Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 31 12 2012, en geplaatst in de categorie ~ oven.

Onderwerpen:

, , , , , , , ,

Quiche van spitskool, gedroogde nectarines en feta

Wat ik die avond zou eten? Meestal weet ik dat zo vroeg op de dag nog niet. Maar toen de studenten journalistiek mij’s ochtends in mijn keuken en achter mijn pc kwamen interviewen, wist ik het voor de verandering al wel. Die avond zou ik de laatste les van mijn kookcursus Kooktechnieken voor culi’s geven en dat betekent meestal dat ik iets eenvoudigs eet. Een klein restje uit de vriezer, of iets dergelijks.
Deze keer zou ook mijn vinoloog, Willem Hellevoort, mee-eten, dus maakte ik een quiche met spitskool. Omdat zo’n kleffe natte quichebodem niet handig is om mee te nemen, bakte ik de bodem van bladerdeeg blind voor (zie TiP hieronder). Dat is wel iets meer werk, maar dat weegt niet op tegen een stevige en niet-zompige bodem. Ook door wat paneermeel over de bodem te strooien blijft deze wat krokanter. Het paneermeel neemt het vocht op, dat anders in de bodem zou zijn getrokken. Om zeker te zijn deed ik beide.

Quiche van spitskool, gedroogde nectarines en feta

* 8 gedroogde nectarines (of perzikken of abrikozen)
* 5 blaadjes bladerdeeg
* 1 uitje
* klont boter of scheutje olijfolie, plus extra om in te vetten
* 1/3 spitskool
* 1 tl venkelzaad
* paar korrel grof (zee)zout
* scheutje witte wijn (ca 0,5 dl)
* 1/6 blokje paddenstoelenbouillon (of groentenbouillon)
* 4 eieren
* 125 gr feta
* ca. 6 el paneermeel

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Wel de nectarines in een mok heet water.
Laat de bladerdeeg ontdooien. Bak de bodem blind voor, zie hieronder bij TiP.
Pel en snipper intussen de ui en bak deze glazig in de boter/olie.
Snij de spitskool in de lengte in parten en vervolgens in de breedte in dunne repen (max 1 cm).
Bak de spitskool mee met de ui. Roer regelmatig om.
Vijzel het venkelzaad met een paar korrels grof zout fijn en roer door de spitskool.
Blus af met de witte wijn, als de spitskool iets geslonken is. Laat de wijn volledig inkoken, terwijl je af en toe roert om aanbakken te voorkomen.
Meng dan het paddenstoelenbouillonblokje met het hete welwater van de nectarines en giet dit bij de spitskool. Snijd  de gewelde nectarines in heel kleine stukjes en voeg ze toe aan de spitskool.
Breng aan de kook en laat daarna op laag vuur de spitskool smoren tot het gaar genoeg naar jouw zin is. (Duurt 15 tot 20 minuten en probeer in die tijd al het vocht te laten verdampen.)
Klop de eieren los en meng de verbrokkelde feta erdoorheen.
Breng het spitskoolmengsel evt. nog extra op smaak met wat peper (zout hoeft niet persé, de feta is al zout genoeg) en meng het eimengsel erdoor. Als het mengsel nog wat nat is, kan je er twee eetlepels paneermeel doorheen roeren.
Strooi zoveel paneermeel (ca. 4 eetlepels) over de voorgebakken bladerdeeg dat deze met een dun laagje bedekt is. Vul af met het spitskool-eimengsel en leg eventueel nog wat overgebleven bladerdeeg in reepjes over de vulling.
Bak de quiche in 30 minuten af in de oven. Als de quiche na 20 minuten al mooi gekleurd is, maar nog niet gaar, bedek ‘m dan met een stuk aluminiumfolie.

TiP: Blind bakken is niets meer dan het voorbakken van de bodem, vóór je de vulling erin doet. Het is wat extra werk, waardoor je iets langer met het recept bezig bent. Maar het voordeel is dat de bodem krokanter wordt en niet zo klef. En intussen kan je gewoon je vulling afmaken en deze – als je tijd over hebt – iets laten afkoelen, hetgeen ook beter is voor de bodem.
Hoe bak je dan blind? Vet een ronde springvorm of rechthoekige cakevorm in, of bebloem deze als hij van siliconen gemaakt is. Bedek de vorm met de bladerdeeg. Bedek het bladerdeeg met een vel bakpapier en vul deze op met gedroogde linzen, erwten of rijst. Bak de bladerdeeg in 15 minuten in de oven voor een deel gaar. Dit is blindbakken. Vervolgens verwijder je het vel bakpapier en de vulling, waarna je de echte vulling in de vorm doet en de quiche vervolgens afbakt.
[De zogeheten steunvulling kan je niet meer eten, maar wel andere keren bij het blindbakken bewaren. Doe ze in een zakje of een trommel en bewaar ze bij je ovenschalen.]

..

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn