Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 01 2013, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Onderwerpen:

, ,

In cider gestoofde spruiten met verse worst

Je hebt cider en je hebt .. , nou ja, geen-cider. Ik zal het maar direct bekennen, ik gebruikte dat laatste spul. Gemaakt in een grote fabriek waar naast de lijn een klein kratje met appels moest staan. Natuurlijk had ik liever ambachtelijk gebrouwde cider gehad. Van geperste appels die in houten vaten hebben mogen gisten tot een heerlijke, bubbelende, alcoholische lekkernij. De smoes? Op het laatste moment kerstboodschappen doen en dan pas bedenken dat je iets met cider wilt. En dan ben je aangewezen op de supermarkt.
Buiten het aankoopadres had ik overigens nog meer aanwijzingen dat ik niet het echte spul had. Die stonden op de ingrediëntendeclaratie. Water zat er in. En appelsap van geconcentreerd appelsap op. Verder lezen hoeft eigenlijk niet, maar laat me volledig zijn: glucosesiroop, voedingszuur, appelzuur, glucose-fructosesiroop, antioxidant: zwaveldioxide en de kleurstoffen cochenille en gebrande suiker zitten er in. Ingrediënten die Franse ciderboeren in Normandië net zo min als ik zullen herkennen.


Om in stijl te blijven, gebruikte ik de cider ook niet in het kerstmenu. Weggooien is zonde, en terwijl ik bovenstaande twitterde, kwam het idee bovendrijven. Het was een gok, en niet iedereen met wie ik over dit idee twitterde, leek het een goed plan. En dan had ik nog niet eens verklapt dat ik eigenlijk een flesje Strongbow bedoelde, maar over het idee om cider en spruiten te combineren. Gelukkig kon ik later die avond uitsluitsel geven: dit is met afstand het lekkerste spruitjesgerecht dat ik ken.
 

Een volgende keer maak ik dit zeker met cider van Pomme d’Or of Cider Cider. Ik verwacht dat het er nog lekkerder van zal worden, maar hoor graag of dit ook echt zo is. Ben je me voor, laat dan gerust weten wat je ervan vond. En dat vind ik ook leuk als je het recept uitprobeert met dezelfde cider als ik, hoor!

 In cider gestoofde spruiten met verse worst

* 1 ui
* boter of olijfolie
* 50 gr servelaat (Stegeman)
* 200 gr verse worst
* 500 gr spruiten
* 1,5 dl ‘cider’

Pel en snipper de ui. Verhit een klein beetje olie in een stoofpan. Bak daarin de ui met de fijngesneden cervelaat.
Snijd intussen de worst in plakjes en bak deze mee, zodra de cervelaat een krokant randje krijgt. Bak de worst aan alle kanten lichtbruin.
Maak de spruiten schoon (halveer evt de grote) en bak ze ook even mee. Houd dus het vuur de hele tijd hoog. Ook de spruiten mogen een mooi bruin randje krijgen.
Blus nu af met de cider en roer eventuele aanbaksels los van de bodem.
Laat met deksel op de pan zachtjes garen tot de spruiten gaar naar wens zijn.
Mijn kleine spruiten hadden niet veel nodig om snotterzacht te worden. En dat was eigenlijk best lekker, omdat de cider er goed in kon trekken.

Lekker met aardappelpuree.

.

2 reacties

 1. Johanneke
  01/23/2013

  hoi Edith, waarom van die sceptici? Spruitjes en appel doen het goed samen. Bij mij belandt de niet-cider ook in de keuken. Ooit gekocht om in de zomer te drinken, maar dat komt er dan toch. jet van. Bv. in een roomsaus met ui, hazelnoot en appel voor bij varkenshaas (en spruitjes). Moet ik toch binnenkort weer eens maken, zie dat ik daar nog niet over geblogd heb.

  Johanneke

  • Edith
   01/24/2013

   Hmme, lekker idee, van dat roomsausje.
   En die sceptici, nou ja, het was er maar 1, die dacht dat het zuur in de cider niet zo bij de spruiten zou passen, als ik het me goed herinner. Inmiddels met een van de cidermensen die ik in het blogje noem getwitterd en hij suggereerde de combinatie cider-zuurkool. Eigenlijk alles dus, dat ook lekker met appel is. ;-)

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn