Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 30 08 2007, en geplaatst in de categorie geproefd en getest.

vreemde vrucht

In mijn wijkje Lombok in Utrecht zijn veel groenteboeren. Het merendeel houdt zich bij het bekende assortiment en wijkt daar maar heel af en toe vanaf. Maar dat zijn wel de momenten waarop je leuke vondsten kunt doen.
Zoals deze! De winkeldame vertelde mij dat dit een mini-meloen was. De groene grillige en gebobbelde schil om de vrucht kon gewoon gegeten worden, in tegenstelling tot een gewone meloen. Dat maakte nieuwsgierig, dus na een foto te hebben gemaakt sneed ik ‘m aan en wel voor een heus proefpanel. Van binnen is de vrucht heel lichtgroen, een beetje de kleur van de achtergrond van deze weblog. In het midden zat een grote zaadlijst met platte zachte (eetbare) zaden, zoals bij een courgette of komkommer.

turkse komkommer

De geur deed ons ook direct aan komkommer denken. De structuur van dit stuk fruit zat volgens ons tussen courgette en komkommer in, maar had ook iets van een wortel. Het was een beetje droog als een courgette en knapperig als komkommer. Daarbij was de smaak wel iets zoeter als deze beide vruchten, waarbij 2 van de 3 leden van het proefpanel een klein ‘pittig’ of ‘bitter’ bijsmaakje ontdekten. De meningen over wat het nu precies was, liepen helaas wel uiteen. Maar meloen, dat konden we er toch niet in ontdekken. Dus dat ben ik nog even gaan navragen. De winkelheer noemde het een Turkse komkommer en dat vond ik een stuk aannemelijker. Je kunt ‘m zo rauw eten, of met wat zout, en deze vrucht wordt vaak in zuur ingemaakt, vertelde hij erbij.
Alledrie vonden we het wel een lekkere vrucht en het leek ons een ideaal stuk fruit om lekker weg te knagen tijdens lange uren achter een computer. En je krijgt er minder snel het opgeblazen gevoel van dat je wel van teveel komkommer krijgt. Blurp!

2 reacties

  1. Martine
    09/23/2007

    De getoonde vrucht heb ik hier nog niet gesignaleerd, maar tegen het ‘nagenieten’ van komkommer rasp ik vaak wat zure appel mee. Erg lekker om dan aan te maken met ciderazijn, munt en een bewijsje kruidnagel of piment.

  2. eediete
    10/01/2007

    leuke tip, Martine, van het meeraspen van een zure appel met komkommer. ik ga ‘m binnenkort zeker eens uitproberen!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn