Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 27 11 2008, en geplaatst in de categorie ~ pasta.

Zwart, wit, groen en roze

Dat het de Aldi menens is met zijn voornemen om wat meer verantwoorde duurzame vis te verkopen, bleek vorige week in het schap. Meneer Eediete vond er tot zijn grote verrassing wilde gerookte zalm met het MSC-keurmerk. Volgens de site is het een luxe eindejaarsproduct en dat is jammer, want hij is lekker.
Niet zo lekker als de gerookte wilde zalm va Zalmhuis Steur die ik tijdens de laatste editie van de Kunsthal Kookt proefde, maar toch. Maar daar speelde wellicht ook de verrassing mee in mijn oordeel. Als niet zo’n grote fan van zalm, die na veel proberen zich toch gewonnen heeft gegeven voor die plakjes gerookte zalm*, was ik zeer aangenaam verrast. Wat een smaak en prettige structuur!

In het drukke doordeweekse leven, werd de zalm van de Aldi in een eenvoudige pastaschotel verwerkt. In de voorraadkast vond ik een enorme zak zwarte tagliatelle en deze kleurde niet alleen mooi bij het groen van de broccoli en het roze van de zalm, de smaak van het gerecht kreeg net dat beetje extra, dat je met gewone pasta niet zou hebben gekregen. Een blogwaardig recept dus!

Zwarte pasta met broccoli en wilde gerookte zalm

* zwarte tagliatelle voor 2 personen (ca 200 gr)
* pakje wilde gerookte zalm (150 gr)
* 1 ui, 500 gr broccoli
* half pakje roomkaas naturel
* verse dille, peper en zout

Snijd de roosjes van de broccoli en kook ze in gezouten water in een minuut of 10 gaar. Hierdoor werd de broccoli wat zachter dan ik gewoon ben, dat contrasteerde mooi met de al dente pasta en de stevige en ietwat droge� structuur van de zalm.
Verwarm tegelijkertijd wat olijfolie in een pan en smoor daarin de fijngesneden ui, laat op laag vuur zachtjes garen.
Zorg dat de pasta tegelijk gaar (of zo al dente als je wilt) is met de broccoli.
Roer de roomkaas met peper en zout door de ui.
En dien op zoals je wilt. Wij mengden voorzichtig de zwarte pasta, de groene broccoli en de witte saus en legden daarop de roze zalm. En garneerden het met de fijngehakte verse dille. Maar laat gerust je eigen creativiteit de loop.

* Kijk maar naar deze salade en deze risotto!

.

2 reacties

  1. Yvon
    11/30/2008

    Ook niet zo’n zalmklant, hoewel die van Bawykov wel prima is. En een enkele keer gegrilde zalm op risi i bisi. Ook maar even naar Aldi dus. Zag bij de decemberartikelen ook foie gras staan! :-)

  2. […] Vorig jaar gaf ik je in de week voor Pasen allerlei basisrecepten voor ei. Deze week ga ik op zoek naar de lekkerste gerechtjes, met of zonder ei, voor het Paasontbijt. Of -brunch, of -lunch, wat jij wilt. Iets met zalm, dat past goed bij ei, is lekker licht en weer eens iets anders op je broodje. Ik koop zelf altijd de gerookte wilde zalm van de Aldi, die lijkt in niets op de bleekroze en vette gekweekte zalm die je overal kunt krijgen. Probeer ‘m ook eens! […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn