Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 12 2007, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

kruidenboter

Vorige week reageerde Ingrid op mijn ontdekking van een half jaar geleden dat gerookte knoflook inderdaad niet anders smaakt dan ‘gewone’ knoflook. Het grote verschil is dat de gerookte knoflook langer houdbaar is en dat je de rookgeur alleen ruikt ‘aan de bol’, en dus niet aan en in de tenen. Om dit zeker te weten maakt ik in april twee varianten kruidenboter: 1 met gerookte knoflook en 1 met ‘gewone’ knoflook, en inderdaad, het verschil proefte ik niet.
En door dit verhaal werd Ingrid nieuwsgierig naar mijn recept voor kruidenboter. En terecht, want ik krijg er vaak complimenten over van mensen die ‘m proeven ;-).
Ik doe het meestal ongeveer zo:

* 1 pakje lekkere roomboter
* 1 of 2 tenen knoflook, naar eigen smaak
* 1 el citroensap
* 1 tl korianderzaad (ketoembar), 1/2 tl komijnpoeder (djienten), 1/2 tl paprikapoeder, peper en zout
* lekker veel verse bladpeterselie en verse bieslook (ca 2 el elk)

Pers de teen/tenen knoflook of hak ze fijn.
Meng de boter met de knoflook, het citroensap, de kruiden en specerijen. Dat kan met een vork maar ook met een mixer of keukenmachine.
Let op: de hoeveelheden zijn bij benadering, ik strooi op gevoel en – na al die jaren – ervaring. En soms verdwijnt er ook verse tijm, wat lavendel en/of andere verse groene kruiden in deze kruidenboter.

Inderdaad, mijn kruidenboter ziet er een beetje uit als ‘een omgevallen kruidenkastje’, en zo is ze ook ontstaan, maar dat maakt ‘m wel lekker pittig van smaak.

2 reacties

  1. Karin
    12/09/2007

    Hmmm, de volgende keer dat ik kruidenboter maak, ga ik het eens op deze manier proberen. Tot nu toe gebruik ik een (lekkere) luie mix van het Blauwe Huis en doe daar zelf (citroen)zout bij.

  2. eediete
    12/10/2007

    met kruidenboter is het voor mij juist allemaal begonnen. ik kan me nog goed herinneren dat een vriendin eens zei dat zij dat altijd zelf maakte, en daarmee ging er een wereld voor me open!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn