Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 25 04 2014, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep.

Onderwerpen:

, , ,

De dag waarop alles veranderde

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Meneer Eediete een e-mail kreeg waarvan we wat giechelig werden. Of hij interesse had om eens met *piept naam van het bedrijf weg* te komen praten? Het antwoord kennen jullie. ;-)
Het luidde onverwachts het jaar in waarin we ons leven omgooiden. Dag fijn huis met prachtige keuken waar we nog zo veel langer van hadden willen genieten. Dag grote moes in de achtertuin, waar ik steeds groenere vingers kweekte. Dag tuinkamer waar precies de laatste zonnestralen binnenvielen voor fijne lange avondjes buiten. Dag buren, bedankt dat jullie zo aardig waren om de talloze review-kookboeken voor koken.blog aan te nemen. Dag nieuwe vrienden die we dankzij mijn nieuwe hobby bijen houden maakten en met wie we meer gemeen  bleken te hebben. Hallo nieuwe avonturen!

.. één van de voordelen emigreren; je hoeft je niet te vergissen in Koninginnsdag.

Nu wonen we drie maanden en een week in Silicon Valley, onder de rook van San Francisco. De fruitbomen die hier in de jaren 50 de vallei beroemd maakten, zijn ingeruild voor bedrijven die elektronica en digitale producten maken die ons aller leven volledig veranderd hebben. Desondanks blijft de focus op eten hier groot. Californië is de groentetuin van de Verenigde Staten en de toestroom van mensen van over de hele wereld maakt dat je hier alles kunt eten. Met iedere allergie wordt rekening gehouden, al valt de keuze aan vegetarische opties op menig menukaart me (in mijn regio!) tegen.
Van die typisch Nederlandse gerechten en eetwaar mis ik nog niets. Een vroeg flitsbezoekje van een vriendin leverde me oude kaas en hagelslag, en er is zelfs nog van de drop over die ik tijdens het afscheidsfeestje kreeg. En anders merk ik morgen wel wat ik stiekem toch een beetje mis, tijdens de viering van Kings Day in het Golden Gate Park in San Francisco. Die Engelse naam is niet alleen handig voor de Amerikanen hier, het is ook één van de voordelen van emigreren: je hoeft je niet te vergissen in Koninginnsdag.
Ook speculaaskruiden heb ik genoeg gekregen, dus werd het tijd om die eens te gebruiken. Echte dikke speculaas maken is wat lastig, omdat bruine basterdsuiker een typisch Nederlands product is en hier dus niet verkrijgbaar. Door de dark brown cane sugar en een beetje bakpoeder werden het juist lekkere, luchtige koeken met een kruidige smaak. Ik ga ze zeker vaker maken, want de geur die nu in mijn huis hangt is onvergetelijk.

Californische speculaaskoeken
Voor 8 koeken

Ingrediënten:
* 150 gr bruine basterdsuiker
* 150 gr zachte roomboter
* 30 ml melk
* 3 gr zout
* 300 gr (zeeuwse) bloem
* 20 gr speculaaskruiden
* 5 gr bakpoeder

Doen:
Mix de basterdsuiker, boter, melk en het zout door elkaar.
Klop dan de bloem, speculaaskruiden en bakpoeder erdoor.
Verwarm de oven voor op 170 gr C.
Verdeel het deeg in 8 stukken van gelijk gewicht en rol ze uit.
[Je kunt ze ook met de palm van je hand platter duwen.]
Leg ze speculaaskoeken op een bakblik met bakpapier en bak ze 25 minuten.

Let op: de koeken zijn zacht als je ze uit de oven haalt, maar zullen hard worden als ze afkoelen. Leg ze hiervoor op een taartrooster.
Oja, en de kleur zal ook flink donkerder zijn als je bruine basterdsuiker, zoals in het recept beschreven, gebruikt.

.

Je kunt dit recept delen via:

4 reacties

 1. Nienke
  04/25/2014

  Top of the morning! Dacht net nog aan jullie in de trein naar mijn werk. Fijn bericht met een fijn recept. Heerlijk speculaas! Happy Kings Day (klinkt ook niet echt, maar goed). Groetjes daar, xNienke.

 2. Edith
  04/25/2014

  Nee, ook in het engels bekt Queens Day lekkerder, maar is geen omschakeling voor ons. Dat scheelt! Geniet van het feestje morgen in NL, Nienke!

 3. The Berbs
  04/30/2014

  Altijd leuk om een blog van een collega expat te vinden! Ik blijf je volgen!

  • Edith
   05/05/2014

   Leuk Berber! Hopelijk komt er genoeg smakelijks voorbij je om te blijven boeien!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn