Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 16 12 2012, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, , , , ,

Japanse omelet met noedels en groenten in pruimensaus

In mijn ouderlijk huis aten we ongeveer eens in de twee weken vegetarisch. Zonder dat overigens zo te noemen. Het was het enige gerecht waarvan we al bij het ontbijt wisten dat we dat gingen eten. Dan zette mijn moeder een pak diepvriesspinazie in haar tupperware lekbak met deksel klaar op het aanrecht. En ik was blij. Die opgewarmde spinazie werd vergezeld door gekookte aardappels en een omelet. Het was een van mijn kinderfavorieten. – Wees gerust, op 1 stond heus patat met kip en appelmoes. –

Ik moest er weer aan denken toen ik een Japanse omelet aan het maken was ter voorbereiding op de workshop sushi die ik voor mijn studenten gaf. In plaats van de omelet zoals we die hier kennen, bestaat deze uit allerlei laagjes. Leuk om eens te maken.
Het deel van de omelet dat ik overhield, sneed ik in reepjes en at ik met noedels en groenten in pruimensaus.

Japanse omelet met noedels en groenten in pruimensaus

* 4 eieren
* 1 el (Japanse) sojasaus
* 1 uitje
* kleine winterpeen
* halve Chinese kool (maak dit met de andere helft)
* 6 el pruimensaus (flesje, toko)
* half pakje udon-noedels

Japanse omelet
Klop de eieren los, maar niet luchtig, met een eetlepel sojasaus.
Verhit 1 eetlepel neutrale plantaardige olie in een koekenpan en giet hierin een heel dun laagje van het eiermengsel. Zodra de bovenkant bijna gestold is, vouw je de omelet dubbel.
Laat de omelet in de pan liggen en giet ernaast weer wat van het eiermengsel. Til de omelet voorzichtig iets op en draai met je pan zodat ook onder de omelet wat ei komt. Laat stollen en vouw de nieuwe laag over de omelet. Ga zo door tot al het ei op is. Op deze manier ontstaan er allemaal laagjes ei.

Groenten in pruimensaus met noedels
Snipper intussen de ui en bak het op halfhoog vuur tot de ui glazig ziet.
Schil of schrap de winterpeen en snijd deze in de lengte in vieren en vervolgens in dunne stukjes. Bak mee met de ui. Voeg ook twee eetlepels van de pruimensaus toe en een klein scheutje water. Roer goed door elkaar en laat de groenten met een deksel op de pan garen (ca 10 minuten).
Verwijder eventueel de lelijke (delen van de) bladeren van de chinese kool en was de kool. Snijd de dikke nerven in ringen van een halve centimeter en daar waar er meer blad zit, in hele centimeters.
Doe de kool in de pan, zodra de wortel beetgaar is. Zet het vuur weer wat hoger.
Laat de noedels wellen zoals op de verpakking staat aangegeven.
Roer, als de kool gaar genoeg is naar je zin, de laatste eetlepels pruimensaus erdoor en breng op smaak met peper en zout (of nog wat sojasaus).
Snijd de omelet in reepjes en roer deze met de gare noedels door het groentegerecht.

Garneer eventueel nog met wat gehakte korianderblad of peterselie.

.

2 reacties

  1. Elsa
    12/16/2012

    Klinkt erg lekker

    • Edith
      12/16/2012

      Was het ook! Anders zou het ook niet online mogen komen…

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn