Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 30 08 2007, en geplaatst in de categorie tips, truuks & weetjes.

verse hazelnoten

groot handboek kokenAfgelopen week stelde Ria een vraag over hazelnoten. Ik had ze al bij de groenteboer vers zien liggen, dus dat betekent dat ze in het seizoen zijn. Ria zocht een boek met informatie over hoe je verse hazelnoten moet behandelen. En ik heb dat boek! Ook voor mijn verjaardag gekregen en het heet: Groot Handboek Koken: kooktechnieken van A tot Z. Dat belooft veel, maar dat wordt ook waargemaakt! Ik heb nog niet iets willen weten en dat niet in het boek teruggevonden. Okay, in makkelijker Nederlands: ik vond er alles wat ik wilde weten, tot nu toe. Het boek geeft geen uitleg over waarom je sommige dingen doet, maar de beschrijving van wat je moet doen is duidelijk en de tips zijn goed. Naast groenten, vis, fruit, noten, zuidvruchten, zuivel, vlees, gevogelte en wild, en kruiden en specerijen worden ook sauzen en pasta’s om zelf te maken besproken.

Maar nu de hazelnoten. Op pagina 98 wordt beschreven hoe je ze het beste kunt ‘kraken’, want de buitenste schil is te hard om te eten. Deze kraak je eerst met tang. En dan heeft de noot nog een bruin schilletje. Deze kan je ook verwijderen. Leg de hazelnoten losjes op een bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden tot de bruine schillen openbarsten en laat ze dan wat afkoelen op een theedoek. Neem dan iedere keer een paar noten in een doek en wrijf ze langs elkaar tot de velletjes loslaten.
En verwerk het overgebleven eetbare binnenste volgens je recept in een lekkere taart ofzo (suggesties zijn hieronder welkom)! Of tot hazelnootpasta. Wie weet daar een recept van?

Claudia Lenz & Claudia Bruckmann: Groot handboek koken: kooktechnieken van A tot Z. isbn 9044714449

update: dit bericht klopt niet helemaal, vandaar de doorhalingen en nieuwe cursieve tekst. Kijk ook even hier.

63 reacties

 1. Jurgen
  08/30/2007

  Deze week ontdekte ik een zwaarbeladen hazelnotenstruik achter ons huis. Heb dus ook veel verse hazelnoten. Ik neem aan dat de noten eerst gekraakt moeten worden voor het roosteren. Veel werk voor de kleine hazelnoten die ik heb. Staan er tips voor het grootschalig kraken van noten in je boek?

 2. eediete
  08/30/2007

  dit is de tip! je hoeft ze niet eerst te kraken. juist door ze in hun geheel te roosteren, kraakt de schil kapot, waarna je deze echt verwijderd door ze met een paar tegelijk in een doek langs elkaar te wrijven. ik zal het berichtje even aanpassen, want het is nu niet echt duidelijk.

  • Ger
   09/05/2014

   Beste eedieten,

   Hoelang meoten de Hazelnoten met de harde buitenkern in de oven voor je ze kunt kraken

   Grt Ger

   • Edith
    09/09/2014

    Dag Ger,
    Je moet de noten eerst kraken en om het dunne bruine vliesje te verwijderen, kan je ze kort roosteren in de oven. De harde buitenkant kan je er dus alleen vanaf halen door ze te kraken!
    Succes ermee.

 3. Jurgen
  08/31/2007

  Aha!

 4. Arno
  08/31/2007

  Net op een andere website gevonden:

  Recept voor hazelnootpasta:

  100 gram fijn gemalen hazelnoten mengen met 6 eetlepels water en
  50 gram gesmolten boter. Na het mengen laten opstijven et voila, pasta!

  Eventueel een paar schepjes cacao/poeder toevoegen.

  Eet smakelijk(en gezond)!

 5. marjan
  09/01/2007

  heb net van mijn broer, een bak hazelnoten gekregen, heeft ie vanmiddag uit het bos gehaald. ze zijn nog ggroen/bruin van kleur. maar zo kun je ze niet eten. moet ik ze laten drogen, en worden ze dan bruin?. en later moet ik ze roosteren?. kan iemand mij precies vertellen, wat ik nu moet doen? misschien vind je mij een sukkeltje? ….marjan

 6. Lien
  09/02/2007

  dat roosteren is toch alleen om de bruine velletjes/schilletjes eraf te halen, zodat je blanke hazelnoten krijgt (dat gaat idd prima en doe ik altijd al zo). Maar de échte harde buitenkant kraak je volgens mij niet in de oven hoor, dan moet je toch met een hamer of notenkraker aan de gang. Volgens mij bedoelt Jurgen dat als ik het goed heb.

 7. Gemma
  09/06/2007

  Ik heb gisteren de hazelnoten uit eigen tuin gekraakt. Je kunt de noten in zijn geheel in de oven doen, maar pas op: net te lang kunnen de noten je als popcorn om de oren schieten (en ze ontploffen dan ook echt). De inheemse variant die bij ons groeit heeft een zeer taaie schil en de truuk met de oven werkte uiteindelijk alleen voor het branden. Uiteindelijk heb ik de ouderwetse notenkraker gehanteerd om de in de schil geroosterde hazelnoten te kraken. Maar het uiteindelijke resultaat – huisgemaakte hazelnotenpasta – is verbluffend! De vliesjes kun je overigens na het branden laten zitten, geeft een mooie kleur en het wordt er niet bitter door.

  – 100 gr hazelnoten, geroosterd en fijn gemalen
  – 75 gr cacao
  – 100 gr suiker
  – 50 gr boter
  – 6-7 el water

 8. Daphne
  09/07/2007

  Hoe lang moeten ze ongeveer in de oven dan? wil graag hazelnoten roosteren, maar als ze gaan ontploffen.. durf ik niet zo goed in de oven van m’n moeder…

 9. anja
  09/08/2007

  kan het nu wel of niet in de oven?
  toen ik het de eerste keer las dacht ik roosteren in de pan, kan dat ook? met de buitenkant er nog aan (dus in het geheel?
  en heel veel noten op 1 bakblik en hoe warm moet de oven dan? gr anja en bedankt!

 10. anja
  09/08/2007

  kan het nu wel of niet in de oven?
  toen ik het de eerste keer las dacht ik roosteren in de pan, kan dat ook? met de buitenkant er nog aan (dus in het geheel?
  en heel veel noten op 1 bakblik en hoe warm moet de oven dan? gr anja en bedankt

 11. tiny van doeusm
  09/09/2007

  Ik had 400 gram hazelnoten nodig voor een taart, dus leek mij de tip om ze in de oven te laten openspringen erg nuttig! Maar wat ik verkeerd gedaan heb weet ik niet: de oven op 200 graden, noten losjes op bakblik en maar wachten op de dingen die komen gaan. Er is er niet één open gesprongen, maar ze zijn wel allemaal verbrand, ook de binnenkant (dus de echte vrucht)!! Zonde van het rapen en de moeite en de noten – geen echt goeie tip dus!!

 12. tiny van doeusm
  09/09/2007

  9 september 2007 : 13:51 Ik had 400 gram hazelnoten nodig voor een taart, dus leek mij de tip om ze in de oven te laten openspringen erg nuttig! Maar wat ik verkeerd gedaan heb weet ik niet: de oven op 200 graden, noten losjes op bakblik en maar wachten op de dingen die komen gaan. Er is er niet één open gesprongen, maar ze zijn wel allemaal verbrand, ook de binnenkant (dus de echte vrucht)!! Zonde van het rapen en de moeite en de noten – geen echt goeie tip dus!!

 13. Gino
  09/10/2007

  Ik woon in België (ardennen) en ik heb ook geen enkel idee hoe en wat met hazelnoten. Mijn vraag is of ze nu (groen dus) kunnen geplukt worden en hoelang ze eventueel moeten drogen.

 14. Sandra
  09/14/2007

  Hoe lang moet je de hazelnoten branden? Je legt ze neem ik aan gewoon op een bakblik met bakpapier?

  groet,
  Sandra

 15. herman van der ven
  09/15/2007

  heb deze week ook een soort “nutella” gemaakt
  heb de noten ( 100 gr )na het ontbolsteren geroosterd in een droge koekepan
  nadat ik ze met een wiegemes had “verbrijzeld”
  dan ze in de keukenrobot vermalen
  en gemengd met een verwarmd “papje” van
  geconcentreerde melk ( 100 ml )
  50 gr suiker
  35 gr zeer pure ( 90% cacao ) chocolade
  en daarna nog melk toevoegen tot het smeuig genoeg is

  net niet zoet genoeg dus ik zal een volgende keer iets meer suiker nemen

  het nadeel van melk is de beperkte houdbaarheid
  misschien toch proberen met water en boter

  ik ben nu aan het testen of ik de “velletjes” die niet echt storend waren , er kan afkrijgen mits wat tijd in de oven

  herman

 16. Ingrid
  09/15/2007

  Hoe lang moeten de hazelnoten dan in de oven?
  Ik heb geen zin in pophazels! Haha
  Ben erg benieuwd naar de hazelnootpasta, de pot Nutela is net op!

 17. Otto
  09/20/2007

  Halo,
  Ik maak al jaren zelf wijn van druiven en allerlij andere vruchten
  uit de tuin en nederlandse natuur ,ook heb ik ontdekt dat als je
  gebrande hazelnoten aan de rode most(wijn in wording) toe voegd je een echte noten smaak krijgt ik experimenteer nog wel met de hoeveel heid noten .
  Ik doe nu op 10 L wijn 500 gr gepelde noten dit was best goed
  maar het aankomend seizoen doe ik er 750 gr bij
  ik hoop dat een ander hier ook wat aan hebt succes
  HG Otto

 18. Twompie
  09/23/2007

  Hoi,

  Ik heb vandaag hoopvol mijn hazelnoten in de oven gelegd op 200ş, maar ze zijn helaas niet opengesprongen. Wel een beetje verbrand en evengoed moet ik ze nog met veel moeite kraken. Pech dus.

  Van de week – als ik voldoende noten gekraakt heb – ga ik de hazelnootpasta maken. Ik verheug mij er nu al op!

 19. Hanny
  09/24/2007

  Je hoeft verse hazelnoten helemaal niet te branden want je kunt ze ook gewoon kraken en opeten. Gezellige bezigheid op een herfstavond bij een boek of de televisie.

 20. piaboonstra
  09/29/2007

  hoi…
  kan ik de hazelnoten zo van de struik af in de oven doen,of moet eerst de bast eraf…sorry ik begrijp het niet helemaal!!!

 21. Gerard
  09/29/2007

  Ik heb het geprobeerd met noten van vorig en dit jaar. Dat geeft geen verschil. Het lukt mij niet. Of ze zijn zwart of nog bruin en dan krijg je ze niet kapot.
  Heb al verschillende tijden geprobeerd, maar ben er nog niet uit.
  De noten lagen in een metalen bakblik met 200 graden in een heteluchtoven.

 22. Wil Zandvliet
  09/30/2007

  Als je veel hazelnoten hebt en niet weet wat je er mee moet doen, weet ik een adres waar de noten uitermate hartelijk in ontvangst worden genomen: bij Stichting AAP in Almere. Voor de apen zijn hazelnoten een tractatie. En als je dan toch langs gaat, kijk dan even naar de apen op de apeneilanden die daar van hun pensioen aan het genieten zijn.

 23. marjolein
  09/30/2007

  Volgens mij moeten de hazelnoten wel eerst gepeld / gekraakt worden en dan pas geroosterd , maar hoe lang en met welke temperatuur weet ik niet.
  Ze verbranden erg snel en smaken dan niet meer zo lekker . Hoe doen de kwekers dat?

  • Annemarie
   09/20/2015

   Ik doe eerst de hazelnoten blancheren in kokend water, een paar minuten, dan kun je de buitenste harde schil gemakkelijker kraken. Daarna gaan ze op een bakpapier in een bakblik of ovenschaal op een bakpapiertje, in het midden van de oven, op 180 graden, 8 tot 10 minuten. Na 8 minuten neem ik er een uit en proef die (wel eerst blazen) Als ik het goed vindt uitzien en smaken haal ik alles uit de oven, anders blijven ze er nog 2 minuten in . Succes!

 24. Marjolein
  09/30/2007

  Sorry , ben computer-leek .
  Volgens mij moeten wel de hazelnoten eerst gekraakt/gepeld worden en daarna geroosterd maar ik weet niet op welke temperatuur dit moet . Ze verbranden erg snel en zijn dan niet meer zo lekker

 25. jac
  10/01/2007

  Voor alle argeloze bezoekers: lees het bericht van vandaag met de excuses voor de verwarring op http://www.eediete.nl/keuken/?p=263

 26. eediete
  10/01/2007

  dank je jac! ik zal ook in dit bericht even verwijzen naar mijn nieuwste berichtje.

 27. Ollie B Bommel
  10/03/2007

  Gewoon 1 hand vol hazelnoten per keer op de marmer vloer leggen
  Dan voorzichtig met een kleine hamer elke noot een tik geven.
  het lijkt veel werk ,maar in werkelijkheid gaat het snel en veilig.

 28. mattanja
  10/19/2007

  ik heb hazelnoten geraapt en gedopt en 1,5 ons toe gevoegd aan een pak en klaar kruidcake, dat bestrooid met zonnebloem pitten (gepelde) bakken in de oven; verrukkelijk. gezond en weinig calorien.

 29. Julia
  10/20/2007

  Ik heb bij mijn opa en oma hazelnoten geraapt, en bijna allemaal gekraakt.Alleen we willen chocolade met hazelnoten maken. Maar als je ze inde oven doet, hoe lang moeten ze er dan in? en hoe zie je dat als ze klaar zijn? MOET je dat bruine velletje onder de schil verwijderen VOOR het roosteren of NA het roosteren? alvast bedankt!

 30. eediete
  10/21/2007

  eerst kraken (maar dat heb je al gedaan), dan in de oven roosteren om het bruine velletje te verwijderen. kijk ook even hier: http://www.eediete.nl/keuken/?p=263

 31. herman van der ven
  11/01/2007

  ik zet de oven tussen 175 en 200 ° en dan raap ik ze uit als het bruine velletje begint te scheuren/barsten – ongeveer een kwartier en wrijf ik het velletje eraf ( lukt niet altijd helemaal maar dat geeft niet )

  dan de ” witte hazelnoten ” ( 100 gr ) tot pasta vermalen
  ondertussen ( ongeveer zoals gemma schreef op 6 september )laat ik smelten :
  50 gr chocolade ( ik gebruik chocolade van 70% cacao )
  100 gr suiker ( ik gebruik fructose die wel meer zoet dan gewone suiker )
  een nootje boter en een nootje margarine
  en 6

 32. eediete
  11/06/2007

  klinkt lekker, herman!

 33. Z
  09/15/2008

  Niet van de struik halen! Pas als ze zelf op de grond vallen oprapen. Wat blijft hangen is niet rijp en meestal niet goed.

 34. Monique
  09/05/2009

  Ik ben m.b.v. deze site met hazelnoten in de weer geweest. Kraken deed ik met een hamer op een steen wat heel goed ging.
  Het velletje eraf krijgen was meer gedoe. Ik heb ze in de koekenpan geroosterd tot de vellen flink donker waren. Wel roeren anders poffen of verbranden ze. Als je ze eerst laat afkoelen en dan met je handen door de schaal graaft of enkele noten tussen je handen wrijft laten de vellen los, het als bij pinda’s. Maar makkelijk was het niet want er bleven vaak stukjes zitten. Ze ruiken door het roosteren al heerlijk.
  Met de deegroller heb ik de noten verkruimeld enverwerkt in een appeltaart en van een deel hazelnootpasta gemaakt. op 100 gr. noten 100 gr. boter smelten beetje suiker naar smaak erbij en evt. cacao. Zelf heb ik er een beetje melk en, i.p.v. cacao, witte chocolademelkpoeder (van vakantie meegenomen) doorheen gedaan.
  Mijn testpanel vond het in ieder geval lekker!

 35. Edith
  09/06/2009

  Hmm, lekker Monique! En bedankt voor het delen van je recept voor hazelnootpasta, dat wil ik ooit nog eens een keer zelf maken, dus dit komt mooi van pas!

 36. dirk
  09/13/2009

  kijk,zo leer ik weer wat
  ik heb ze wel,ns in de vensterbank in de zon laten drogen maar denk dat,t in de oven beter werkt

 37. Benny
  10/07/2009

  Te voorzichtig geweest?
  Heb m’n hazelnoten 12 minuten in de oven gehad (gasoven op stand 6 van 8); dat zette geen zoden aan de dijk dus nog 5 minuten op stand 7. Ze smaken een stuk beter (zeker niet verbrand) maar de volgende doe ik toch op een wat hogere temperatuur (zeker 12 minuten op stand 7). De schilletjes komen er ook niet makkelijk af maar volgens mij kun je die gewoon eten.
  Plukken – wat ik in jullie mails lees snap ik niet: je moet wel deskundig als een eekhoorn zijn om te weten of ze rijp zijn. Ik raap ze alleen maar. Nadeel is dat een deel verschimmeld / rot / leeg is (bij mij zo’n 10 % maar ik snoep ook wel eens een verse tussendoor).
  Vraagje: van verschimmelde pindas of cashew-noten kun je erg ziek worden; geld dat ook voor hazelnoten? (aflatoxine maar ik ben een leek).

 38. Edith
  10/08/2009

  Geen idee, Benny! Iemand anders?

 39. Benny
  10/10/2009

  “Bijna Geroosterd”
  Ik heb de gok maar gewaagd en de laatste (+- liter) hazelnootjes 15 minuten op stand 8 in de (gas-)oven geroosterd. En werkelijk: absoluut niet verbrand en veel lekkerder.
  De smaak is niet helemaal zoals verwacht maar dat is waarschijnlijk omdat ik hazelnoten alleen ken in combinatie met chocolade (‘t zal best 20 jaar geleden zijn maar toen was de Nuts een van m’n favouriete repen). Echter wel zo lekker dat ik moet oppassen ze niet achter elkaar op te eten. Eerst maar een recept zoeken voor hazelnoot-taart.
  Paar “studieresultaten:)”

  – Groene inhoud = niet rijp (krijg je bij plukken i.p.v. rapen). Als het schutblad nog aan de noot zit heb je hier grote kans op. Of je die nog kan roosteren weet ik niet want de mijne zijn allemaal geraapt.
  – Zwart poeder of helemaal leeg = kan opgegeten zijn door larve van sluipwesp; in enkele gevallen heb ik inderdaad een boorgaatje van een halve mm gevonden. Larve of wesp zelf ben ik niet tegengekomen.
  – Van 12 liter blijft na pellen ongeveer 3 liter over dus overschat je oogst niet
  – Een waterpomptang werkt 10 maal beter dan elke notenkraker die ik geprobeerd heb: ten eerste gaat ‘ie niet stuk en ten tweede kun je – door de lange armen – snel uitvinden waar hem beet te houden voor snel kraken en toch elke noot heel houden
  – Eerst een voorraad nootjes kraken en dan pas scheiden van de dop – wordt zo’n routine dat je gewoon het journaal of een speelfilm op TV kunt volgen (boek lezen wordt lastiger:)
  – M’n vraag over aflatoxine moet je maar vergeten: het komt vooral in de natte tropen voor, maar dan ook in verse melk, pindakaas en nog een hele rits producten. Allergie tegen pinda(-producten) gaat volgens de info op internet wel samen met allergie tegen allerlei soorten noten.

  Nu nog een emmer walnoten – die liggen nog te drogen. Hierbij wordt m’n studie hoe ik ze zo gaaf mogelijk (zonder kruim) uit de dop kan halen. Ook die ga ik roosteren.

 40. Benny
  12/09/2009

  Toen de walnoten . .

  (hebben ruim een maand op zolder staan drogen)
  Wat een werk om die te pellen – volgens jaar een betere truuk bedenken.

  En het eerste deel (was maar een handjevol) heb ik verknoeid: ik las ergens op internet dat roosteren in de magnetron net zo goed kan: dat moet dan een combi-magnetron (met oven) geweest zijn want de mijne leverde half smakeloze, half zwarte (leek wel teer) noten op.
  Weggegooid.
  Dus de rest maar weer in een degelijke ouderwetse gas-oven op maximale stand.

  Net als de hazelnoten 15 minuten gedaan en weer net zo goed gelukt (twee minuten extra had ook wel gekund maar dat durfde ik na m’n magnetron-experiment niet meer.

  Nu de gave helften (voor bezoek) van het kruim scheiden (wintervoer tuinvogels?) en ik ben net een prof.

  Echt mooi pellen kan ik ze nog niet maar voorzichtig overdwars gaat beter dan langs de naad (wederom met een combinatietang – klinkt wat simpel maar werkt toch het beste).

 41. Edith
  12/11/2009

  Goede tips, Benny. Nu moet ik op zoek naar walnoten, dus!

 42. Van Willigen
  06/07/2010

  Handige website met hazelnoot en andere noten recepten: http://www.aboutnuts.com/nl/recepten/find?q=hazelnoten

 43. harry Stel
  09/01/2010

  Heb net 2 kilo hazelnoten verzameld

 44. Edith
  09/02/2010

  Ik heb ook ontdekt dat de hazelaar van de buurman over mijn schutting hangt, dus ook ik heb dit jaar verse hazelnoten. Ik ben benieuwd!

 45. Anton
  09/12/2010

  Aan een ieder.
  Heb ook hazelnoten geplukt. Hier in het bos(je) bij het uitlaten van de hond. Moet ze wel plukken omdat de rijpe en nog groene in de omhulling anders tussen de brandenetels en oude takken enzo verdwijnen. Weet alles bij elkaar nog steeds niet wat ik met mijn noot- jes aan moet. Liggen momenteel in wat glazen schalen voor het raam te drogen. Ook de tips van de mederapers lopen mijlenver uiteen.
  Verwarring dus alom.
  Gegroet, Anton TLK.

 46. Benny
  09/19/2010

  Beste Anton en andere plukkers –
  Ik heb de luxe dat ik binnenkort weer de hazelnoten van de grond kan rapen – dan heb ik de ‘echte’. Van de boom geplukte hazelnoten zijn niet te pellen; sowieso smakeloos en hooguit geschikt voor iets als eikeltjes-soep.

  Bang voor brandnetels en takken? Bij het uitlaten van je hond gebruik je toch ook iets als een plastic-zakje?

  Voordat ik m’n hazelnoten laat drogen spoel ik ze af onder koud water in een vergiet; niet zozeer nodig maar met schone handen beginnen . .
  Excuus voor het mede-raper zijn en je verwarring vergroten maar welgemeend succes en groet,
  Benny

 47. kim
  09/20/2010

  Nu ben ik toch benieuwd als je nou geen oven hebt? Zou het dan in een magnetron oven kunnen? Tegenwoordig heeft namelijk bijna iedereen zo’n combi magnetron met oven functie maar kun je daar ook hazelnootjes in roosteren? of ja hoe dat ook weer heet

 48. Rene
  09/20/2010

  Hallo,

  Wij hebben ook een hazelaar in de tuin, en ik kraak ze altijd met de hamer: gewoon lekker hameren in de tuin op de tegels, en dan pel ik ze binnen aan tafel wel netjes af. Gaat vele malen sneller dan met een notenkraker. Overigens is 2010 een top-hazelnotenjaar!

  Plezier, René.

 49. Jaap
  09/27/2010

  Ik weet niet of deze tip al voorbij gekomen is, maar ik heb mijn hazelnoten gekraakt met een waterpomptang (geen combinatietang). De bek daarvan kun je zo instellen dat de schil net gekraakt wordt zonder al te veel beschadiging van de kern. De kraakhand in een werkhandschoen, noot in de bek, boven een bakje houden, andere hand er boven om wegspringen te voorkomen en later schillen en kernen scheiden.

 50. Marianne
  10/03/2010

  Ik ben razend enthousiast geworden van alle reacties. Ik ben zo blij te lezen dat er medeburgers bestaan die ook de moeite nemen om de schatten uit de natuur te waarderen en te gebruiken. Ik heb in een straat vlakbij waar ik woon de hazelnoten van de straat opgeraapt. Niemand anders lijkt er interesse in te hebben. Terwijl er heel veel mensen in die buurt wonen. Beter voor mij natuurlijk. Maar het zet me wel aan het denken. De boom staat in een plantsoen en de bewoners in het huis er naast lijken er ook niet om te geven. Het eten valt bij hun zo in de tuin, en ze laten het zo verrotten. Als het oorlog zou zijn geweest dan zouden de buren voor elke noot met elkaar gevochten hebben. En nu met deze welvaart lopen we liever naar de supermarkt dan dat we de noten voor ons huis van de straat oprapen. Dat zet je wel aan het denken.

 51. Marianne
  10/03/2010

  Ik heb nog een kleine toevoeging. Als je de hazelnoten in een bak met water wast, zie je dat de lege hulzen zo naar boven komen drijven. Die kun je er zo afscheppen en weggooien, dat scheelt je weer kraken voor jan met de korte achternaam.
  Veel kraak, pel, bak, rooster en eetplezier van Marianne!

 52. Edith
  10/04/2010

  Kleine toevoeging? Supertip Marianne! Want ik heb echt wat lege hazelnoten voor niets zitten kraken.. En een mooi pleidooi heb je gehouden! Ik denk dat het deels ontwetendheid is (‘Kunnen we die hazelnoten eten dan?’) en deels desinteresse. Maar welke het meeste zal voorkomen?

 53. Benny
  11/09/2010

  Reactie op de vraag van Kim:
  ik heb in het verleden een heel negatief stukje geschreven over het roosteren in een magnetron (roosteren kan dan sowieso niet). Mijn conclusie was: niet doen. Ik heb daar geen respons op gezien maar wie weet, kun je ze op een lage stand alsnog wat meer smaak geven. Oven blijft natuurlijk de voorkeur houden.

 54. Eva van Woerkom
  09/11/2014

  heerlijk in mn wijk de hele laan met hazelaars langs gelopen en een grote bak met gratis hazelnoten verzameld. bedankt voor alle tips! ik heb er nu al zin in om er van alles van te gaan maken gratis eten op het fietspad gevonden :D

 55. Anneke van Ruyven
  03/28/2015

  Recept voor de allerlekkerste kruidcake:
  625 gram bruine basterd
  625 gram bakmeel
  0,50 ltr karnemelk
  Ca. 20 gram koek/speculaaskruiden
  150 gram gele (gewelde) rozijnen
  150 gram fijngemaakte hazelnoten

  Alles in een keer mixen.
  2 kleine bakblikken alleen invetten.
  1 uur en 20 minuten tot 1,5 uur op 160 graden.
  direct storten.

  Snel klaar, weinig calorieën en erg lekker.

 56. Corina
  10/18/2015

  ❗️
  De gouden tip om hazel noten (en andere noten) te kraken is…
  De waterpomptang!!! Wel de zijkant van de hazelnoten er tussen doen Sanders is ie direct al doormidden ! Succes

 57. Corrie
  12/11/2015

  Ga het gelijk uit proberen bedankt voor de tips voor het bruine schilletje er af halen

 58. Gilles
  09/04/2016

  Het kraken gaat ook heel goed met een waterpomptang.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn