erwten': – http://t.co/Fm7TXNM4FV
@bonenbende @weekvandesmaak