Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 07 11 2013, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Onderwerpen:

, , , , , ,

Lamsschenkeltje in abdijbier met heeel veel groenten

We kennen allemaal die ontdekkingen die per ongeluk zijn gedaan, maar waarvan de hele mensheid beter is geworden. De melk die in dierenmagen werd bewaard en door het schommelen tijdens de reis ineens transformeerde tot een heerlijke vaste substantie. De heerlijke geuren die de Chinese keizer Shen Nung in het jaar 2737 voor Christus rook toen een paar blaadjes in zijn kokende water bleken te liggen. De rode besjes die de geitenjongen Kaldi in navolging van zijn geiten proefde en waarop hij enthousiast begon rond te springen. Mijn persoonlijke ontdekking dat schilderstape stevig vast blijft zitten op je zakjes en bakjes in de vriezer, valt niet helemaal in deze categorie. Maar ik word er wel gelukkig van. Nooit meer verloren pakjes waarvan je pas na het ontdooien herkent wat het is.

Een verloren lamsschenkeltje lag al voor deze vondst in de vriezer, maar was door zijn vorm nog goed herkenbaar. Ik wist er direct een bestemming voor toen ik in het boek TexMex de titel Beer braised lamb shank las. Een flesje blond abdijbier met een vergane THT-datum had ik ook nog wel staan en verder vulde ik de pan met groenten om er een volwaardig gerecht mee te maken.

.

Lamsschenkeltje in abdijbier met heeel veel groenten

* klont boter
* 1 lamsschenkeltje
* 1 ui
* 1 dunne prei
* 1 el tomatenpuree
* 1 flesje lekker bier (ik had blond abdijbier)
* 3 kleine winterpenen, of 1 grote
* 250 gr kastanjechampignons
* 1 kaneelstokje
* 1 blaadje laurier
* peper en zout

Verhit de boter in een braadpan en braad hierin de lamsschenkel rondom bruin aan.
Pel intussen de ui en snijd deze in halve ringen. Bak even mee tot ze verkleuren.
Snijd de prei in ringen en bak ook even mee.
Doe de tomatenpuree in de pan, roer goed door en laat een minuut of 2 meebakken.
Blus af met de bier. Let op, dit gaat flink schuimen in de pan, dus giet het flesje niet in een keer leeg.
Schil of schrap de wortelen en snijd ze in stukken van 1 centimeter. Verwijder de kontjes van de kastanjeschampignons en snijd ze in 2 of 4 stukken.
Voeg beide met het kaneelstokje en laurierblaadje toe aan de pan en laat de stoofschotel ca. 3 uur trekken op laag vuur, of tot het vlees zo gaar is dat het van het bot valt.
Proef of het nog peper en zout nodig heeft.

Lekker met aardappel-knolsederijpuree.

.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn