Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 02 02 2014, en geplaatst in de categorie ~ rijst.

Onderwerpen:

, ,

Het wonderpotje

Het voelt een beetje of ik weer een beginneling ben in de keuken. Bij alle boodschappen moet ik nadenken hoe ik mijn eten verder op smaak ga brengen. Groente, vlees, vis en de koolhydraatrijke aanvulling zijn natuurlijk lekker van zichzelf, maar op den duur wel wat saai. Met terugwerkende kracht waardeer ik mijn (over)volle voorraadkast uit Nederland nog meer. Al vind ik het tegelijkertijd intrigerend om te zien hoe mijn Californische kasten langzaam gevuld raken, en met welke producten.

Bij aankomst in ons tijdelijk huis stond een pakketje met voedingswaren voor ons klaar. De knabbels en de artisjokspread waren welkom na onze lange reis. De twee flesjes wijn zijn inmiddels ook al op. In de vriezer ontdekten we een kant-en-klare lasagne, in de koelkast een zak sla, kalkoenham, plakjes provolone, mayonaise en mosterd. Ook peper en zout stond voor ons klaar. Een klein stukje van de lasagne aten we in ons eerste weekend, aangevuld met de salade. Niet echt om over naar huis te schrijven, dus ik vrees dat de rest achterblijft voor de volgende bewoners.
Langzaam bouwen we onze voorraadkast uit, want we kookten bijna iedere dag. En zoals ik gewend ben, iedere dag wat anders. Olijfolie, bloem, bakpoeder (American pancakes!), gist (brood!), couscous, gierst (omdat we bij de Aziatische supermarkt op loopafstand geen couscous vonden en de ‘millet’ er wel ongeveer hetzelfde uitzag) en ketchup staan er nu in. Omdat onze glazen potjes voor kruiden en specerijen nog op de oceaan dobberen (nee, ze zaten niet op dit containerschip), houden we dat deel van de voorraad beperkt. En dat kan ook, dankzij wat we het wonderpotje zijn gaan noemen. Naast de paprika- en komijnpoeder (voor bij het lamsvlees dat we op de Farmer’s Market kochten) en tacokruiden (met vooral veel pepertjes) gebruik ik ook een kruidenmix uit een potje. En ik schaam me er niet eens voor!
We zochten een leuke kruidenmix, zonder toevoegingen, om een kippenbout in te kunnen marineren. De mix van knoflook, ui, limoenrasp, selderijzaad, rode paprikapoeder, venkel, basilicum, oregano, rozemarijn en bonenkruid leek ons wel wat. Dat was het ook. Bleek ook toen we het over de geroosterde aardappeltjes strooiden. Het bracht de snelle bucatini met courgette (al schreef ik voor jullie verse kruiden voor) op smaak, net als de gierst en couscous die ik wel in een andere supermarkt vond. De kabeljauw en worteltjes kregen er meer pit van, net zoals de baked beans in de taco’s.

Het potje is nu al bijna op. En ik ga zeker een nieuwe halen. Maar kijk tegelijkertijd ook uit naar een zonnig stukje buiten waar ik wat verse kruiden kan neerzetten. Dragon lijkt me heerlijk over deze risotto met paddenstoelen.

Risotto met paddenstoelen
Kijk ook eens hier, daar heb ik alle geheimen voor een heerlijke risotto verklapt

* 100 gr pancetta of spek
* 50 gr roomboter
* 500 gr paddenstoelen(mix)
* 2 el olijfolie
* 1 ui
* 160 gr risott0
* 75 ml witte wijn
* 450 ml bouillon (van kip, paddenstoelen of groenten)
* Parmezaanse kaas

Snijd de pancetta in kleine stukjes en bak ze in een droge, hete koekenpan krokant. Schep uit de pan op een bord.
Voeg een klont roomboter toe en bak hierin de stukjes paddenstoelen op halfhoog vuur lekker aan. Laat een minuut of 10 onder regelmatig roeren bakken.
Doe de olijfolie in een andere pan en bak hierin de fijngesnipperde ui zachtjes aan. Heel zachtjes. Gerust een minuut of 20.
Voeg dan de risotto toe en roer goed om. Laat even meebakken tot het alle olie heeft opgenomen.
Blus af met de witte wijn. Zet hiervoor het vuur weer wat hoger, zodat de wijn lekker kan bruisen. Roer goed over de bodem van de pan om eventuele aanbaksels (=smaak) los te maken.
Verwarm intussen de bouillon.
Voeg soeplepel voor soeplepel de hete bouillon toe. Iedere keer als de vorige schep is opgenomen. Roer regelmatig door de risotto om de bouillon goed over de rijst te verdelen.
Voeg bij de laatste schep ook de pancetta en de paddenstoelen toe en laat weer even mee warmen.
Proef of de risotto naar je zin is. Voeg eventueel nog wat vocht toe, als je ‘m smeuiiger wilt. Roer de rest van de boter erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Garneer met geraspte parmezaan.

.

2 reacties

 1. Simone
  02/09/2014

  Dat lijkt me inderdaad wel een heel avontuur om in een nieuw land weer alles opnieuw te ontdekken. Andere producten enzovoorts… Spannend!

  • Edith
   02/12/2014

   Dat is het zeker Simone. Maar ook erg leuk!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn