Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 30 03 2014, en geplaatst in de categorie ~ pasta.

Onderwerpen:

, ,

Het kan weer! Koken uit mijn kookboeken

Vele kookboeken gingen door mijn handen vorige week. En ik bedwong mijn neiging om ze allemaal nog eens in te kijken. Oude bekenden kregen een ereplaatsje in mijn nieuwe kasten, de boeken met een stukgekookte kaft lijmde ik en de boeken waar ik nog nooit iets uit gekookt had beloofde ik beterschap. Een enkel boek kwam in een doos terecht. Ik ga hier vast Nederlanders leren kennen die ik er een plezier mee zou kunnen doen.
Keurig in het gelid staan ze nu, netjes gesorteerd op soort. De boeken over Italië bij elkaar, de veelkoekboekenschrijvers houden elkaar gezelschap in hun schap, de kennisboeken staan in de planken achter mijn bureau en zo kan ik ieder boek snel terugvinden. Gister greep ik op goed geluk een boek uit het rijtje vegetarische kookboeken.
Veg! van Hugh Fearnley-Whitttingstall was het en het bij pagina 258 stopte ik met bladeren. Zijn paddenstoelenrisoniotto was precies waar ik zin in kreeg.

Dit is natuurlijk vloeken in de Holy Al Dente-kerk

Net als de Brit maakte ik dit gerecht met orzo. Dat is niet alleen het Italiaanse woord voor gerst, het kan ook een heel kleine pastasoort in de vorm van rijstkorrels zijn. Een andere naam voor deze pasta is risoni, en ook in andere landen rondom de Middellandse Zee kennen ze het. Kijk maar bij je Turkse groenteboer. Door de vorm van de pasta lijkt je gerecht op risotto – vandaar dat Hugh zijn gerecht risoniotto noemt -, maar je kookt de risoni/orzo gewoon als pasta. Ik kook deze pasta graag zelfs een paar minuten langer dan de verpakking voorschrijft.  Dit is natuurlijk vloeken in de Holy Al Dente-kerk, maar het geeft een heerlijke romige, als een babyhuidje zo zachte structuur aan de orzo.

Het oorspronkelijke recept paste ik iets aan mijn eigen voorraadkast aan. Het kontje salami maakte het gerecht niet meer vegetarisch, maar kan goed achterwege gelaten worden. Door het alleen mee te warmen zorgde het precies voor die bite die ik in de pasta verloren liet gaan, maar dan subtieler omdat het maar een klein stukje was. De port salut met een verlopen THT-datum maakte het gerecht machtiger en mijn koelkast iets leger. Hugh gebruikt peterselie, ik verse oregano die hier in California  iets frisser en lichter smaakt (meer richting dragon) dan ik in Nederland gewend was. Een blijvertje, die orzo. En dat kookboek Veg!.

Orzo met gebakken paddenstoelen en oregano

* 1 ui
* scheut olijfolie
* 250 gr kastanjechampignons
* 125 gr cantharellen (of andere lekkere paddenstoelen)
* 50 gr droge salami
* 2 el verse oregano
* 75 ml witte wijn
* 120 gr orzo (pasta, vb van De Cecco)
* 150 ml room
* 100 gr port salut (kaas)

Pel en snipper de ui en laat deze zachtjes in de olijfolie smoren. Neem de tijd.
Zet intussen een pan water op voor de pasta.
Maak intussen de paddenstoelen schoon en snijd ze in kleine stukjes. Snijd het zachte deel van de cantharellen in grotere stukken en houd deze apart. Snijd de salami in heel kleine blokjes. Hak de oreganoblaadjes fijn.
Bak de stevige delen van de paddenstoelen op hoog vuur mee met de ui. Zodra ze iets gekleurd zijn, voeg je de zachte delen van de cantharellen, de salamiblokjes en driekwart van de gehakte oregano toe. Roer om en laat even meebakken.
Als het pastawater kookt, zout je het en giet je de pasta in de pan. Laat 1 of 2 minuten langer koken dan op de verpakking staat.
Blus af de paddenstoelen af met de witte wijn en laat deze, nog steeds op hoog vuur, flink inkoken.
Giet de room erbij en laat dit rustig inkoken tot een stevige saus (ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid).
Verdun de saus weer met een halve soeplepel en roer het vocht goed door.
Giet de pasta af en meng door de saus. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de pasta met paddenstoelensaus in diepe borden en verdeel de blokjes port salut erover. Deze smelten precies genoeg weg op het warme gerecht.
Garneer met de rest van de oregano.

.

2 reacties

 1. Ellen
  03/31/2014

  Heerlijk kookboek, Veg! Ik moet m maar weer eens uit de kast halen, ik kookte er een tijdje heel fanatiek uit, minstens 1x per week.
  En echt heerlijk om je spullen weer om je heen te hebben in je nieuwe huis. Ik heb destijds veel kookboeken weggedaan maar ik bouw het inmiddels weer heerlijk op. Laatst nog een heel hip vegan kookboek gekocht, vooral voor de koemelk-vrije gerechten!

  • Edith
   03/31/2014

   Ja, weer even snuffelen in een kookboek is toch anders dan je inspiratie bij elkaar snuffelen op internet. Al kook ik nooit meer een recept letterlijk na, het is fijn om op ideeën gebracht te worden.
   Ik heb hier nog maar geen kookboek gekocht, al heb ik heel er leuke gezien. Zolang het kan, houd ik me nog maar even in.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn