Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 11 10 2013, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep.

Onderwerpen:

, ,

De allerlekkerste koekjes!

Nog net op tijd dacht ik er aan. Want deze superkoeken waren op voor ik er erg in had. De laatste werd eerst nog even op de foto gezet. Omdat zusje Eediete persé het recept wilde, zo lekker vond ze ze. En terecht, het is ook niet voor niets het enige recept waar ik altijd op teruggrijp als ik koekjes wil bakken. Nouja, koekjes. Zeg maar gerust koeken! Door de grote hoeveelheid boter smelt het deeg in de hete oven uit tot het grote koeken worden. Leg ze daarom ruim op je bakblik. Twee bakblikken, en dan nog bestaat de kans dat je twee grote plaatkoeken hebt gebakken. Niet erg, gewoon in stukjes breken en van genieten.
Het recept komt uit het boek What would John do? Een verhaal over hoe twee Nederlandse jongens de superrelaxte John Altman en zijn cookies leren kennen. Het leuke van dit recept (waarvan ik hieronder de hoeveelheden omgerekend in grammen èn gehalveerd heb) is dat je er allerlei smaakmakers aan toe kunt voegen. Doe een gram of 100. Bijvoorbeeld Altijd brokjes chocolade, en wat noten en/of zuidvruchten. Laat die laatste even weken en hak ze daarna fijn. De noten ook.
Zusje Eediete vond mijn mix van hazelnoten, chocolade en gewelde abrikozen heerlijk. Maar pure chocolade en geweekte cranberries zijn ook heerlijk. Of witte chocolade en een snufje munt-essence. Voeg een snufje oranjebloesemwater toe. Of kokos…. Gebruik gewoon wat je in je kast heb liggen, en zo maak je er heel eenvoudig je eigen succesrecept voor koekjes van.

Superkoeken
Voor 2 bakblikken vol

* 185 gr boter
* 200 gr suiker (mag ook basterdsuiker zijn, of zelfgemaakte vanillesuiker)
* 1/2 ei (nouja, stop het er maar helemaal bij)
* 100 gr lekkere smaakmakers: chocolade, noten, zuidvruchten
* 200 gr bloem
* snuf baking soda
* snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht (of 200 graden).
Laat de boter even wat zachter worden, en klop ‘m dan crèmig met een mixer.
Mix de suiker erdoor, en dan het ei.
Laat nu even rusten.
[Waarom weet ik niet, maar het biedt een mooi moment om je smaakmakers fijn te hakken.]
Zeef de bloem en meng deze met de baking soda en het zout met een spatel door het boter-suikermengsel.
Roer ook je speciale smaakmakers erdoor.
Vorm koekjes van het mengsel en verdeel deze ruim over je bakplaten (bekleed met bakpapier).
Bak in ca 15 minuten goudbruin in je hete oven.
Haal ze uit de oven, en laat ze afkoelen (en daarmee hard worden). Bewaar luchtdicht, anders worden ze zacht. Maar reken maar dat ze voor die tijd op zijn!

.

 

2 reacties

  1. Kim
    01/01/2014

    Jouw recept was de inspiratie voor mijn eerste blog! En de koekjes waren nog eens lekker ook ;-)

    • Edith
      01/04/2014

      Ja, Kim, ik verkondig hier geen onzin hoor! Het is een fijn recept, dat gewoon klopt, en dat je ook nog eens helemaal naar je eigen hand kan zetten. Blogze!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn