Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 10 2007, en geplaatst in de categorie ~ aardappel.

kruiden en wijn-zuurkool

Dit gerecht moest ik echt direct opschrijven, al is het alleen maar zodat ik het zelf nog eens kan maken. Vanwege het grijze weer had ik zin in een zuurkoolstamppot. Meestal zorg ik voor een zoetje in het gerecht, maar daar stond mijn hoofd niet zo naar. En dus werd het een a la minute verzonnen kruiden-wijn-zuurkool. En pas tijdens het eten ontdekte hoe lekker het was geworden.

* 250 gr zuurkool
* 600 gr aardappelen, 1 klein uitje, 1 teen knoflook
* 50 gr (gerookt) spek
* olijfolie, 2 dl witte wijn, scheutje melk, klontje boter
* laurierblad, 1 kruidnagel, 3 jeneverbessen, peper en zout

Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze krokant in een koekenpan met een dikke bodem.
Schil de aardappelen en kook ze op gebruikelijke wijze gaar.
Haal de spekjes uit de pan, leg ze apart, veeg de pan met een stukje keukenrol school en verwarm de olijfolie erin.
Fruit daarin zachtjes de ui en als deze glazig ziet, voeg je de fijngesneden of geperste knoflook toe.
Prik de kruidnagel door het laurierblad en plet de jenerbessen ietwat.
Voeg de zuurkool en alle specerijen aan de uien toe, blus af en laat ongeveer een kwartiertje sudderen.
Haal de aardappelen door een aardappelzeef of stamp ze fijn en meng de verwarmde melk en boter erdoor. En voeg tot slot de spekjes en de zuurkool (zonder de kruiden!) door de puree. Breng naar wens op smaak met peper en zout.

Lekker met een goede rookworst.

3 reacties

  1. GJR
    04/01/2010

    Ik zie niet wat hier nu zo nieuw aan is. Laurier, jeneverbessen en kruidnagel zijn klassieke toevoegingen die bij veel oma’s in de keuken gewoon werden toegepast.

  2. Edith
    04/06/2010

    Voor mij was het toen nieuw, GJR, vandaar dat ik het het opschrijven waard vond!

  3. Es
    09/12/2011

    Grappig, dit recept lijkt wel op de zuurkool zoals ik hem meestal maak. Ach, die wijn maak ik me niet zo druk om. De alcohol verdampt toch. Ik ga deze ook eens proberen. Dank!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn