Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 20 08 2013, en geplaatst in de categorie ~ pasta.

Onderwerpen:

, , , , ,

Voorraadkastgenot

Soms doe ik een spelletje. Dan doe ik net alsof mijn voorraadkast een net ontdekte winkel is vol met onbekende schatten. Heus, zo gek is dat niet. De kast, die een flinke ruimte onder de trap inneemt, staat bomvol en puilt uit. Aan de ene kant staat de apparatuur die niet vaak gebruikt wordt, aan de andere kant zijn de schappen volgeduwd met houdbaar eetwaar. De ingrediënten komen overal en nergens vandaan. Vakanties in fijne oorden en culi-snoepreisjes (ik wijdde er ooit zelfs het foodblogevent aan!), een safari door m’n inmiddels niet meer zo nieuwe woonplaats, uitwisselingen van lekkers met online vrienden, ze worden me opgestuurd of zijn het resultaat van culinaire huisvlijt.
De planken probeer ik eens per jaar op te ruimen. Volgens de huidige indeling is de bovenste plank bestemd voor koffie en thee. Daaronder de plank met rijst en deegwaar. Palestijnse couscous die ik meenam van de Terra Madre in Turijn, Bomba paëllarijst die ik van Meneer Eediete kreeg na een zakenreis naar Sevilla, bijzondere rijstsoorten die de groothandel aan het opruimen was en andere inpulsaankopen (rode rijst?). Plank 3 is gereserveerd voor ontbijtspul (veel huisgemaakte jam) en nuttige smaakmakers. Denk aan olijven, kappertjes op zout, gedroogde zuidvruchten en bouillonblokjes uit diverse landen. Echt nuttige voorraad staat op de plank daaronder. Blikken tomaat, bonen, kikkererwten, artisjok en diverse meelsoorten. Daaronder is ruimte gemaakt voor het droge spul: mijn voorraad kruiden, specerijen en andere droge smaakmakers. Denk aan gedroogde paprika’s, pepers, paddenstoelen, zeewier en ik-zou-eens-goed-moeten-kijken-wat-nog-meer. Ook droge peulvruchten vinden op deze onderste plank een plekje.
Hoe zit jouw voorraadkast eruit?

Tijd voor een nieuwe uitdrukking? De poes in de pot vinden!

En dat spelletje? Gister dook ik zonder vooropgezet plan de kast in. Het restje zwarte tagliatelle (THT inmiddels onleesbaar, maar waarschijnlijk van toen) van plank 2, een verschrompelde bleekselderij en het voorraadje opgestuurde blikjes tonijn inspireerden me tot dit recept. Lekker!

Pasta met tonijn en bleekselderij

* 150 gr pasta (bij voorkeur zwarte tagliatelle)
* 1 blikje tonijn op olie
* 2 ansjovisfilets
* 1 ui
* 2 stengels bleekselderij
* 1/3 courgette
* 3 el groene kruiden (peterselie, dragon, bieslook, zeewier, tijm, oregano)
* 2 el tomatenpuree
* 100 ml witte wijn
* verse basilicum

Zet een flinke pan water op voor de pasta.
Giet 2 eetlepels olie uit het blikje tonijn en laat hierin op laag vuur de ansjovis oplossen.
Pel en snipper intussen de ui en bak deze vervolgens op laag vuur in de olie. Mag een minuutje of 10 duren.
Snijd de stengels bleekselderij eerst in de lengte in drie dunne repen en vervolgens in kleine stukjes. Bak ze ook kort, nu op iets hoger vuur, mee.
Blus af met de witte wijn en laat op laag vuur lekker pruttelen tot de bleekselderij iets zachter geworden en de wijn bijna ingekookt is.
Snijd de courgette in heel kleine blokjes en hak de kruiden als ze vers zijn. Ik gebruikte gedroogde dragon en zeewier. Bak mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg 100 ml kokend water (of wat bouillon) toe, roer goed door en laat lekker pruttelen.
Kook de pasta in de benodigde minuten.
Warm op het laatst de tonijn uit blik mee in de saus, en voeg desgewenst nog een paar eetlepels van het kookvocht toe voor een wat nattere saus.
Peper en zout zal je waarschijnlijk niet nodig hebben.
Giet de pasta af en roer de tonijnsaus erdoor. Garneer met de basilicum.

TiP: Heb je ansjovis uit een blikje, bewaar dan de rest van de ansjovis met de olie in een potje. Vul het potje met wat extra olie zodat de ansjovis volledig onder staat. Bewaar in de koelkast.

TiP2: Je kunt dit gerecht ook maken zonder de bleekselderij en met meer courgette, of voeg wat gare sperziebonen toe.

.

2 reacties

  1. Els Witte
    10/07/2015

    Wat een ontzettend lekker recept was dit. Al mijn restjes weg met een verrassend resultaat.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn