Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 12 2013, en geplaatst in de categorie ~ oven.

Onderwerpen:

, ,

Boerenkool met worst – maar dan anders

Stel je verhuisd over een klein maandje naar California en je realiseert je dat het enige recept dat je kent met het hipste culinaire ingrediënt van die regio een stamppot is*. Jawel, je kunt in de Golden state niet om het hoofdbestanddeel van onze favoriete pot heen. Boerenkool, daar kale, roosteren ze, verwerken ze in salades en alles onder het mom dat het zo lekker gezond is. Dat geloof ik heus. Bij ons willen we daar niet aan, gewend als we zijn om alle vitamines eruit te koken.

Gisteravond had ik geen zin in stamppot, maar wel wel de kool en vaste begeleider Meneer Rookworst in huis. Die laatste is heus wel even te bewaren (vriezer), maar dat is nu juist niet de bedoeling. MiCook inspireerde me tot een boerenkoolquiche. Dat is zo gemaakt, maar ik zorgde voor extra veel smaak door de uien een extra behandeling te geven.

Boerenkoolquiche
Voor 3 personen

* 200 gr bloem
* 100 gr koude boter + nog een klontje om te bakken
* snuf zout
* ca 1 dl water
* 300 gram boerenkool, schoongemaakt
* ca 3 dl bouillon
* 1 ui
* 1 el zongedroogdetomatenpasta (of 1 tl gewone tomatenpuree)
* verse groene kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano, peterselie (gehakt, ca 2 el)
* 5 eieren
* peper
* 1 kuipje crème fraîche
* 1 rookworst

Maak eerst het deeg. Hak de (koude) boter in heel kleine stukjes, meng met het zout snel door de bloem, waarbij je het water gebruikt om het deeg snel tot een geheel en soepel deeg te kunnen kneden. Leg het een half uurtje, of langer, in plastic folie in de koelkast om op te stijven.
[Bladerdeeg kan je ook gebruiken, maar dat levert een dunne bodem op. Terwijl het nou juist zo lekker is om een mooie krokante korst om de quiche te krijgen.]
Zet de boerenkool met ongeveer 2 deciliter bouillon op en kook met deksel op de pan tot het gaar genoeg naar je zin is. Pas op dat ie niet droogkookt.
Giet dan af en laat goed uitlekken in een vergiet. De boerenkool mag ook gerust afkoelen.
[Ik vond het wel lekker dat ie goed gaar was in deze quiche, en kookte de boerenkool 25 minuten. ]
Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Bak ze zachtjes in de boter op laag vuur aan. Laat rustig een minuut of 10 zo staan, onder af en toe roeren.
Hak de groene kruiden en voeg toe aan de ui.
Voeg nu de tomatenpuree toe en roer goed door. Giet de rest van de bouillon erbij, roer en laat op laag vuur droogkoken.
Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht. Leg in de springvorm en bak deze blind voor, ca 20 minuten (hier meer uitleg).
Klop de eieren met peper en zout los in een ruime kom en klop dan de crème fraîche erdoor.
Voeg de uien en uitgelekte boerenkool toe en meng goed.
Doe het mengsel in het voorgebakken deeg en leg de helft van de rookworst in plakjes erop. Bak de boerenkoolquiche in ongeveer 25 minuten af in de oven. Leg 10 minuten voor het einde de rest van de plakjes rookworst op de quiche.
[Op deze manier zal een deel van de worst lekker knapperig worden, terwijl je de andere helft alleen maar wat verwarmd.]

En straks in het warme, zonnige California eet ik deze quiche gewoon lauw of koud. Ook lekker!

* Vergeef me, deze pasta met boerenkool, salami en zongedroogde tomaat mag er ook wezen.

.

 

5 reacties

  1. Lianne
    12/29/2013

    Ook lekker, en vast ook in californie prima te eten: Boerenkoolrisotto! Gegarneerd met blokjes rookworst staat het heel leuk.
    Veel plezier daar, ik blijf je volgen hoor :-)

    En in mijn keuken blijf je altijd dichtbij als ik weer eens onoplettend met mijn mes bezig ben en een pleister moet pakken :-)

    Groetjes Lianne

    • Edith
      12/31/2013

      Dank je Lianne! Leuk dat je hier nog steeds meeleest, en dat blijft doen.
      Maar aan het idee van boerenkool met risotto moet ik gek genoeg nog wel even wennen, hoor! Al ga ik het zeker eens proberen.

  2. mrdave
    01/23/2014

    ben gek op quiches, en dit lijkt mij een smakelijke variant. Bedankt voor het recept!

  3. Jaap
    03/31/2014

    Hoi, ik woon ook in Amerika (Washington DC), waar krijg jij je rookworsten vandaan? Ik kan ze nergens vinden hier.

    • Edith
      04/01/2014

      Hoi Jaap, ik ben er eerlijk gezegd nog niet naar op zoek geweest. Ik woon pas 2 maanden in California. Maar heb wel al wat rookworst-achtige worsten zien liggen, bijv in het Poolse-Duitse schap/winkels. Geproefd heb ik ze nog niet. Misschien dat je je vraag aan Tal kan stellen, zij woont ook in Washington DC. Zij schrijft op deze blog over de belevenissen aan haar keukentafel: http://www.kitchentablefood.com/?lang=nl

      En als je ooit een goed merk ontdekt hebt, laat je me dat dan weten?

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn