Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 11 2007, en geplaatst in de categorie recensies.

eten enzo bij Janneke

eten enzoWat zou jij doen als je een uitnodiging in je digitale bus krijgt die gericht is aan “de leukste 25 kookbloggers van Nederland (en België) – en volgens 0ns hoor jij daar bij”? En je houdt er nog een kookboek aan over ook? Je zou gaan! En dat deed ik ook. Gisteravond was ik rond 6 uur welkom bij Janneke Vreugdenhil, van de column/weblog koken etc in NRCnext, thuis. Uit haar column/blog en de reacties hierop van ons allemaal heeft ze een kookboek ‘eten enzo’ samengesteld en gisterdavond kreeg Janneke officieel (officeus had ze het boek al eerder in kunnen bladeren) uit handen van haar uitgever. En wij, de 25ste leukste foodbloggers mochten daarbij zijn. De schrijvende pers en de rest van Nederland zijn a.s. maandag en dinsdag aan de beurt. Je zult begrijpen dat ik mij om al deze redenen zeer vereerd voelde.
En daarbij is het leuk om nu eens de gezichten achter die leuke Nederlandstalige blogs over lekker eten en drinken te zien. Want hoe zien Mevrouw en Meneer Gerritsen eruit, of MrOoijer, wat zou Meneer Wateetons in het dagelijks leven doen en wie is die Ronald die achter de nieuwtjesblog zestz zit? En daarbij was mijn vraag: wie zouden er eigenlijk allemaal zijn uitgenodigd? Komt Janneke d’r top 25 overeen met de mijne? Helaas hebben enkele genodigden verstek moeten laten gaan, dus daarop zal ik geen antwoord meer krijgen. Maar de mensen die er waren vertegenwoordigden in elk geval wel de blogs die ik probeer te volgen, zo goed en zo kwaad als dat kan. En dat maakte het contactleggen ook wel makkelijk, je ‘kent’ elkaar tenslotte al een beetje en je weet zeker dat je een gemeenschappelijke interesse hebt. Verhalen achter de schermen, nieuwe initiatieven (al dan niet realistisch) en natuurlijk ervaringen in en om de keuken werden besproken.
Om het ijs nog wat meer te breken interviewde de bij het boek betrokken redacteur van NRCnext Remmelt iedereen over hun eigen blog. Met de billen bloot over bezoekersaantallen, het gerecht waarop je het meest gevonden wordt en (het allerergste) hoeveel tijd je eigenlijk steekt in je blog. Op die laatste vraag kreeg hij erg vaak de reactie: het liefste zou ik in de laagste categorie zitten, maar eigenlijk zit ik in de tweede (3,5 tot 7,5 uur, als ik het me goed herinnner). Voor bijna alle genodigden is hun blog een leuke tijdsvulling waar ze financieel niet wijzer van worden. Tot verrassing van Remmelt had zelfs lang niet iedereen die Google-reclames – om dan tenminste de hostingskosten eruit te halen – op z’n blog staan.
Naast een gezellige avond vol leuke gesprekken kregen we bij Janneke ook heerlijk te eten. Bij binnenkomst (de deur is open, loop maar gewoon je neus achterna) stonden al twee gigantische schalen antipasti op ons te wachten. Later kregen we soep, penne radicchio, zoete dolce toe en de liefhebbers sloten de avond af met een espresso.
Op mijn vraag of Janneke zich nu wat meer een foodblogger vond dan in de tijd dat ze een week lang aandacht besteedde aan dit fenomeen (en daarbij mijn site besprak), probeerde ze eerst de vraag te omzeilen. Want wat is bloggen? Toen minister van eten en drinken Ellen en ik daarop antwoordden dat de interactie met je lezers je toch een echte blogger maken, gaf ze grif toe dan zichzelf foodblogger te noemen. Ondanks dat ze iedere dag met een krantendeadline moet werken.
En het boek? Dat ga ik dit weekend eens op mijn gemakje bekijken (lees hier maar na). Het ziet er in elk geval indrukwekkend uit met maar liefst vier leeslinten, ongelijke paginagroottes en uitscheurbare boodschappenlijstjes.

1 reactie

  1. […] En dus is het extra leuk als je een uitnodiging krijgt om eens een paar foodbloggers te ontmoeten. Eerder zag ik al eens een paar bloggende culi’s in real life en dat was bijzonder leuk. Je kent elkaar tenslotte al een beetje en je hebt altijd wel een onderwerp om over te praten: eten en koken! En gisteravond kreeg ik de gelegenheid om weer wat nieuwe gezichten achter blogs te zien. […]

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn