Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 12 04 2014, en geplaatst in de categorie w.v.t.t.k..

Onderwerpen:

,

Niet van biet

Ik heb me officieel bij haar verontschuldigd. Pas na twee lange lunches aan de eigen keukentafel en een bezoekje aan de Farmer’s Market realiseerde ik me: we hebben het alleen maar over eten gehad. Het was haar ook al opgevallen, S. de enige Nederlandse die ik hier ken. En als we het al eens hadden over onze mannen of haar kinderen, dan nog wisten we het gesprek zo te draaien dat we het over hun eetgewoontes hadden. Ze vind het gelukkig net zo leuk als ik.
Vandaag had ze alleen vroeg op de dag tijd, dus besloten we samen naar de Farmer’s Market te gaan. Je verwacht bij Californië misschien dat je over de FM’s zult struikelen. Dagelijks verse waar, onbespoten biologisch en in op iedere hoek van de straat. Dat is te mooi om waar te zijn. Maar bijna iedere zichzelf respecterende gemeente heeft op z’n minst een wekelijkse markt met een gecombineerd biologisch en gangbaar aanbod.
Zo’n dertig kramen telt de Farmer’s Market in mijn gemeente. Veel groente, maar ook honing, verse (rauwe) melk, vlees, een hummuskraan en een met Indiase lekkernijen. Omdat in de regio veel Aziaten wonen, ook een paar groentekramen met vooral Aziatische groenten. En bij één ervan bleven we even staan. Verkopen ze nu bamboe? En wat doe je daar dan mee?
Het bleken meterslange stengels verse suikerriet te zijn. Nadat we uitgelegd hadden dat in ons herkomstland suiker uit bieten wordt gehaald, gebaarde de verkoper ons te wachten. Zijn collega pakte een kapmes en een stengel. Behendig hakte hij de schil eraf en het witte binnenste werd zichtbaar.
“Bijt er maar in als in een appel en kauw erop als kauwgom” legde de verkoper ons uit. Het zoete vochtige sap komt snel vrij en smaakt desondanks heerlijk fris. Een fijne dorstlesser voor op het strand, zag ik al zo voor me. “Moet je wel je kapmes mee” reageerde S. adequaat. “Of dat mannetje” grapten we tegelijk. Maar onze hoop werd de bodem in gedrukt. Het seizoen van verse suikerriet is in december op z’n hoogtepunt en loopt nu op zijn einde.

.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn