Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 19 02 2008, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

gebraden eend

Ik weet niet meer wat me bezielde, maar de dag voor Kerst toog ik met meneer Eediete naar de Duitse prijsvechter waarvan de naam met een L begint. Deze zou hele ganzen en eenden in de vriezer hebben liggen en ik was wel in voor een avontuur. Druk was het die dag niet in deze winkel, dus ik kon mijn slag slaan. En gister was het dan eindelijk zo ver: ik ging de nieuwe oven echt inwijden. Van de twee ovens in het fornuis had ik de gewone al een aantal keer gebruikt, vooral om wat broodjes af te bakken. Aan de andere oven durfde ik me nog niet goed te wagen, omdat deze zo ontzettend veel verschillende functies en opties heeft. Dus dook ik eerst de handleiding in om de oven een beetje te leren kennen èn de boeken op zoek naar informatie over het braden van een hele eend.
Ik leerde dat het braden van een (tamme) eend erg lijkt op het braden van een kip. Je kunt ‘m (haar?) vullen, marineren, af en toe bedruipen, maar er zijn ook een paar verschillen. Zo las ik dat een eend meer vet bevat dan een kip. Dat vet bevindt zich niet alleen vlak onder het vel maar ook in de buik het beest zelf. Onder het vel laat je het lekker zitten, maar al het andere snijd je weg en laat je in een pannetje op zacht vuur smelten. Dan afkoelen en in de koelkast bewaren en je hebt lekker vet om bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken. Een oude sinaasappel en een restje port inspireerden me tot het volgende:

gebraden eend

* 1 hele (tamme) eend (de mijne woog 2,4 kilo)
* 3 tenen knoflook, 1 sinaasappel
* 1 flinke el honing, scheut port, flinke kluit boter
* 2 kruidnagels, peper en zout

Spoel de eend af onder de koude kraan en dep droog. Snijd het vel en het vlees op de borst ietsjes in, zodat het vet eronder kan smelten en zich over de eend verspreiden kan.
Pers de sinaasappel uit. Steek in de overgebleven halve schillen een kruidnagel en stop deze met de gepelde en gehalveerde tenen knoflook en een flinke klont boter in de eend.
Maak een marinade van het sinaasappelsap, honing, port, peper en zout en bedruip hiermee de eend. Laat als het even kan een paar uur intrekken.
Leg de eend op z’n rug op een bakplaat in een voorverwarmde oven. Ik deed de eend van ca 2,4 kg ongeveer 2 uur in de oven op 190 graden en hij kwam er zeer mals uit. Na het eerste half uur was de borst al flink gekleurd, dus legde ik een vel aluminiumfolie over de eend tot 10 minuten voor het einde. Toen legde ik de eend op haar borst zodat andere kant ook kon bruinen.
Bedruip geregeld de eend met de marinade.
Testen of de eend gaar is doe je met een satéprikker die je in de poot prikt. Komt er dan helder vleessap uit, dan is de eend gaar. Laat de eend uit de oven nog even onder aluminiumfolie rusten, zodat de vleessappen zich weer lekker door het beestje kunnen verspreiden.

Ca. 10 minuten voor ik de eend uit de oven haalde, legde ik wat schoongemaakte bospeen in een andere ovenschaal, bedroop deze met ca 3 el van de marinade en gaarde deze in ca 20 minuten in dezelfde oven. In de andere oven had ik intussen een schaal met schoongeboende aardappels nog in de schil, bestrooid met rode peper, zout, tijm en olijfolie, gebakken. Met twee personen aten we er de volgende dag nog een heerlijk broodje Eend van.

Oja, ook leerde ik mijn oven een beetje kennen en het belooft een mooie vriendschap te worden.

41 reacties

 1. J. verasdonck
  11/16/2009

  Ik vond vandaag (16.11.2009) een 2,4 kg “Deutsche Ente” bij de lidl voor slechts 4,-/kg
  ik heb je recept uitgeprobeerd:
  Om je Vingers erbij af te likken go lekker!!!
  bedankt

 2. Edith
  11/17/2009

  Graag gedaan, J. Bedankt dat je het even laat weten en voor de herinnering om nu weer naar de Lidl te gaan voor tamme eend.

 3. Johannes verasdonck
  11/22/2009

  Edith, Voor zo’n prijsje ga nog een eend kopen en natuurlijk ook andere recepten uitproberen. i.p.v. “á l’orange” maar eens “á L’argousier”. Ook heel lekker!!
  Hier in Finland (Sipoo) is de duindoorn (moeilijk plukken) al in Augustus rijp. de eerste pluk bleek veel meer pectine te bevatten dan de tweede pluk, drie weken later, in September, waardoor mijn tweede duindoorngelei eigenlijk een drillerig sap werd. Die “mislukte” duindoorngelei is nu met eend uitprobeerd.

 4. Edith
  11/22/2009

  En? Is het lekker geworden Johannes?

 5. Jantien van der Hout
  12/26/2009

  Hallo Edith, Het recept lijkt erg goed. Mijn eend staat nu een kleine 2 uur in de marinade en schuif ik dus straks in de oven. Echt een kerstdiner dus -)) Ik laat je horen wat we er van vonden.

 6. Iduna
  11/08/2010

  Ik heb zo’n zelfde eend gekocht afgelopen week, maar heb nu ontdekt dat de eens nog ingewanden bevat als ik de verpakking goed begrijp. Hebben jullie die er in laten zitten bij het bereiden? Nee toch? Hoe haal je die er dan uit?

  m.v.g.,
  Iduna

 7. Edith
  11/08/2010

  De kans is groot dat de eend wel schoon is gemaakt, Iduna, en dat de ingewanden er in een apart plastic zakje in zitten. Deze moet je er – vanwege het plastic – wel uithalen. Succes!

 8. tanja
  08/21/2011

  Had vanavond een etentje en deze eend gemaakt. Heeeeel lekker! Eend wordt snel droog, maar dit was heel lekker. Van ‘het zakje dat erin zit’ heb ik een boullion gekookt – liter water erbij en een blokje Maggi, na een tijdje koken ook een wortel en wat knolselderij erbij en dan nog een heeeel klein beetje vermicelli… Was ZALIG!!

 9. Edith
  08/22/2011

  Leuk om te horen, Tanja. En goed idee om met de inhoud een bouillon te maken. Ik krijg gelijk weer zin in eend.

 10. bram
  11/06/2011

  tja eend gekocht bij L wat is dat voor zakje wat zit daar in het lijkt op iets
  wat ik wel thuis kan brengen , maar dat zal toch niet eend gevuld met vruchten abrikoos pruim en sinasappel en gemengd met zoete wok saus tikje knoflook
  suuuuuuuuuuuuuper lekker

 11. Edith
  11/07/2011

  Toevallig heb ik gister zelf ook weer de eend bereid. In ‘het zakje’, die er niet altijd in zit, begreep ik op twitter, zit een stukje nek, de lever en niertjes. Tenminste, die kon ik determineren. De niertjes en lever in stukjes snijden, bakken met een uitje en in de vulling verwerken.
  Ramon Beuk schreef een recept bij de eend, waarbij hij de ingewanden met ontbijtkoek en citroenrasp mengt en daarmee de eend vult. Ik deed het iets anders: na het bakken mengde ik de stukjes ingewanden met kastanjepuree, tijm en sinaasappelrasp. Was heerlijk!

 12. anita kuijpers
  12/24/2011

  ik wil graag morgen eend klaar maken maar heb geen sinasappel kan ik ook manderijnen voor de saus gebruiken

  • Edith
   12/29/2011

   Oeps, beetje laat. Is het nog gelukt met de mandarijnen Anita?

 13. Leontine
  12/27/2011

  goed recept! dat van de ontbijtkoek is echt heerlijk erbij!

 14. Marcin Lukowski
  01/21/2012

  Ha Edith,

  Ik kon net op de markt in Hilversum een hele eend kopen voor een prikkie maar ik had niet zo snel een recept in mijn hoofd hiervoor. Via de iPhone even gegoogled “recept hele eend” en jij stond gelijk bovenaan met je recept. Ik kon toen met een gerust hart de rest van de ingredienten kopen. Hij is net ontdooid en ik ga nu de marinade en de vulling maken. Het enige dat ik er nog aan toevoeg zijn de lever en de niertjes die in het zakje zaten. Samen met wat dadels snij ik deze grof en voeg ze aan jou vulling toe. Morgen laat ik wel weten wat het resultaat is geworden.

  • Edith
   01/22/2012

   Cool, Marcin. Klinkt goed! Enne, ben benieuwd naar hoe je het vond!

 15. Marcin Lukowski
  02/03/2012

  Beter laat dan nooit! De eend was heerlijk. Lekker krokant van buiten en de vulling met de lever en de niertjes was een goede tegenhanger voor het zoete van de sinaasappel en port. De volgende dag de rest in stukjes gesneden en lekker opgebakken. Heerlijk!

 16. Mascha
  12/18/2013

  Hoi, in je recept zeg je pers de sinaasappels uit, maar bij de ingredienten staat maar 1 sinaasappel. Heb je er maar 1 nodig of meer?

  • Edith
   12/20/2013

   Eentje is wel genoeg Mascha. Ik ga het gelijk even aanpassen in je recept. Bedankt!

 17. wdeboer
  02/04/2014

  edith je recept gelezen en ik zit nu al te likkebaarden.Er is een probleem.Het is een kruizing tussen eend en gans.Zou dat war uitmaken?graag je reaktie.groetjes willem

  • Edith
   02/04/2014

   Huh? Een kruising tussen een eend en een gans? Wat heb je dan Willem?
   En voor wat betreft het garen, ik zou ‘m dan wel wat langer in de oven zetten, en de oventemperatuur een paar graden lager.

 18. Theda Heijs
  02/23/2014

  Eind december bij de duitse prijsvechter met de L een ente gekocht van bijna 3 kilo. Vandaag klaargemaakt op jouw wijze. Heerlijk!

  • Edith
   02/24/2014

   Super om te horen Theda! Ik krijg er spontaan ook weer zin in!

 19. Claudia
  10/18/2014

  Net bij de duitse L een barbarie eend van 3.2 kilo gekocht voor de kerst uiteraard. Voor wat inspiratie even googlen en ja…..gezien alle reacties wil ik jou recept gebruiken. Ik wilde dat het al zover was. Nu zit ik alleen een beetje met de oventijd. Wat denk jij? Zou 2,5 uur voldoende zijn? Het is nogal een joekel

  • Edith
   10/22/2014

   Jeetje, 3.2 kilo is zeker nogal wat Claudia. Ik zou de oven lager zetten, bijv op 160 graden en dan uitgaan van 3 à 3.5 uur.
   Heb je een kernthermometer? Als je deze aan de binnenkant van de poot steekt (niet tegen een bot!) en instelt op 63 graden, dan gaat ie vanzelf af als ie klaar is. Dan kan je hem nog onder aluminiumfolie laten rusten tot de temperatuur 67 is.

 20. Claudia
  10/23/2014

  Bedankt voor je tip. Ik heb inderdaad een kernthermometer. Daar had ik nog niet aan gedacht. Ik heb wel ervaring met kalkoenen maar ik had al gelezen dat een eend toch iets anders werkt. Ik ben heel erg benieuwd en laat het nog wel weten hoe het is gegaan

  • Edith
   10/25/2014

   Ach, een vogel is een vogel. Hoe groter die is, hoe langer het duur eer ie gaar is. Daarom mijn tip om de oven wat lager te zetten om te voorkomen dat de buitenkant zwart wordt en binnenin nog rauw is bij jouw grote eend.
   Ik hoor graag hoe ie gesmaakt heeft!

   • René
    12/14/2014

    Hoi Edith misschien heb jij een idee over het volgende.
    Ik krijg met de kerst zoveel bezoek dat ik 2 eenden klaar moet maken. Maar hoelang moet ik deze dan in de oven zetten, kan ik de normale tijd voor 1 eend aanhouden of werkt dit anders?
    Het zijn eenden van ruim 3 kilo.
    Alvast bedankt voor je reactie.

 21. Hans
  12/12/2014

  Mijn buikje begint te knorren, heb de eend net gehaald voor de kerst en ligt dus in de vriezer, maar de verleiding om het diertje nu al wat ‘warmte’ te gunnen is wel erg groot nu…
  Toch hou ik me maar in want vrouwlief kijkt mij al grinnikend aan, bang dat ik morgen al aan de slag ga. Doe ik niet, heb haar beloofd het met kerst te bereiden; jouw recept!!!

 22. bert
  12/12/2014

  de klieren van de eend moet die eerst verwijderd worden?

 23. Edith
  01/06/2015

  Heren René, Hans en Bert, mijn excuses. Ik was wat afwezig in de digitale wereld rond de feestdagen. Ik hoop dat het met jullie eenden is goedgekomen?
  [Voor volgende keren: voor 2 eenden tegelijk in de oven geldt: als het past: doen, maar dan wel de oven lager zetten. Beetje hetzelfde principe als bij een grotere (kalkoen/gans?) vogel. De oven heeft meer tijd nodig om beide eenden tegelijk te verwarmen. Past het niet, dan zou ik ze gewoon 1 voor 1 braden. De eerste kan je dan al in stukken verdelen voor je aan tafel gaat – wat ook wel zo makkelijk is!]

 24. Tjitske
  11/30/2015

  Kun je een Duitse Ente ;-) van 2,3 kg ook bij 85 graden in de oven langzaam garen? Ik lees her en der dat dat nog lekkerder is. Maar moet dat beest dan 3-5 uur in de oven, eventueel met 10-20 minuten aan het draaiispit onder de grill voor een kanpperig korstje?

  • Edith
   12/21/2015

   Hoi Tijitske,
   Excuses voor mijn late reactie. Heb je het inmiddels geprobeerd? Je kan al het vlees op heel lage temperatuur in de oven garen, zolang de oven maar iets hoger staat dan de temperatuur die je van binnen wilt bereiken. Hoe groter het stuk vlees en hoe lager de oventemperatuur, hoe langer dat zal duren. Ik heb nog nooit een eend van dat gewicht op die temperatuur in de oven gehad, dus hoe lang het zal gaan duren, kan ik je ook niet vertellen. Ik heb wel een tip voor je: steek een kernthermometer aan de binnenkant van de dij, zodat die je kan vertellen wanneer de eend klaar is.
   Succes!

 25. Name *
  12/31/2015

  Huh had er ook ene gekocht en gedaan volgens beschreven
  Erg lekker
  Bedankt hoor want de complimentjes waren goed daar ik normaal niet zon keukenprinses ben

 26. Twinkle,
  10/12/2016

  Kan ik de port vervangen met iets zonder alcohol?

  • Edith
   10/25/2016

   Ja hoor, wat dacht van je van grenadine of roosvicee? En misschien een klein beetje citroensap erbij om het niet te zoet te laten worden.

 27. Gretha
  12/24/2016

  Wij gaan vanavond eend eten met een gewicht van 1.5 kilo. Wij zijn maar met ons 2.
  Ik heb de eend nu in jou marinade gezet, natuurlijk wel met aanpassingen in het aantal.
  Ik denk dat 190 graden ook wel goed is maar dan niet langer dan 1.30 uur.
  Ik heb ook een kernthermometer, moet het dan niet meer zijn dan 65 graden of wordt het dan te droog.
  Erbij eten wij op de noord Duitse manier rodekool en klötze bij.
  Mijn man is van Duitse afkomst en daar eten ze elk jaar gans.
  Dit was voor onssteeds veel vandaar eend.
  Morgen vermelden hoe het heeft gesmaakt.
  Fijne kerst allemaal.

 28. Marcel
  12/23/2017

  De beruchte eend kijkt mij ook aan en heeft me veel stress bezorgd, 3,2 kg kant en klaar op de verpakking staat 210 graden maar ik ga van bovenstaand uit.
  Ben nu een stuk rustiger…..

 29. Joos Kitchen
  10/14/2018

  Vandaag ga ik voor het eerst een hele eend klaar maken, Barbarie van 3.2 kg. Kwam jouw recept tegen. Hij staat nu te marineren. We gaan het ontdekken vandaag. Vind het best spannend.
  Wij eten de eend met verse patatjes & stoofperen.

 30. Jos
  10/14/2019

  Eveneens een Barbarie eend van 3.2kg bij de Lidl gekocht. Vervolgens kwam ik dit recept tegen en we hebben elke stap gevolgd. Hij zit nu in de oven, ben er erg benieuwd! In ieder geval bedankt voor het recept! :)

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn