Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 18 03 2013, en geplaatst in de categorie w.v.t.t.k., ~ brood/gebak/snoep.

Onderwerpen:

, , , , ,

Quiche met peer en blauwe kaas

Eens per jaar bezoeken Susanna en ik Lombok in Utrecht. De eerste keer leidde ik haar rond in die mij toen ozo vertrouwde wereld die de Kanaalstraat met haar vele multiculinaire winkels biedt. En genoot ik van haar oprechte nieuwsgierigheid naar wat je zoal kunt met al die verschillende ingrediënten.
Nu waren onze bezoekjes altijd al een feest. Een fijn bijpraatmoment, nieuwe ontdekkingen doen en kookinspiratie krijgen voor dagen. Maar ook is het geweldig om door de ogen van een ander naar alles dat jouw zo bekend is te mogen kijken. Doe jij dat wel eens? Neem eens iemand mee naar jouw favoriete winkel en kijk door zijn of haar ogen. De vragen die ze stellen, de culinaire vondsten die je mede daardoor invallen, de sudderende ideeën die weer naar de oppervlakte komen en bovenal het oneindige brainstormen en uitwisselen over de mogelijkheden die ingrediënten je kunnen bieden maken het een leuk experiment. Moet die ander dan wel net zoveel van koken houden als jijzelf, natuurlijk!

Dit keer kwam er voor mij een extra dimensie bij. Want sinds ik verhuisd ben, loop ik er met net zoveel culinaire gretigheid als Susanna rond. Ik herontdekte oude bekende ingrediënten, maar zag ook een heel scala aan ingrediënten waarvan ik zeker wist dat ik ze er niet eerder zag. Hongerig en hebberig werd ik er van. Wat geeft het veel plezier om met hernieuwe ogen naar zo’n vertrouwde wereld te kunnen kijken! 
Maar ik werd er ook een beetje droevig van. Zoveel kookinspiratie heb ik nu echt niet op een steenworp afstand van mijn huis. Wat heb ik gelijk gekregen, zeg!

Tijdens ons rondje Lombok kocht ik onder andere gedroogde Iraanse citroenen (hierom!), Turkse appelthee, bloedsinaasappels, en een paar benodigde ingrediënten voor een cateringklus, waaronder een pakket met bladerdeeg. Handig voor de quiches die ik zou gaan maken.
Het bleken grote ronde vellen – ik begin te begrijpen waarom er zoveel van de grote ronde schalen verkocht worden – van een dun soort (Mexicaanse) tortilladeeg te zijn. Dun, breekbaar en eigenlijk onhandelbaar. Ik belegde mijn quichevorm er met een dubbele laag in, en dat werkte wonderwel.  Als je maar voorzichtig te werk gaat. Het dunne deeg is minder overheersend en laat de vulling de hoofdrol spelen.

Eén van de 6 quiches die ik maakte was deze quiche met peer en blauwe kaas. Hiervoor kan je natuurlijk ook gewoon bladerdeeg of ander deeg voor hartige taart gebruiken!

Quiche van peer en blauwe kaas
Voor een kleintje met doorsnede ca. 12 cm

* 1 peer
* 1 ei
* ca 25 gr milde blauwschimmelkaas
* 2 el crème fraîche
* peper en zout

Leg een vel bakpapier in je quichevorm, of vet deze in. Bekleed de quichevorm met het deeg.
Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in heel kleine stukjes.
Klop het ei los. Prak de blauwe kaas met een vork los. Meng ei, kaas en crème fraîche goed door elkaar. Voeg de peren toe en breng op smaak met peper en wat zout.
Doe dit mengsel in de quichevorm en bak in ca. 30 minuten in een oven van 180 graden af.

Zo’n kleine quiche is een heerlijk lunchgerecht voor 1 persoon. Wil je ‘m met meer mensen delen – en hij is het waard!, maak dan een grote. Gebruik hiervoor 3 peren, 4 eieren, ongeveer 125 gram blauwschimmelkaas en het hele kuipje crème fraîche (125 ml).

.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn