Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 17 09 2013, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, , ,

Vegaburger van aubergine en groentechips

Het is een veel geplaagde discussie, het vervangen van vlees door vlees-look-alikes. Ideaal wellicht voor beginnende vleesverlaters, maar mij zie je ze zelden eten. Ook de producten van de Vegetarische Slager, hoe prima ook, gebruik ik niet vaak. Meestal komt er kaas of ei op tafel als vlees of vis verdwijnt. Heel soms alleen bonen. Maar meestal vervang ik helemaal niets. Dan eet ik gewoon lekker.

Zoals met deze vegaburger van aubergine. De vlezige structuur van aubergine in een ratatouille inspireerde me om er eens een burger mee te maken. En kijk eens naar de foto. Je zou toch zeggen dat het een gewone hamburger is, van vlees bedoel ik, nietwaar?

Maar dat is niet de reden waarom je dit recept eens zou moeten proberen. Het is ook gewoon ontzettend lekker. En heus niet zoveel werk.

Ik had ook zin in een ander experiment.
Ik wilde weten hoeveel lekkerder deze vegaburger zou zijn als ik de aubergine zou roken. Dus maakte ik twee versies. De ene door plakjes aubergine in mijn rookpan te roken tot ze zacht waren (ca 30 minuten). De andere door plakjes in de oven (180 gr hetelucht) te roosteren (ook ca. 30 min.).

Ik had me echter niet bedacht dat de kooktechniek een ander effect zou hebben. Ook de structuur van de gare aubergine verschilde. In de oven verdampte vocht uit de aubergines, waardoor ze droger en stugger werden. In de rookpan, waarbij de temperatuur maximaal 100 graden blijft, bleef al het vocht behouden en hield ik sappige aubergines over.

Van beide maakte ik een flinke vegaburger met precies dezelfde ingrediënten. De gerookte aubergineburger was sappiger en had een lichte rooksmaak, die dankzij de andere ingrediënten nauwelijks op viel. Door het vele vocht bleef de burger een wat kleffe, natte substantie in de pan, die lastig te keren was. De vegaburger van de geroosterde aubergine was compacter en de smaak had zich in het vruchtvlees geconcentreerd. De redenen waarom deze mijn favoriet was.
Ik geef je dan ook het recept voor deze versie van de vegetarische aubergineburger.

Bekende smaakvrienden van aubergine zijn tahin en komijn. Inderdaad, ook te vinden in baba ganoush. De komijn in dit recept werd een kant-en-klare mix voor dukkah, en een restje zacht geworden groentechips verving de in burgers gebruikelijke paneermeel.

Vegaburger van aubergine en groentechips
2 grote of 3 normale burgers

* 1 aubergine
* olijfolie
* zout
* handje groentechips (ca 50 gram)
* 1 kleine ui
* 2 el tahin
* 1,5 el dukkah
* 1 ei

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht, of 200 graden.
Snijd de aubergine in plakken van 1 centimeter, bestrijk ze met olijfolie en maal er wat zout over. Rooster ze in ca 30 minuten in de oven.
Maal de groentechips in de keukenmachine zo fijn mogelijk.
Pel de ui en snijd in (halve) ringen. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak hierin op laag vuur de ui glazig.
Haal de aubergineplakken uit de oven, laat ze een beetje afkoelen en snijd ze in kleine stukjes.
Meng ze door de overige ingrediënten, maar niet de ui, en vorm er ballen van.
[Als je de tijd hebt, kun je ze iets laten opstijven in de koelkast. Maar dat hoeft niet.]
Verhit weer wat olijfolie in de koekenpan en zorg dat deze goed heet wordt (maar laat de olie niet roken). Leg de ballen in de pan en druk ze met je spatel plat tot burgers. Bak ze krokant, draai om en bak ook de andere kant krokant.
[Let op: vegetarische burgers zijn wat minder stevig en compact dan hamburgers. Daarom is het handig om ze pas om te draaien als de onderkant krokant en stevig is. Bak ook de tweede kant in 1 keer. Laat de burgers verder zo veel mogelijk met rust in de pan, om breken te voorkomen.]

Eet ze als een burger met sla, tomaat, een heel dun plakje zachte geitenkaas in een broodje. Ik had de Thunnbrödwraps van IKEA.

.

4 reacties

 1. Denise
  09/18/2013

  Dat klinkt heerlijk! Je herinnert me meteen aan die IKEA-wraps, snel weer eens langs de Zweedse meubelgigant dus:)

  • Edith
   09/18/2013

   Dat is nooit verkeerd, Denise! Ik had ze nu nog in de vriezer liggen.

 2. Lies
  11/19/2013

  Lijkt me zo lekker! Staat op mijn lijstje om een keer te maken :)

  • Edith
   11/22/2013

   Zeker doen, Lies! Ze zijn erg lekker.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn