Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 19 07 2013, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

Onderwerpen:

,

Aïoli [zonder ei]

Als er niemand minder dan Claudia Roden zegt dat Spanjaarden nauwelijks meer de originele aioli maken “omdat de de moderne versie makkelijker te maken is” en “Dat krijgt u alleen met heel veel ervaring voor elkaar.”, dan is de uitdaging daar.
Aïoli maken Spanjaarden van oudsher door een paar tenen knoflook in een vijzel fijn te wrijven en daar dan langzaam olijfolie doorheen te roeren. All i oli, knoflook en olie, de naam zegt het al. De nieuwerwetse manier volgt de Franse mayonaise en maakt gebruik van een eidooier en wat citroensap of azijn. Voor veel mensen nog steeds een schrik. In haar De smaken van Spanje (p 149) geeftt Claudia Roden dan toch maar het nieuwerwetse mayonaise-aïoli-recept. Toegegeven, deze variant zal een stuk minder scherp en killing zijn dan het origineel. Haar suggestie om geroosterde tenen knoflook te gebruiken vind ik om die reden een interessante, en ga ik zeker eens uitproberen.


Het allermakkelijkste is om mayonaise uit een potje te gebruiken en daar wat fijngewreven knoflook doorheen te roeren. Maar dat is geen uitdaging. Ook al zouden er genoeg Spanjaarden zijn die dat doen en daarmee hun eigen reputatie van Mediterranen die alleen maar echt eten maken en eten om zeep helpen.
Aioli, de echte Spaanse, zonder ei, dus!

Aïoli zonder ei

* 2 tenen knoflook
* snufje grof zout
* 70-100 ml olijfolie

Pel de tenen knoflook en snijd ze in kleine stukjes.
Doe de knoflook met het grove zout in een vijzel en wrijf het helemaal fijn.
Voeg dan een druppel olijfolie toe, meng goed, en voeg dan weer een druppel toe. Ga zo even door.
[Dit klinkt misschien wat overdreven, maar je wilt dat de saus bindt. Bij gewone mayonaise zorgt de lecithine in de eidooier daarvoor.]
Als je ziet dat de olie goed wordt opgenomen, kan je een volgende keer iets meer (ongeveer een halve theelepel) toevoegen. Net zolang tot de saus de gewenste dikte heeft.
Je kunt de aïoli nog wat pit geven door er wat citroensap doorheen te roeren.

Eet het samen met je geliefde en zorg dat je de volgende dag geen belangrijke afspraak hebt!

.

2 reacties

  1. Helga
    05/21/2017

    Hoi
    Ik maak hem ook steeds zelf maar met een eigeel
    Mijn ouders hebben in spanje gewoont en dit heb ik van mijn moeder geleerd
    Je hebt wel gelijk dat het alleen met knoflook en olie en zout moet maar die heb ik nog niet uitgetest
    Hier krijg je bij een tapas restaurant alleen de mayo versie
    Maar ik vindt deze variant super lekker en pikant

    • Edith
      06/20/2017

      Ach, Helga. “Moet, moet”, ik doe het lang niet altijd op de ouderwetse zonder eigeel-manier hoor. Alleen als ik zin heb ik een uitdaging (want soms mislukt ie ook, dan ben ik te ongeduldig).

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn