Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 09 2013, en geplaatst in de categorie ~ aardappel, ~ maaltijdsalades, ~ oven.

Onderwerpen:

, , ,

Zoete aardappelsalade met zwarte boontjes

Tja, die #peulenparade, he? Mijn eeuwige voornemen krijgt bij iedere editie, ook al verandert ze van naam, weer een boost. Glazen potten naast mijn aanrecht staan er de rest van het jaar om me eraan te herinneren. Linzen voor een fijne gevulde soep. Mooie zwarte boontjes uit Baskenland meegenomen. Witte krombekbonen, een van de weinige eigen Hollandse rassen die er nog is. Nog een boontje uit Spanje, maar dan donkerpaars. Soorten zijn talrijk, maar de inspiratie ontbreekt zo af en toe.
Zeker nadat ik las dat peulvruchten zowel een goede vleesvervanger zijn omdat ze zo eiwitrijk zijn, maar ook goed de plaats in kunnen nemen van de koolhydratencomponent op je bord. Je zou zeggen, daarmee maak ik in 1 klap beide bewoners van Huize Eediete dolgelukkig. Mijn wens is het om bij te dragen aan een lagere consumptie van dierlijke eiwitten, Meneer ziet heil in het minderen van onze koolhydraatinname. Maar lastig genoeg worden in veel recepten peulvruchten juist gecombineerd met vlees (spek en bonen!) of rijst (risotto met tuinbonen), pasta (kijk maar) of brood (vegaburger).
Vandaag combineer ik de peulvrucht met aardappel, arremoediger kan het niet klinken. Maar als heel volksstammen er op groot zijn geworden – en nog steeds worden – kunnen wij het hier ook. Uit eerbied voor degenen die minder hebben dan wij, maar met gebruikmaking van de luxe van talloze smaakmakers die we tot onze beschikking hebben. De zoete aardappel rooster je met ahornsiroop vanwege het heerlijke zoetje. De lichtzoute, romige feta zorgt voor een frisse hint en rauwe blaadjes spinazie en munt voor de broodnodige groene, knapperige bite. Krokante, zure ui geven het gerecht wat tegenwicht.

Zoete aardappelsalade met zwarte boontjes

* 150 gr zwarte bonen
* 2 takjes bonenkruid (of tijm)
* 2 laurierblaadjes
* 2 el 5-spicepoeder
* 2 zoete aardappelen
* 2 el ahornsiroop
* scheutje olijfolie
* 1 sjalot
* 3 el rodewijnazijn
* 2 handen verse blaadjes spinazie
* mespuntje mosterd
* paar blaadjes munt
* blok romige feta (bij voorkeur van schaap of geit)

Laat de bonen weken zolang de verpakking voorschrijft.
Kook de bonen met een paar takjes bonenkruid, 2 laurierblaadjes en een snuf 5-spicepoeder gaar. Zie ook de verpakking, maar kan 1 tot 2 uur duren. Ga intussen maar even iets anders doen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine stukjes.
Meng de 5-spicepoeder met de ahornsiroop en olijfolie en wrijf hiermee de zoete aardappel in. Leg ze op een bakplaat (evt. bekleed met bakpapier) en rooster ze in ca 30 minuten tot ze zacht zijn, maar wel een knapperig randje krijgen.
Pel en snijd de sjalot in dunne ringen. Laat rustig weken in wat rodewijnazijn.
Was indien nodig de spinazie. Hak de munt fijn.
Maak een dressing door 1 eetlepel rodewijnazijn (van de sjalot) te mengen met de mosterd, peper en zout. Klop hier 3 eetlepels olijfolie door. Roer de munt erdoor.
Laat de spinazie in de dressing een kwartiertje iets zachter worden.
Snijd de feta in kleine blokjes. Giet de sjalot af.
Verdeel de spinazie over twee borden. Giet de bonen af, verwijder de kruiden en verdeel ze net als de zoete aardappel over de borden. Doe ook de feta en de ringetjes sjalot erbij.

Dit recept is mede mogelijk gemaakt door Explore Discovered, die zo aardig was om mij (meer dan) een portie zoete aardappelen te bezorgen.

.

2 reacties

 1. Naomi
  10/07/2013

  Klinkt als een lekker combinatie Edith!
  Deze zoete aardappelen gebruik ik vaak en graag. Ze zijn gezonder dan gewone aardappelen, niet alleen omdat ze meer vitaminen bevatten, maar ook omdat er meer voedingsvezels in zitten. Je kan ook gerust de schil eten! …En de combinatie met de peulvruchten geeft een complete proteine (met alle Amino zuren) net als vlees. Maar dan nog beter(-;

  Ik ga in ieder geval dit recept uitproberen, bedankt daarvoor!

  Groetjes, Naomi

  • Edith
   10/10/2013

   Graag gedaan Naomi. Ik vind zoete aardappel vooral gewoon heel erg lekker! ;-)

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn