Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 08 05 2013, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Onderwerpen:

, ,

Paprikapoeder

Paprikapoeder, wie gebruikt het nog? Het zal een van de eerste potjes met specerijen die je kocht zijn geweest. Mooi felrood. Maar intussen vergeten, lichtbruin gekleurd en muf geworden.

Maar het kan ook anders. Door het zelf te maken!

Je zou het denken, maar het is niet zo. Lang niet al het keukengerei komt dankzij mij het huis binnen. Natuurlijk krijg ik als foodblogger zo nu en dan het een en ander toegestuurd, en daar schrijf ik dan over op koken.blog.nl, maar ook Meneer Eediete houdt ervan. Dankzij hem, en een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde, staat er nu een voedseldroger op het aanrecht.
Als eerste deden we net als de Keuringsdienst. Bij De Lindenhof kochten we twee mooi grote, biologische paprika’s uit Italië. De zaadjes zitten inmiddels in de grond, en het vruchtvlees sneden we in dunne reepjes. Bij elkaar lagen de reepjes zo’n 12 uur in de droger. Van deze huisvlijt, 4 volle roosters, bleef maar weinig over. Na het drogen, pasten de reepjes met gemak op één rooster.
Het werd een vol potje paprikapoeder. En we hielden een restje grovere, hardere en bovenal rodere stukjes over, die mijn keukenmachine niet fijn kon malen. Dat bewaren we voor stoofgerechten. Er is ook een smaakverschil. De fijngemalen, oranje poeder is aanzienlijk zachter en zoeter van smaak dan de grovere, rodere en meer bittere korrels.  

Zo werd het in huize Eediete toch een beetje een oranje kroningsginnedag, want op die dag maakten we het. Intussen heb ik weer vaker paprikapoeder aan mijn gerechten toegevoegd dan ik jarenland deed. De gestoofde uien worden er mooi goudgeel van. De gebakken aardappeltjes lekkerder. En zelfs over mijn gekookte eitje ging een snufje.

.

4 reacties

 1. Wim
  04/20/2014

  Hallo,
  Ik heb met succes een heerlijk smakelijke paprikapoeder van rode puntpaprika’s gemaakt, echter heb ik een probleem dat na een dag of wat het poeder aan elkaar gaat plakken ( waarschijnlijk door het suikergehalte in de poeder )
  Hebben jullie daar een oplossing voor ?
  Gr. Wim.

  • Edith
   04/21/2014

   Ha Wim,
   Tja, dat is zeker iets dat kan gebeuren. Was bij mij ook het geval. Ik denk vooral dat de paprika dan nog niet goed droog genoeg is. Meestal probeer ik van de massa een stukje af te snijden en dat in mijn gerecht op te laten lossen. Maar dat werkt niet als je je paprikapoeder wilt gebruiken over een droog gerecht.
   Succes!

  • ben
   06/29/2014

   Gewoon wat droge rijstkorrels bij het poeder doen

   • Edith
    06/30/2014

    Is dat wat je denkt of weet je dit uit ervaring Ben? Met rijst kan dit, maar dat heeft een heel andere structuur dan de paprikapoeder, vandaar mijn vraag.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn