Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 05 09 2013, en geplaatst in de categorie recepten, ~ soep.

Onderwerpen:

, , ,

Pompoensoep met gremolata

Als de zomer lengt zoals nu geeft dat een flinke boost aan de planten in je moestuin. Al wilden niet alle planten even goed meewerken dit seizoen. Zojuist heb ik de tomaten die buiten stonden gerooid, omdat ze aan de plant begonnen te schimmelen. Ik heb nu geen courgettehardloper, en ik vergat wel eens wat bonen te oogsten. Al heeft dat laatste weer als voordeel dat ik zeker ben van voldoende zaad voor volgend jaar. Positiever ben ik over de tomatillo’s, de op de bonnefooi uitgezaaide absint en pompoen. Deze herfstkanjer is letterlijk aan de wandel door de moestuin. Met hun lange tentakels trekken ze zich niets aan van de perken die ik had gesteld. Ik laat ze maar, omdat ik tussen al dat groen ook een fijne belofte zie schemeren: mooie gele pompoentjes.

De eerste pompoen is al geoogst en daarvan is de helft in een fris zomers soepje verdwenen. De klassieke Italiaanse oppepper die gremolata heet, geeft elk gerecht een heerlijk frisse smaak, hetgeen ik ook met deze pompoensoep op die zonnige dag voor ogen had. De peterselie houdt de knoflook in toom, terwijl de citroen de aardse peterselie verfrist. Geweldig he, hoe 3 smaakmakers zo fantastisch met elkaar werken, maar ook nog eens andere ingrediënten kunnen stimuleren zich van hun beste smaak te doen proeven?!
Als de zomer straks echt voorbij is, haal ik haar gewoon weer terug op tafel. Met dit recept.

Zomerse pompoensoep met gremolata

* 1 kg pompoen
*1 citroen
* 2 tenen knoflook
* paar takjes peterselie
* snufje 5-spicepoeder
* olijfolie
* 1 ui
* PX-sherry
* 500 ml bouillon (groente- of kip-)
* peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de schil van de citroen, hak de knoflook en peterselie fijn en meng met wat olijfolie. Voilá! Gremolata! Doe er ook wat van het 5-spicepoeder bij.
Snijd de pompoen in parten en wrijf ze in met het gremolatamengsel. Schuif ze in de oven en laat in een half uurtje de pompoen gaar worden.
Pel en snipper intussen de ui en bak deze in wat olijfolie zachtjes glazig.
Blus de ui af met de PX-sherry en laat deze iets inkoken.
Als je het durft, pureer je de pompoen met schil en al. Anders pel je de schil er af.
[Ik eet eigenlijk altijd de schil van de pompoen, tenzij deze niet lekker blijkt. Het is me nog niet duidelijk wat de pompoenschil-eetregels zijn, maar met een pompoen heel vers van het land kan het zeker.]
Pureer de pompoen en voeg zoveel (hete) bouillon toe dat de soep de dikte heeft die jij het prettigste vindt. Breng op smaak met peper en zout.

.

 

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn