Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 02 09 2013, en geplaatst in de categorie ~ maaltijdsalades.

Onderwerpen:

, , , , ,

Zomerse salade met borlottibonen en frisse yoghurtsaus

Als Onno (Kleyn, duuuh!) begint te kirren, rode blosjes op zijn wangen krijgt en zijn woorden met nog meer speels plezier dan normaal over elkaar laat buitelen dat je als lezer bang bent dat hij erover zal struikelen van kinderlijk enthousiasme, dan weet ik dat ik nog zeker 2 weken geduld moet hebben. Minimaal. Soms zijn het er drie.
In mijn kleine proeftuin ben ik nog niet zo ervaren als de grote jongens die er buiten hun brood mee verdienen. En gebruik ik geen hulpmiddelen om ze aan te sporen. Maar door Onno’s geestdrift aangestoken, vertroetel ik de ranken van mijn vlinderbloemigen nog meer. Blijf na het begieteren nog even wat langer bij ze staan, voel met mijn hand om hun peulen, en praat tegen ze. Kom op, jongens, Onno zegt dat weer tijd wordt.
Zoals je je eerste asperges van het seizoen altijd op klassieke wijze eet, zo deelt Onno ook ieder jaar zijn vaste recept voor verse erwtjes. Mijn eerste peulvruchtenmaal is meestal een tuinbonenrisotto (zo, of zo bijvoorbeeld). Maar voor de variatie heb ik meerdere peulvruchten in mijn moestuintje staan.
Dan zijn ze plukrijp! Met de voldoening die alleen een moestuinierder kan kennen, zet ik me aan het pellen. Zelden heb ik een portie van 1 peulvrucht, meestal haal ik van verschillende planten de mooie dikke rijpe peulen. De lichtgroene knikkers die erwtjes heten en die op ieder willekeurig schoolplein achteloos weggegooid zouden worden, klateren in mijn kom. Heb ik ook een handje kapucijners kunnen plukken, dan kleuren mijn handen paars. De verstopte knikkers zijn erwtjesgroen. Groter en grijzer zijn de tuinbonen, mits ongedopt – zeker zo vroeg ik het seizoen. Later kan je ze dubbeldoppen, het binnenste frisgroene boontje is ideaal om tuinbonenliefhebbers te kweken.

Hun belofte van een fijne zomer hebben de erwtjes, kapucijners en tuinbonen ingeluid, nu is het de beurt aan de peulen die de zomer helpen uitluiden. Maar dat doen ze met hun wit-paarse vel feestelijk. Een zomerse salade met borlottibonen dus! Hieronder mijn recept.

Zomerse salade met borlottibonen en frisse yoghurtsaus

* 200 gedopte borlottibonen
* 1 rode ui
* 1/2 venkelknol
* scheutje olijfolie
* 2 tomaten
* paar handen sla – mogen verschillende soorten zijn
* 2 el (zelfgemaakte?) mayonaise
* 2 el yoghurt, hangop, kwark of zoiets

Dop de bonen als dat nog niet gedaan is en kook ze gaar. Kan 45 tot 60 minuten duren. Voeg laurierblad, bonenkruid (of tijm/rozemarijn) en wat bouillonpoeder toe aan het kookwater. Houd in de gaten of er genoeg vocht in de pan zit.
Pel en snipper intussen de ui en snijd de venkel in dunne reepjes. Verwarm de olijfolie en bak hierin op laag vuur de ui zacht. Voeg na een minuut of 10 de venkelreepjes toe en laat ook meegaren. Na een kwartiertje kan je er een bodempje water bij doen om ze nog zachter te stoven. De venkel moet zacht worden, maar nog wel een bite houden.
Snijd de tomaten in kleine stukjes. Was de sla en scheur de bladeren in kleinere stukken.
Meng mayonaise, yoghurt en wat water tot een dunne saus. Je kunt deze dressing op smaak brengen met fijngehakte bonenkruid, peper en zout.
Op het moment dat je de bonen gaar genoeg vind, voeg je snel de tomaten toe aan de venkel en laat heel kort even meewarmen.
Giet de bonen af.
Verdeel de sla over twee borden. Meng de bonen door het venkel-tomaatmengsel en verdeel over het bord. Garneer de yoghurtsaus.

[Deze maand, en een beetje langer staan peulvruchten in al hun vormen, maten en kleuren in het zonnetje. Doe mee met de #peulenparade!]

.

2 reacties

 1. Denise
  09/02/2013

  Dat klinkt heerlijk! Ondanks een ernstig gebrek aan groene vingers (en tuin), krijg ik stiekem toch een beetje zin om zelf te zaaien en oogsten… Of dan toch in ieder geval om deze salade te maken;)

  • Edith
   09/02/2013

   Voor bonen hoef je niet eens zo heel groene vingers te hebben, hoor Denise. Ik heb ze gewoon in een bakje gezaaid en op een mooie dag in het voorjaar buiten neergezet. De borlottiplanten worden alleen erg hoog, dus een rek voor wat steun vinden ze wel prettig. Meer heb ik niet gedaan!
   Maar ze zijn wellicht ook in blik te krijgen? Of gebruik andere bonen, van die grote witte limabonen, bijvoorbeeld. Ook heerlijk!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn