Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 19 02 2014, en geplaatst in de categorie w.v.t.t.k..

11 Antwoorden op evenzovele vragen

Bloggersawards, je zou ze de Herman voor bloggers kunnen noemen. Regelmatig zwerft er eentje voorbij, en dan is het bukken geblazen.Wegduiken zoals vroeger tijdens de les en de docent rondkeek om iemand de beurt te geven. Tja, ik heb er gewoon niet zoveel mee. Maar toen kreeg ik een berichtje via twitter. Alesig, die bakt zoals oma, had een paar leuke vragen bedacht. Ik beantwoord ze, maar stuur de Liebster Award niet door. Iedereen heeft ‘m toch al gehad, nu?

1] Waarom ben jij met een foodblog begonnen?
Ik had al jaren een website (Ediths digitale kookboek – snapshot) dat ik zelf ik in html in elkaar had geprutst. Maar dat was niet interactief genoeg, en zodra ik ontdekte dat je met WordPress veel meer mogelijkheden had, ben ik daarop overgestapt en een eigen domein geclaimd. In mei is dat al weer 8 jaar geleden.

2] Waar en wanneer is je passie voor eten/koken ontstaan?
Toen ik moest gaan koken. Ik ging op kamers, wist niets van koken, maar vond mezelf al snel terug in de keuken. Ik leerde mezelf koken en en passant ook alles eten. Nu weet ik niet wat ik belangrijker vind; koken of eten.

3] Welk gerecht doet jou het meest aan je oma denken?
Ik heb twee oma’s (gehad) en over allebei schreef ik.
Bij oma 1 heb ik een paar maanden in huis gewoond en zij leerde me deze heerlijke aardappeltjes bakken. En deze versie ervan had ze vast ook lekker gevonden.
Oma 2 was echt zo’n hartelijke oma, waarbij altijd een pan soep op het fornuis kwam. Eenvoudig recept, maar omdat ie van oma is is ie onovertroffen. Uiteraard.
En soms inspireerde een bezoekje aan oma 2 me om een gerecht van oma 1 te koken.

4] Waar haal jij het liefst de boodschappen voor je recepten? Supermarkt, speciaalzaak of markt?
In alledrie. Nu ik in California woon, struin ik met plezier door de megasupermarkten, bezoek ik de farmers market op loopafstand en moet ik nog op zoek naar speciaalzaken.

5] Hoe kook jij? Gas, elektrisch of inductie?
Ik heb altijd op gas gekookt, en mezelf geleerd te luisteren naar de pan. Hoe sisselen de uitjes, pruttelt de tomatensaus genoeg, klinkt het vlees al gaar? In ons nieuwe huis in California ga ik voor het eerst elektrisch koken in een decennia-oude keuken. Ben heel benieuwd hoe dat gaat bevallen.

6] Wat is jouw “signature” dish?
Ik denk niet dat ik een signature dish heb. Ik bereid vaak een groot vlees als mensen komen eten, vooral omdat dat zo lekker makkelijk is. Je steekt een kernthermometer in het vlees en hij piept als het klaar is en je aan tafel kunt. Ook in mijn kookcursus probeerde ik altijd mijn cursisten het nu van dit apparaat in te laten zien. Het is zelfs een van de weinige dingen die meegingen in mijn koffer.

7] Wat is het vreemdste ingrediënt dat jij ooit voor een recept voor je blog hebt gebruikt?
Tja, dat is maar net wat je vreemd vindt. Ik woonde een tijdje in Lombok, de leukste multi-culti wijk van Nederland en struinde met veel plezier de winkels door op zoek naar bijzondere ingrediënten. De gedroogde Iraanse citroenen hebben een bijzonder plekje in mijn hart, zeker ook omdat ze een keer dankzij mij op de kaart van een sterrenrestaurant hebben gestaan. Maar dat was niet mijn recept voor limonade.

8] Als je één woord zou mogen kiezen om je eigen kookstijl te beschrijven, welk woord zou dat zijn?
Nieuwsgierig. Of is dat geen kookstijl?

9] Je mag voor vier personen koken (mag iedereen zijn, ook mensen, die al overleden zijn). Wie nodig je uit?
Ik ben erg benieuwd wat mensen vroeger aten. Wat at iemand die in onze contreien woonde rond het jaar nul. En wat iemand uit de 500, 1000 en 1500? Wat zouden ze schrikken van onze toegang tot ingrediënten en kookmogelijkheden.

10] Wat zou je dan voor die vier personen koken? (vervolg op vraag 9)
Een groot stuk vlees met aardappeltjes en groenten ernaast (zie 6). Ik ben veel te benieuwd naar hun verhalen om lang in de keuken te staan als ze er zijn.

11] Het is tijd voor het dessert. Waar ga jij voor: gebak, ijs of anders?
IJs. For sure!

.

2 reacties

 1. Alesig
  02/19/2014

  Hoi Edith,

  Wat leuk om zo de antwoorden op mijn vragen te lezen! Ben benieuwd hoe het je zal vergaan in California. Ik blijf je zeker volgen!

  Groetjes
  Alesig

  • Edith
   02/20/2014

   Heb je van de anderen hun antwoorden ook al gezien? Misschien leuk voor jouw lezers om in dat blogje met de vragen erbij te zetten dmv een link?

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn