Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 07 05 2014, en geplaatst in de categorie ~ rijst.

Onderwerpen:

, , , , , ,

“Als je naar de zon kijkt, zie je de schaduw niet”

Even lamgeslagen. Ook al weet je dat het er aan kan komen, maar binnen een week van drie overlijdens horen, dat is veel. Te veel. Te jong waren ze ook.
Vooral M., die ik leerde kennen als de meest attente collega die je je kunt wensen. Naast onze collega’s, die het over serieuze zaken zoals wetenschap en politiek hadden (we werkten op een universiteit), bespraken wij hoe ons weekend eruit zag. En hoe lekker we gegeten hadden. Zij veelal iets Aziatisch, ik had af en toe een restje bij me zodat ze dat kon proeven.
We steunden elkaar op moeilijke momenten, zowel op werkgebied (we werkten immers op een universiteit) en privé. Hierdoor was ik één van de eerste die wist dat ze zwanger was van haar zoon. Ik zie nog de blijdschap in haar ogen, een magisch moment en ik ben haar nog steeds dankbaar dat ik het mocht zien. Door nieuwe banen scheidden onze wegen, en, zoals dat gaat, bleven we alleen van de grote gebeurtenissen in ons leven op de hoogte. Zoals de dochter die ze kreeg op moederdag.
Daarna bleef het rommelen rond haar baarmoeder, maar op een negatieve manier. Hoewel ze de dokters met de haar zo kenmerkende levenslust en kracht lange tijd versteld heeft doen staan, is ze toch overleden.

Deze is voor jou, M.

Citroengrasrijst met edamameboontjes en erwtenscheuten + koningsoesterzwammen van de grill
Vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:
* 150 gr edamameboontjes (schoongemaakt gewicht)
* 1 rode ui
* 6 el zonnebloemolie
* 1 cm verse gember
* 1/4 stengel citroengras (bewaar de rest in de vriezer)
* 50 ml (zoete) witte wijn
* 5 el Japanse sojasaus
* 110 gram basmatirijst (of meer als je een grote eter bent)
* 250 gr Koningsoesterzwammen
* 1 el sesamolie
* paar druppels hete saus (tabasco, sriracha, sambal,etc)
* handje erwtenscheuten (of rucola)

Doen:
Kook de edamameboontjes in z’n geheel in een minuut of 7-10 gaar en peuter de edamameboontjes uit hun jasje, als dit nog niet gedaan is.
Pel en snijd de ui in halve ringen. Bak in 3 eetlepels zonnebloemolie op laag vuur, laat rustig een minuut of 10 zachtjes bakken.
Snijd de schil van de gember en hak heel fijn. Pel de buitenste, lelijke bladeren van de citroengras en snijd 1 cm in heel kleine stukjes. Doe fijngesneden gember en citroengras bij de ui. Giet de wijn en 2 eetlepels Japanse sojasaus erbij en laat op je allerlaagste pit de ui zachtjes smoren en het vocht zo langzaam verdampen.
Doe de rest van de stengel citroengras met rijst en water in een pan en kook de rijst met wat zout gaar zoals je gewend bent.
Snijd intussen de koningsoesterzwammen in de lengte in plakken of kwarten. Laat ze marineren in een mengsel van sesamolie, de hete saus, 3 eetlepels sojasaus en 2-3 eetlepels zonnebloemolie. Verwarm een grillpan voor op lekker hoog vuur en rooster hierop de parten paddenstoel tot ze een mooi streepje hebben. Duurt ca 2-3 minuten per kant. Wil je ze wat gaarder hebben, draai dan het vuur laag en laat ze nog even doorwarmen. Draai af en toe.
Roer de in stukjes gesneden erwtenscheuten/rucola en de edamameboontjes door de ui en laat slinken. Proef of peper en zout nodig is, maar ik denk het niet.
Serveer de rijst in een kom, schep het uimengsel erover en daarover de paddenstoelen.

.


Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn