Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 25 01 2014, en geplaatst in de categorie recepten.

Onderwerpen:

, , ,

Koken in California

Meer dan menig emigrant hebben we geluk. In een gespreid bedje en redelijk uitgeruste keuken kwamen we terecht en mogen we twee maanden lang wonen. Borden, bestek, mokken en glazen volop, (per ongeluk?) twee pannensets, wat schalen, een rasp, messen, koffiezetapparaat, een broodrooster en iets dat bij nader onderzoek een elektrische blikopener bleek. Ook stond er een mandje met lekkers voor ons klaar: wat wijn, potjes artisjokspread en knabbelwaar. Voor ons en voor de poezen.
Die arme beesten. Echt leuk vonden ze de oversteek niet en het eerste uur in hun nieuwe huis moesten ze niets van ons of het huis hebben. Schichtig schoten ze onder het dichts bijzijnde bed om daar voorlopig niet onder vandaan te willen komen. Gelukkig werkt het rammelen met kattensnoepjes ook hier. Juli is inmiddels helemaal gewend, maar Japi is nog wat schuwer dan normaal. Des te sneuer vonden we het, dat ze niet al het blikvoer dat hier verkocht wordt lekker vinden. Blijken ze vooral het verantwoorde biologische voer niet te lusten. Blikjes van de gewone super, mits de inhoud niet tot paté is gedraaid, gaat er gelukkig wel in. Dan verwennen we ze maar af en toe bij met het lekkers van onze eigen borden.
Want eten, dat hebben we toch vooral ‘thuis’ gedaan. De eerste avond kozen we nog voor gemak door bij superMarqt Whole Foods (daar kom ik vast nog wel eens op terug!) te kiezen voor een maaltijd uit het enorme buffet met vers bereid (en goed!) eten, alle avonden daarna kookten we. We legden een kippenboutje op aardappeltjes in een kleine ovenschaal. Om er de volgende dag op uit te trekken op zoek naar om een grotere ovenplaat zodat de aardappeltjes een volgende keer echt krokant kunnen worden. Van het restje gare, min of meer gekookte, aardappels maakten we een aardappelsalade voor de volgende avond. Helemaal ingeburgerd voelden we ons met onze zelfgemaakte hamburgers, maar ik wil vooral dit recept dat we op dag 2 aten met jullie delen.
Lekker makkelijk, snel te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.

 

Bucatini met sliertjescourgette en krokante spekkruimels

175 gr bucatini*
1 grote courgette, of 2 kleinere
1 teen knoflook
75 gr ontbijtspek
2 el verse groene kruiden, zoals tijm, peterselie en/of basilicum
2 el olijfolie
100 gr roomkaas
peper en zout

Breng een flinke pan water aan de kook.
Snijd intussen de courgette in dunne reepjes.
[In de plaatselijke keukenwinkel zag ik een dunschillertje om zelf sliertjescourgette te maken. Ik sneed de courgette gewoon in de lengte in dunne plakken, en daarna in dunne reepjes. Werkt net zo goed!]

Pel en snipper de knoflook. Hak ook de groene kruiden fijn.
Verwarm je koekenpan en bak hierin, eventueel in porties, de plakjes ontbijtspek krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en verkruimel ze als ze krokant zijn. Veeg de pan schoon en gebruik opnieuw om de courgette in te bakken (zie hieronder).
Als het water kookt, zout je dit en kieper je de bucatini erin. Nou ja, deze zet je tegen de rand, en zodra de pasta zachter wordt, duw je de rest van den lange stengels voorzichtig onder water. Breng het water weer aan de kook en kijk op de verpakking hoe lang de pasta moet koken.
Als de pasta nog 5 minuten moet koken, verwarm je een scheut olijfolie in een koekenpan en bak je de courgettesliertjes hierin aan. Voeg na 2 minuten de knoflook toe en na weer twee minuten ook de groene kruiden en de roomkaas. Roer goed door, laat de roomkaas even meewarmen en breng op smaak met peper en zout.
Giet de bucatini af, en meng door het courgettemengsel. Garneer met de spekkruimels.

Nu nog even wennen aan de knoppen op het gasfornuis die andere kant opdraaien dan ik gewend ben..

 

TIP: Bucatini is een soort holle spaghetti. Kan goed vervangen worden door spaghetti of tagliatelle.

TIP2: Houd je van een lekker frisse smaak? Strooi dan wat citroenrasp over het gerecht.

.

14 reacties

 1. PaulO
  01/25/2014

  Buccatini vond ik 1 van de moeilijkst te eten pasta’s. Die al-dente-benzineleidingen willen gewoon niet om je vork draaien, ze ontwinden weer net zo snel en dan blijf je zitten met slierten pasta die zowel uit de linker~ als rechter mondhoek hangen …
  Tot ik hoorde van een Italiaan dat ze de buccatini best wel even doorkoken voorbij ‘al dente’ zodat ze makkelijker te vorken & eetbaar zijn. (Klein snijden? Mai!)

  • Edith
   01/26/2014

   Ssst, niet verder vertellen hoor, Paul. Maar thuis snijd ik de bucatini enzo gewoon in stukjes hoor, als ik geen in of puf heb in het wikkelen. En in een restaurant bestel ik gewoon een korte pasta! :-)

 2. Erica
  01/25/2014

  Jaah wholefoods. Lekker leuk en prijzig. Trader Joe ook in de buurt? Daar kijk ik weer naar uit!
  Veel ontdekplezier daar!

  • Edith
   01/26/2014

   WholeFoods is zeker niet goedkoop, maar wel waanzinnig! We zitten vlakbij de grootste uit de regio, zelfs spullen om zelf bier te brouwen. Trader Joe’s zit hier ook wel, maar zijn we nog niet geweest. Ik ga gelijk eens kijken waar die zit.

 3. Herna
  01/25/2014

  Heb eigenlijk geen reactie op het eten maar op de katten!
  Fijn dat ze langzaam maar zeker gaan wennen aan hun nieuwe huis. Dat duurt meestal
  wel even. Hangt ook van de kat af.
  Mijn kat is zo bizar dat ik nooit zou kunnen emigreren met hem. Dus blijf ik helaas in Spanje.
  Succes met alles en leuk je eerste blog vanuit California te lezen.
  Groet Herna

  • Edith
   01/26/2014

   Leuk je ook hier te zien, Herna! Onze katten zijn nog jong, en flexibel hopen we. Ze zijn schatten, maar ik zou me niet om hen laten tegenhouden om te verhuizen, al dan niet de over de grens.

   • Herna
    02/16/2014

    Ik begrijp je reactie,logisch dat je die keuze neemt. Jullie hebben nog een hele toekomst tegemoet te gaan.
    Na 39 jaar Spanje zou ik hier graag weggaan.
    Maar….waar moet ik naar toe? Ik zou graag terug gaan naar Nepal. Maar dat is geen optie! Het is een 3de wereld land,ik ben inmiddels invalide en Nepal is geen katten/honden land. De reis is 22 uur en dan nog met een klein vliegtuig naar “mijn”dorp. Onmogelijk voor mijn kat Bodhi en voor mij eigenlijk ook.
    En omdat dit een eetblog is: het eten is daar heel basic en sober.
    Conclusie: hier blijven (onder protest!)

    • Edith
     02/18/2014

     En NL dan Herna? Of België, of een ander land in Europa? Daar kan je ook lekker eten (om bij het thema te blijven..;-)

 4. Elsa
  01/25/2014

  Apart he dat thuis altijd met eten te maken heeft ;-)

  • Edith
   01/26/2014

   Moeten ze daar maar niet mn keuken neerzetten. :-)

 5. Johanneke
  02/01/2014

  Hoi Edith,

  Hoeveel ontbijtspek gebruik je? (Mist in het ingredientenlijstje).
  Dat van de andersom draaiende knoppen is echt irri. Ik heb het in Ierland gehad met de keukenmachine (deksel op kom, en kom op machine), dat ging ook verkeerd om.
  Ben benieuwd naar je verdere USA-eetavonturen.

  Johanneke

  • Edith
   02/02/2014

   Ga ik in het recept zetten, Johanneke. Raak je gelijk een van mijn dilemma’s hier: de ingrediënten hebben andere verhoudingen en zitten in andere verpakkingen. Zo zijn de plakken spek hier allemaal minimaal 3x zo lang en dik als bij ons. Maar goed, daar verzin ik nog wel wat op, ook al heb ik nog geen weegschaal hier. ;-)
   Ja, dat draaien aan de fornuisknoppen moet hier met enig beleid. Helemaal open draaien geeft best een lekker vuurtje, maar te ver naar low (ja, dat staat er echt op!) en je vuur is uit.

 6. Culinette
  02/01/2014

  Leuk je te lezen! Ben heel nieuwsgierig naar al je ervaringen daar. Oh de katten! Had ik geen idee van. Zal een lange vlucht voor ze zijn geweest. Fijn dat het goed gaat allemaal.

  • Edith
   02/02/2014

   Ja, ik wilde ze wel bij me hebben hier. Anders is het zo stil, de hele dag alleen in huis.. Maar ze zijn er al weer helemaal bovenop hoor, was even ongemakkelijk voor ze. Maar goed, zij hebben dan weer geen last van een jetlag!
   Ik blijf bloggen over mijn eetavonturen, dus kom gerust vaker terug hier! ;-)

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn