Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 11 07 2013, en geplaatst in de categorie ~ oven.

Onderwerpen:

, , , ,

Frittata met tagliatelle, venkel, raapstelen en Vinkethaler

Oei, wat doet ze nu? Ik hoorde het in gedachten de culinaire goegemeente al zeggen. Ik deed het toch echt: tagliatelle in kleine stukjes snijen. Culi-zonde nummer 1. Behalve als je onder de, zeg, 6 jaar oud bent. Een beetje culikid weet dan echt wel de langdradige pastasoorten rond z’n vork te wikkelen. Maar toch deed ik het, de hoon van medebloggers en culischrijvers trotserend.
De tagliatelle was afgekoeld, koud en een restje. Lekker om eens dat idee dat ik weet-niet-meer-waar las om een frittata , of tortilla want dat is voor mij zo goed als hetzelfde, in de oven te bereiden. Normaal gesproken gaat het in de pan (ook al!) tot meer dan mijn tevredenheid, maar de mogelijkheid om eens iets uit te testen, laat ik me nooit ontnemen. Bij het restje venkelpasta uit het kookboek Veg! (mijn variant vond ik eerlijk gezegd lekkerder), deed ik wat plukklare raapstelen uit eigen moestuin en een restje Vinkethaler (soort Emmentaler maar dan uit de buurt van Vinkeveen).
Zoals dat altijd gaat met probeerseltjes en restverwerking; de hoeveelheden zijn op de gok.

Frittata met tagliatelle, venkel, raapstelen en Vinkethaler

* 75 gr gare pasta
* 2 handen raapstelen
* 1/4 van een grote venkelknol
* 2 el kruidenboter
* 50 gr Vinkethaler (of een jongbelegen Goudse kaas)
* 4 eieren
* peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 gr hetelucht).
Kook de pasta gaar, als ie dat nog niet is. Laat onder de stromende kraan snel afkoelen. Snijd in kleine stukjes.
[De reden? Dan meng je de pasta makkelijker door het eimengsel. Heel laten mag natuurlijk ook!]
Was de raapstelen, scheidt de stelen van de bladeren. Snijd de stelen zo fijn als uisnippers en de bladeren iets grover. Snijd de venkel in dunne reepjes.
Verwarm de kruidenboter in een koekenpan die ook in de oven kan. Niet te heet, dan verbranden de kruiden. Bak hierin de venkelreepjes en als deze na een minuut of 10-12 redelijk zacht beginnen te worden, voeg dan de raapstelenstelen toe. Bak een minuut of 5 mee, of tot de venkel gaar genoeg is naar je zin. Bak dan het raapstelenblad kort mee, even laten slinken is genoeg.
Snijd de kaas in heel kleine blokjes.
[Koks noemen dat brunoise, maar wees gerust, ze mogen wat ongelijker van vorm en maat.]
Kluts de eieren in een ruime kom, voeg pasta, groenten, kaas, peper en zout toe.
Veeg de pan schoon met een keukenpapiertje en giet er een scheut olijfolie in. Laat door de pan walsen, zodat het de hele bodem bedekt heeft. Giet nu het eimengsel in de pan en zet voor een minuut of 15 in de oven.

Conclusie:
Het kan, maar lekkerder wordt ie in de pan. Dan droogt ie minder uit en blijft de frittata iets luchtiger. En wat met op het fornuis nooit gebeurd: de frittata bleef aan de pan plakken. Onderkant, dus dat zie je op de foto niet.

2 reacties

 1. Es
  07/17/2013

  Ik kwam hier weer eens even spieken. Leuke verhalen weer Edith! En je site ziet er goed uit!
  En ik ben ook voor tosti uit de pan. Lekker hoor, goudbruin gebakken in de roomboter… *trek*

  • Edith
   07/18/2013

   Dank je Es. Je bent hier altijd welkom, hoor!
   *ook weer zin krijgt in een tosti*

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn