Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 03 08 2008, en geplaatst in de categorie tips, truuks & weetjes, ~ overig.

Onderwerpen:

, , , ,

venkelsalade met blauwschimmelkaas

Het succesnummer van het Mediterrane driegangenbuffet dat ik afgelopen week maakte was toch wel de venkelsalade met blauwschimmelkaas. De combinatie van de verschillende smaken verrasten de gasten en de salade ging schoon op. Het feestvarken vond dat het recept gedeeld moest worden, dus vooruit dan maar. Aangepast naar een bijgerecht voor ca. 4 personen:

* 1 venkelknol
* 1 handsinaasappel (al had ik er 2 op 4 à 5 venkels)
* 2 el zwarte olijven (zonder pit)
* ca 50 gram blauwschimmelkaas

Was de venkelknol en verwijder eventueel de lelijke buitenste bladeren. Halveer de knol in de lengte, verwijder de harde en snijd er dan tot aan de dunne stelen heel dunne plakjes van. Doe de plakjes in een kom.
Snijd zoveel van de boven- en onderkant van de sinaasappel dat je het vruchtvlees ziet. Zet de sinaasappel neer en snijd er dan van boven naar beneden de schil plus het witte gedeelte vanaf. Ga zo de hele sinaasappel af. Verwijder eventueel nog wat achtergebleven witte vliezen. Neem dan de sinaasappel in de hand en snijd van 1 partje uit door het aan beide kanten langs het vliesje in te snijden. Doe dit boven de kom met de venkel of vang het sap op een andere manier op. Voor de daaropvolgende vliesjes snijd je langs het vliesje in, dan draai je je mes een kwartslag zonder deze uit de sinaasappel te halen, en zo snijd je het partje eruit. Het is een kwestie van oefening baart kunst, maar moeilijk is het niet. Bekijk anders deze video even.
Knijp het overgebleven deel van de sinaasappel uit boven de venkel, voeg het opgevangen sap toe en meng met de partjes. Laat de venkel hierin minimaal een uur marineren.
Snijd de olijven in plakjes en voeg toe aan de venkel, brokkel de blauwe kaas in kleine stukjes over de salade en breng op smaak met peper, zout en een drupje lekkere olijfolie.

.

2 reacties

 1. Agnes
  04/07/2010

  Hallo Edith,
  Ik heb je site onlangs gevonden en ik vind hem geweldig. Mijn complimenten. Zag je recept van venkelsalade met blauwschimmelkaas.
  Ook ik vind dat een toprecept. Alleen voeg ik er altijd nog wat
  spinazieblaadjes en plakjes zwarte olijven aan toe.
  Probeer maar eens en ben benieuwd of het je bevalt.
  Nogmaals ….mooie site!

  gr.
  Agnes

 2. Edith
  04/08/2010

  *bloos* Dankje wel Agnes, en je hebt zeker een leuke aanvulling op de salade. Ik zal ‘m zeker eens zo gaan maken!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn