Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 12 08 2013, en geplaatst in de categorie recepten.

Onderwerpen:

, , ,

Zelf (zon?)gedroogde tomaten maken

Soms vergeet ik dat niet iedereen zo met eten bezig is als ik. Een vriendin die een flink aantal tomaten aan haar planten had hangen adviseerde ik om ze te drogen, zodat ze er ook na de zomer nog van kon genieten. Zonder oneerbiedig naar haar te zijn (ik had verteld dat ik het recept zou bloggen, dus ze leest dit zeker), kan ik wel zeggen dat ze verbaasd was. Kan dat?
Ja. En het is nog eenvoudig ook. En ik zal eerlijk bekennen, ik droogde zelf mijn tomaten afgelopen week voor het eerst. Ik wist dat het kon, uiteraard, maar niet eerder had ik zo’n tomatenoverschot als ik nu had dankzij de verspakketten van AH. De onrijpe, nog oranje tomaten waren eindelijk zo ver en heb ik mijn oven gedroogd.
Ondanks dat de zon in generlei aan te pas kwam, noch bij het rijpen aan de plant, noch bij het drogen, het werden heerlijke smaakbommetjes. Nog heerlijk sappig en met een stevige smaak, bijna zoals tomatenpuree (maar dan niet zo zuur).
Van mij mag de gedroogde tomaat weer aan een comeback beginnen. Maar dan wel zelfgedroogd!

In de oven gedroogde tomaten

* stuk of 12 rijpe (roma)tomaten
* paar takjes groene kruiden (ik had: bonenkruid, oregano, tijm en rozemarijn)
* peper en zout
* goede olijfolie

Halveer de tomaten in de lengte en leg ze op een bakplaat.
Hak de kruiden fijn en strooi ze met de peper en zout over de tomaten.
Schuif 6 uur in een oven van 100 graden.
Laat de tomaten afkoelen, doe ze in een superschone glazen pot (zie hieronder) en giet er zoveel olijfolie over dat ze volledig onder staan.

Waar doe je zongedroogde tomaten in? Hier de link naar alle recepten die uit mijn keuken kwamen. Klik rechtsonder ook op ‘ouder’ voor nog meer recepten. Is de pot leeg, dan kan je de olie nog gebruiken in dressings of andere gerechten waarin je normaal gesproken olijfolie zou gebruiken. Bijvoorbeeld in de gerechten waarin je ook de tomaatjes verwerkt!

Glazen pot brandschoon maken:
Doe een schepje soda in de pot en giet er kokend water op, de pot mag helemaal vol. Laat een minuut of 10 staan en spoel daarna de pot met zo heet mogelijk water om (doe voorzichtig, glazen potten kunnen heel warm worden!). Of zet de pot in de vaatwasser, maar dan wel op de hoogste temperatuur!
Bij gebruikte potten krijg je de deksel nooit mooi schoon. Daarom doe ik er altijd een stukje dubbelgevouwen plastic folie onder. Voor nieuwe dekseltjes zorgen kan natuurlijk ook. Of neem echte inmaakpotten met glazen deksels.

Waarschuwing! Zorg dat er heel schoon en hygiënisch werkt. Morgen leg ik je uit waarom!

.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn